Etusivu Artikkelit Karjala tunnetaan paisteistaan ja piirakoistaan

Karjala tunnetaan paisteistaan ja piirakoistaan

Ideakeittiön uusi juttusarja esittelee maamme monimuotoista ruokaperinnettä aina Lapin leipäjuustosta lännen lapskoussiin sekä Pohjanmaan klimppisoppaan. Kussakin osassa perehdytään yhteen alueeseen, josta ensimmäisenä on vuorossa Karjala.

 

Karjalaisen ruokakulttuurin juuret juontavat rajan taa. Venäjältä omaksuttiin muun muassa ruoan kypsyttäminen hauduttamalla tai hapattamalla. Rahka ja piimä ovat hyviä esimerkkejä maitovalmisteiden hapattamisesta. Rahkatuotteita käytetään edelleen esimerkiksi pääsiäisleivonnaisissa. Karjalanpaisti puolestaan saa muhia uunissa oikeaoppisesti vuorokauden yli, jotta lihasta irtoaa mehevät maut. Venäjän perintönä karjalaiset hauduttavat uuninlämmössä hitaasti muitakin pataruokia.

Sultsinaa ja tsupukkaa

Siirtokarjalaisten mukana Venäjältä vaikutteita saaneet ruokalajit levisivät aikoinaan muualle maahamme. Nyky-Suomessa karjalanpiirakat tuntevat kaikki. Aito karjalanpiirakka tehdään tietenkin ruiskuoreen ja ohut taikina rypytetään käsin reunoilta kiinni. Vuosien varrella karjalanpiirakan soikea muoto on vaihdellut, ja nykyään taikinaan lisätään myös vehnää. Markkinoilla on myös erilaisia, porkkana- ja perunatäytteisiä muunnelmia perinteisestä karjalanpiirakasta.

Karjalassa valmistetaan myös kukkoja. Ne eroavat piiraista niin, että leipomus suljetaan taikinakannella ja annetaan kypsyä hitaasti uunissa. Yleensä kukko on piirasta paksukuorisempi. Ohutkuoriset suurimotäytteiset sultsinat ja tsupukat sekä pyöröt ja kukkoset lukeutuvat niin ikään karjalaisiin perinnepiirakoihin. Pohjois-Karjalassa sijaitseva Joensuun tori on tunnettu sultsinoistaan, jotka ovat voisulalla valeltuja ruistaikinapiirakoita. Perinteisesti sultsinat kätkevät sisäänsä mannapuurosta tehdyn täytteen. Tsupukat sen sijaan ovat nelinkerroin taiteltuja piiraita, joiden taikina valmistetaan kaurasta ja vehnästä. Tsupukat paistetaan pannulla ja syödään usein kerman kanssa.

Atomeja ja vetyjä

VetyEtelä-Karjalan ylpeys on lappeenrantalainen lihapiirakka. Atomi ja vety ovat paikkakunnan erikoisuuksia, joita myyvät torin ja satama-alueen pienet kioskit. Lappeenrantalaisten tiedetään käyvän jatkuvaa kinastelua, mikä kaupungin nakkikioskeista tarjoaa parhaan atomin tai vedyn. Ne ovat täytettyjä lihapiirakoita, joista vetyn sisään kuuluu kananmuna ja kinkku, atomiin puolestaan vain jompikumpi. Kylmät täytteet lisätään kuuman piirakan väliin. Kyytipoikana maistuu useimmiten maito.

Myös rieskat, ruisleivät ja rinkelit kuuluvat karjalaisiin leivonnaisiin. Vielä tänäkin päivänä markkinoilta ja toritapahtumista haetaan aitoja viipurinrinkeleitä – tuttavallisemmin viipurilaisia. Viipurilainen on eteläkarjalainen perinneherkku, joka aikoinaan symboloi Viipuria. Taru kertoo, että rinkeleitä valmistaneet Leppäsen ja Vaittisen suvut taistelivat aina kuolemaansa saakka siitä, kumman resepti oli vanhin ja alkuperäisin.

Rotinoita ja notkuvia pitopöytiä

Kautta aikojen karjalaiset on tunnettu vieraanvaraisuudestaan. Juhlapäivinä pöydät notkuvat, eikä kylään mennä ilman tuomisia. Lapsen syntyessä vietetään rotinoita, joita ei muualla Suomessa juuri tunneta. Vieraat vievät tuoreille vanhemmille lahjoja, jotka ennen muinoin olivat ruokaa, kuten kotijuustoa.

Karjalaiseen pitopöytään katetaan muun muassa karjalanpaistia, graavilohta, keitettyjä perunoita sekä lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Myös lihaton makaronilaatikko kuuluu pitopöydän antimiin siinä missä karjalanpiirakat munavoineenkin. Ruoka huuhdellaan alas kotikaljalla.

Ruokasienten leviäminen suomalaiseen keittiöön on karjalaisten ansiota. Venäjän vaikutuksesta Karjalassa käytettiin rouskuja ja tatteja, joita ei muualla maassamme tunnettu. Sienestäminen on yleinen harrastus vielä nykyäänkin. Sieniä suolataan ja kuivataan. Myös marjoja ja kaloja käytetään ruoanvalmistuksessa paljon.

 

Lähteet: Karjalan liitto (http://www.karjalanliitto.fi/index.phtml?s=93), Luovutettu Karjala (http://www.luovutettukarjala.fi/perinne/ruoka/ruokaperinne.htm), Puustila (http://puustila.net/index.php/perinne)

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-17 05:21
Piirakat ja sultsinat ovat parhaita. Lanttukukko lämpimänä, taivaallista. Kyllähän leivonnassa työ tekijäänsä kiittää.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Pe, 2015-02-20 07:30
Karjalainen ruoka on suosittua ruokaa pidoissa ja juhlissa.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ti, 2016-01-05 22:02
Karjalanpiirakat kyllä maistuu!