Etusivu Artikkelit Koreografi Osku Heiskasen ruokapäivä

Koreografi Osku Heiskasen ruokapäivä

Koreografi ja drag-artisti Osku Heiskasen työ kysyy jatkuvaa fyysistä kuntoa. Alkuvuoden ja syyskauden mies tanssittaa musikaalinäyttelijöitä teattereiden lavoilla ja pikkujoulukauden hän naurattaa yleisöä hysteerisen hauskan ShoWhat -dragsesityksen parissa.

Teattereiden harjoituskaudella Oskun päivät noudattelevat aina suunnilleen samaa kaavaa. Harjoituksia on ensin päivällä neljän tunnin verran, ja sitten tauon jälkeen illalla toinen mokoma. Koreografi on harjoituksissa tiiviisti mukana.

- Työni ei ole pelkästään askelten ja tanssien suunnittelua, vaan olen myös ohjaajan auttavana silmänä ja ohjaan näyttelijöitä, suuria joukkoja tai jopa lavasteita lavalle ja sieltä pois. Harjoitustilanteessa on oltava täysillä mukana koko ajan. Yritän nähdä ohjaajan pään sisään ja toteuttaa hänen visioitaan tuomalla siihen pienoisen Osku-mausteen. Lisäksi näyttelijöistä kukin ottaa apuni eri tavalla vastaan, joten joudun käyttämään kaikki keittiöpsykologin taitoni liikkeiden perille viemiseksi.

Osku liikkuu harjoituksissa paljon myös itse.

- Lähtökohtani on se, että haluan itse kokeilla liikkeet omassa vartalossani ennen kuin jaan ne tanssijoille. Siten tiedän liikkeen helppouden tai vaikeuden. Suuret tanssinumerot vievät tietysti enemmän aikaa, mutta otan jokaisen näytelmän omana haasteena, projektin koosta riippumatta


Drag-esitys on sekuntipeliä


Kun teatterinumerot on saatu kunnolla käyntiin, voi koreografi astua askelen taakse. Silloin alkaa Drag-Oskun kausi. ShoWhatin harjoitusjakso loppuvuodesta sisältää  päivittäisiä treenejä parin viikon ajan ennen ensimmäisiä keikkoja. Silloin Osku ja työpari Jarkko Valtee käyvät läpi shown kulun, kertaavat tanssijoiden kanssa askeleita ja tarkistavat huimaavan nopeat ketteryyttä ja rutiinia vaativat vaatteiden vaihdot. Liikkeellä ollaan useita tunteja päivästä.

- ShoWhatin parissa itse esiintyminen kestää tilanteesta ja juhlasta riippuen puolesta tunnista kahteen tuntiin, mutta showta edeltää aina parin tunnin laittautuminen sekä asujen ja peruukkien valmiiksi laittaminen. Tämän lisäksi showt tietysti esitetään eri puolilla maata, joten aamiaisen jälkeen hyppäämme yleensä autoon ja matkaamme seuraavalle paikkakunnalle. Töiden erilaisen luonteen voisi tiivistää niin, että koreografina liikun enemmän aivotasolla ja dragshown loputtua olo on kuin olisin juossut maratonin.


Eväät aina kassissa


Koska kumpikin Oskun töistä työ kysyy hyvää kuntoa, on säännöllisestä ruokailemisesta kiinni pitäminen miehelle olennainen juttu. Syömiset on syytä rytmittää tarkasti, että vireystila säilyy läpi pitkän päivän. Tai ettei leninki purista liikaa.

- Syön isomman aamiaisen pari tuntia ennen töiden alkua. Lounasaikaan on taas jo nälkä. ShoWhat-päivinä lounaan täytyy olla jotain pientä ja hyvin sulavaa, sillä muuten korsetti painaisi liikaa ja vaatteiden vaihdot hidastuisivat, enkä mitenkään yltäisi shown vaativaan nopeuteen. Myös iltapala shown tai teatteritreenin jälkeen on pakollinen palautumisen vuoksi. Kannan aina eväitä mukanani. Kassista löytyy hedelmiä, juureksia ja paljon juotavaa. Vettä kuluu useita litroja päivittäin.

Osku nauttii hyvästä ruoasta eikä harrasta totaalikieltäytymistä. Ihmedieeteistä hän ei innostu, mutta välillä lautaselta karsiutuu luontaisesti pois joitakin ruoka-aineita. Tällä hetkellä miehelle maistuvat erityisesti kala, salaatit ja erilaiset juurekset. Ruuanlaittajana Osku tunnustautuu vasta-alkajaksi.

- Olen huono kokki. Olen opetellut taitoa vasta viime vuosien aikana ja päässyt siihen vaiheeseen, että pystyn kyllä kokkaamaan, mutta vain resepteistä. Onneksi lähelläni on ruoanlaittoa rakastavia ihmisiä, joten herkullisia illallisia loihditaan vapaina iltoina eteeni useamminkin. Teatteripäivinä saan onneksi valmista ruokaa teatterin lounasravintolasta.

 

 

 

OSKUN RUOKAPÄIVÄ


Klo: 8.00 aamiainen

Aina vähintään kaksi kuppia kahvia,maustamatonta jogurttia ja itse poimittuja marjoja pakkasesta. Mukaan virolaista talkkunajauhetta Kamaa, tyrnijauhetta, mysliä ja pähkinöitä. Lasi mehua. Mahdollisesti voileipä tai munakas.


Klo: 13.00 lounas

Mielellään kotiruokaa. Salaattia, lämmintä pääruokaa, runsaasti vettä ja kahvi.

ShoWhat -päivinä yleensä keitto tai muu pieni ruoka.


Klo: 17.30 välipala

Joku pieni naposteltava ennen iltatreenejä tai showta.

Esimerkiksi hedelmää tai jugurttia.


Klo: 22.00 iltapala

Shown tai treenien jälkeen pientä lämmintä, ei mitään suurta ja vaikeasti sulavaa.

Esimerkiksi kalafilee, salaattia ja lautasellinen juureksia.


 Oskun töitä nähdään alkuvuodesta teattereissa runsaasti. Katsasta Teatteri Imatran Veriveljet, Tampereen Oopperan Figaron häät sekä Tampereen Työväen Teatterin Addams Family tai Kuninkaan puhe.

 

 

 

 

Teksti: Ani Kellomäki

Kuva: Petri Kovalainen

2 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-02-25 13:11
Hyvä ruoka, parempi mieli. Terveelliset välipalat ovat tärkeitä, ettei verensokeri pääse laskemaan liian alas.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

To, 2015-03-05 07:22
Kevyttä ja terveellistä