Etusivu Artikkelit Elinan perheessä ei ruokaa tuhlata

Elinan perheessä ei ruokaa tuhlata

Toimittaja-tietokirjailija Elina Teerijoki, 39, ja tietokirjailija Juri Nummelin, 41, työskentelevät molemmat kotona. Töiden keskellä kokkailuun ei aina ole montaa minuuttia enempää aikaa, joten pariskunta lämmittelee usein lounaaksi jääkaapista edellisiltä aterioilta ylijääneitä tähteitä. Elina kokosi keittiökokeiluistaan kirjan Sata ruokaa tähteistä (Savukeidas 2011).

Aikaa, rahaa ja ympäristöä säästäen

Elintarvikkeiden jatkojalostaminen uusiksi herkuiksi on Elinalle ja Jurille yhteinen harrastus. Ruuanlaittoa mietitään Elinan perheessä ajankäytön lisäksi myös ympäristönäkökulmasta.

- Ruokajätteestä syntyy kaatopaikalla suuret määrät metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Ympäristölle haitallisia vaikutuksia lisäävät tietysti myös kaikki turhaan käytetty materiaalipanos tuotantovaiheessa. Haluamme näistäkin syistä käyttää ostamamme elintarvikkeet mahdollisimman tehokkaasti hyväksi, Elina kertoo.

Kolmas motiivi ruuantähteiden uudelleen käytölle on tietysti taloudellinen. Luovalla kokkailulla saa kuukaudessa säästymään pitkän pennin.

- Kahden freelancerin taloudessa raha on usein tiukalla. Senkään vuoksi meillä ei ole haluja heittää syömäkelpoista ruokia menemään. Yllättävän harva tuntuu ajattelevan, miten paljon rahaa tähteiden hukkaan heittämisessä tuhlaantuu. Arvioisin, että syömme tähteitä tehokkaasti hyödyntämällä ainakin yhden ilmaisen aterian viikossa, Elina toteaa.

Tähdekokkailu on nopeaa ja helppoa

Elina on huomannut, että ruuantähteiden jatkokäyttö on vanhemmalle polvelle tutumpaa kuin nuoremmille. Moni pitää uuden ostamista ja valmistamista helpompana ja nopeampana vaihtoehtona. Tähderuuan laitto on kuitenkin varsin vaivaton juttu. Valmiiksi kypsistä raaka-aineista syntyy ateria nopeasti lämmittämällä, ja vaihtelua makumaailmaan saa helposti käyttämällä runsaasti mausteita. Erilaiset tuorejuustojen, kastikevalmisteiden ja mausteliemien jämät voi helposti hyödyntää pata- ja paistosruuissa.

Osa kuluttajista suhtautuu myös ruuan säilyvyyteen vähän ylivarovaisesti. Elina kannustaa luottamaan omaan arvioon.

- Tähteen muuttumisen jätteeksi huomaa katselemalla, maistelemalla ja haistelemalla. Parasta ennen – merkintä on suositus ja eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Herkästi pilaantuvien tuotteiden, kuten lihan ja kalan kanssa, on toki oltava tarkempi, mutta kestävämpien tuotteiden kohdalla kannattaa luottaa aisteihinsa.

Freelancerin pannu ja erikoissämpylät

Lapsiperheen yhteisillä aterioilla vanhempien kaikkein erikoisimpia ruokakokeiluja ei aina oteta riemuhuudoin vastaan. Perheen 14-vuotias tytär Ottilia on ilmoittanut inhoavansa “mössöjä” ja 9-vuotias Kauto on muuten vain tarkka syömisistään.

- Kuuntelemme tietysti myös lasten mielipiteet. Toisinaan saamme aikaan kaikille erinomaisesti maistuvia aterioita tähteistä, mutta pääasiassa tähderuokailu on meidän aikuisten työpäivälounaiden juttu, Elina toteaa.

Silloin, kun jääkaappiin on jäänyt erityisen monenlaista tähdettä, pyöräyttää Elina lounaaksi Freelancerin pannun. Siihen kelpaa oikeastaan ihan kaikenlainen käyttökelpoinen valmiiksi kypsä tähde. Ylijäämät yhdistetään konstailematta paistinpannulle tai uunivuokaan, lämmitetään ja nautitaan. Päälle voi raastaa vaikka juustoa lisämakua antamaan.

- Myös  munakkaisiin, kasvispihvi- ja sämpylätaikinoihin saa helposti sujautettua monenlaista ylijäänyttä, Elina vinkkaa.

On tähderuokakirjailijan keittiössä välillä kokeiltu varsin epäonnistuneitakin yhdistelmiä.

- Ranskanperunoiden jauhamista sämpylätaikinaan en todella voi suositella. Jotkut herkut ovat parhaimmillaan ensimmäisellä käyttökerralla, Elina nauraa.

4 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ke, 2015-02-18 06:12
Tuttuja vinkkejä.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

La, 2015-02-21 11:53
Ruokaa ei oikeastaan jää, kun tekee pienempiä annoksia ja käy harvemmin kaupassa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-03-04 05:13
Keittoruuat vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ke, 2015-05-20 21:07
hyviä vinkkejä