Etusivu Artikkelit Korjaa chilisato omalta ikkunalaudaltasi!

Korjaa chilisato omalta ikkunalaudaltasi!

Chilien kasvattaminen vaatii vähän kärsivällisyyttä, mutta onnistuu kotipuutarhurilta vaikka kerrostalon ikkunalaudalla.

 

Vuoden 2013 vihannes on chili, joka on lähtöisin Etelä-Amerikasta. Chili on perinteikäs kasvi, sillä sitä on viljelty peräti 10 000 vuoden ajan. Pohjoiselle pallonpuoliskolle se saapui espanjalaisten tuomana 1500-luvulla. Tätä nykyä erilaisia chililajikkeita tunnetaan tuhansia, joista kuitenkin vain viittä päälajia käytetään kaupalliseen viljelyyn.Chipotle-chilejä

Chilien kasvattaminen kotioloissa on yleistynyt myös meillä Suomessa ja etenkin monet miehet ovat innostuneet viljelemään tulisena tunnettua kasvia. Yksi heistä on Tommi Hietavuo, joka ylläpitää suosittua Infernochili-sivustoa netissä. Sivuilta poimittujen ohjeiden mukaan chilien kasvattaminen onnistuu kätevästi kotioloissa. Varmin tapa onnistua ilman erikoisvarusteita– tai lannoitteita on multakasvatus. Edistyneempi harrastaja voi myöhemmin kokeilla vaikkapa vesiviljelyä tai kookoskuitukasvatusta.

Näin kasvatat chilit itse multakasvatuksella:

 1. Paras aika sisällä kasvatettavien chilien siementen istutukseen on tammi–maaliskuu, jolloin taimet ehtivät kasvaa vahvoiksi Suomen kesään mennessä ja tuottavat näin parhaan sadon.
 2. Aloittelija voi tutustua eri lajikkeiden eroihin ostamalla valmiin siemenlajitelman, jossa on valikoituja chililajeja eri tarkoituksiin.
 3. Idätysastioiksi kelpaavat valmiiden idätyslaatikoiden ohella esimerkiksi jugurttipurkit. Ne tulee desinfioida kiehuvalla vedellä ennen käyttöönottoa.
 4. Tuuleta idätysastia säännöllisesti, jottei sinne synny hometta.
 5. Pidä lämpötila tasaisena. Paras idätyslämpötila on 27–29 astetta. Liika kuumuus tappaa taimet helposti.
 6. Käytä vain tuoretta multaa ja kastele se läpikotaisin ennen siementen kylvöä. Älä päästä multaa kuivumaan idätyksen aikana.
 7. Peitä multaan asetellut siemenet ohuella multakerroksella.
 8. Kun versot tulevat näkyviin, siirrä idätyslaatikko loisteputkivalon alle tai ikkunalaudalle. On tärkeää, että kasvi saa tottua valoon hiljalleen, joten älä laita sitä heti suoraan auringonpaisteeseen.
 9. Helppo tapa totuttaa taimet valoon on suojata ne muutaman viikon ajan harsokankaalla. Näin ne eivät pala suorassa auringonpaisteessakaan.
 10. Kun kaikki siemenet ovat itäneet, voit nyppiä heikommat taimet pois.
 11. Erottele muutaman sentin pituisiksi kasvaneet taimet toisistaan.
 12. Kun lehdet ovat kasvaneet, on aika siirtää kasvi oikeaan ruukkuun. Multaan kannattaa sekoittaa kolmasosan verran kevytsoraa, jolloin mullasta ei tule liian tiivistä.
 13. Ruukkuun laiton jälkeen on suositeltavaa aloittaa säännöllinen tuuletus, sillä se edistää kasvua huomattavasti. Tavallinen pöytätuuletin käy mainiosti.
 14. Kukkanuppujen auetessa on hyvä auttaa kasvia pölyttymisessä vaikkapa siveltimen tai pumpulipuikon avulla. Voit myös ravistella kasvia kukintovaiheessa pölyttymisen edistämiseksi. Näin saat varmemmin paremman sadon.
 15. Lehtien karsinta ja kukkien nyppiminen voivat lisätä satoisuutta.
 16. Chilien kypsymisajoissa on valtavia eroja ja poimiminen riippuu paitsi lajikkeesta, myös omasta maustasi. Nyrkkisääntö on, että varhain poimitut chilit ovat maultaan miedompia. Maku usein voimistuu kypsymisen edetessä.

Chili tuo makua moniin ruokiin. Katso herkulliset, chiliä sisältävät ohjeemme täältä!

Lähde: http://infernochili.net/

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-17 05:24
En kasvattele. Syön chiliä mieluiten kuivattuna. On ainakin tasalaatuista.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Pe, 2015-05-22 18:36
Minusta ei ole chilin kasvattajaksi :)
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Pe, 2015-05-22 18:36
Minusta ei ole chilin kasvattajaksi :)
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

To, 2015-07-09 15:44
Mielenkiintoinen artikkeli =)