Etusivu Artikkelit Klimppisoppaa ja sushia kotitaloustunnilla

Klimppisoppaa ja sushia kotitaloustunnilla

Arjen perusaskareet ovat suomalaisnuorilla yhä enemmän hukassa. Niitä opetellaan kotitaloustunneilla, joissa yhdistetään suomalaisia ruokaperinteitä kansainvälisten keittiöiden herkkuihin.

 

– Kodin perusasiat, kuten tiskaus tai elintarvikkeiden tunnistaminen, ovat nuorilla aiempaa heikommin hallussa, Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja ja opettaja Anneli Rantamäki tietää.

– Ruokapöydässä pysyminen voi olla monille hankalaa, sillä kotona on totuttu hotkaisemaan ruoka nopeasti. Haluammekin opettaa, että ruokaillessa voidaan keskustella ilman kiirettä.

Kotitaloustunneilla painotetaan nyt erityisesti arkielämän perustaidoista selviämistä. Ruoanlaiton sekä kodin siivous– ja vaatehuollon lisäksi oppilaille opetetaan kuluttajakäyttäytymistä, ympäristöasioita, tasa-arvoa ja tiimityötä.

– Keskustelu ja yhdessä tekemisen taidot ovat tärkeitä sisältöjä kotitalouden opetuksessa, Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja vahvistaa.

Oppilaat kokkaavatMaailman makuja ja perinneruokien tuunausta

– Kotitalous on elintärkeä aine, sillä jokainen tarvitsee arjessa selviytymisen taitoja. Lisäksi se avartaa maailmankuvaa: onhan ruokakulttuuri oiva tie tutustua uusiin kulttuureihin, Kuvaja kertoo.

Enää kotitaloustunneilla ei hinguta pizzan ja hampurilaisten perään, vaan esimerkiksi sushi ja aasialaiset maut ovat nykynuorten mieleen. Maailman makujen ohella perehdytään myös suomalaisiin ruokaperinteisiin.

– Olemme pitäneet teematunteja, joissa perinneruokia tuunataan moderniin muotoon. Oppilaat ovat itse kaivaneet esiin klimppisopan reseptin ja halunneet testata sitä, Rantamäki sanoo.

– Moni varoo vaikkapa verilettuja, mutta yritän aina kannustaa maistamaan erikoisempiakin ruokalajeja, vaikkei niitä kokonaan söisikään. Yllättäen monen oppilaan mielestä veriletut ovatkin olleet tosi hyviä, hän jatkaa.

Suosikkiaineiden kärjessä

Nuorille opetetaan eettistä kuluttamista muun muassa niin, että he kiertävät kaupoissa tutkailemassa tavaroiden hintoja ja tutustumassa tuoteselosteisiin. Näin he oppivat välttämään lapsityövoimalla tuotettuja vaatteita sekä ymmärtävät, että liiat pakkausmateriaalit rasittavat ympäristöä.

– Ekologiselta kannalta kotimaisuus kannattaa ja siksi myös kotitaloudessa suositaan suomalaisia raaka-aineita. Tämä tietysti vaihtelee kunnan ja koulun mukaan, Kuvaja valottaa.

Yläkouluja Suomessa on noin tuhat, ja kotitalous pitää sitkeästi pintansa suosituimpien aineiden joukossa. Vain liikunta kilpailee valinnaisaineissa sen kanssa.

– Valitettavasti nuoret eivät syö tarpeeksi monipuolisesti. Kouluruoka saatetaan korvata energiajuomalla tai limsalla. Tutkimukset osoittavat, että tuoreita kasviksia syödään liian vähän, Kuvaja harmittelee.

Hän toivoisikin, että ihmiset alkaisivat arvostaa ihan tavallista perusruokaa.

– Ei tarvitse olla gurmeeta, vaan vaikkapa jauhelihakeitto on hyvä ja halpa vaihtoehto.

Mokkapalat on kestosuosikkiKoulutunti käynnissä

7.nellä luokalla kolme kotitaloustuntia viikossa ovat kaikille pakollisia. Niiden aikana keskitytään kotiruoan tekoon sekä valmistetaan juhlaruokia sesongin mukaan. Syksyllä saatetaan käydä porukalla sienestämässä tai valmistaa sadonkorjuuherkkuja.

Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla kotitalous kuuluu valinnaisaineisiin. Rantamäki järjestää 9-luokkalaisten kanssa erilaisia juhlia, joihin leivotaan ja laitetaan ruokaa yhdessä.

– Lastenkutsut ovat olleet suosittuja viime aikoina. Ilmaisutaidon oppilaat ovat vastanneet ohjelmasta, ja vieraiksi olemme kutsuneet päiväkodin lapsia.

Kotitaloustunneilla huomioidaan erilaiset allergiat sekä erityisruokavaliot. Rantamäki kehuu, että oppilailta tulee paljon ideoita, kuinka vaikkapa liharuoasta voisi valmistaa kasvisversion.

– Pinaattiletut ja makaronilaatikko ovat usein oppilaiden toivelistalla. Mokkapalat ovat kuitenkin suosikkiruokien ylivoimainen ykkönen, joka pitää pintansa vuodesta toiseen!

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

To, 2015-02-26 16:07
Kyllähän se monilla nuorilla taitaa olla hakusessa arjesta selviytyminen. Hyvä, että kotitalous oppiaineena on vielä koulussa.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

To, 2016-01-07 23:26
Meilläkin oli ylitiukka ja täysin joustamaton ope, joten oikein hyviä muistoja ei kertynyt.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Pe, 2016-01-08 17:19
Kotitalous todella tärkeä oppiaine kouluissa!