Etusivu Artikkelit Kuorruta ja koristele täydelliset cupcaket

Kuorruta ja koristele täydelliset cupcaket

Trendikkäät ja värikkäät kuppikakut ovat näyttävä lisä kevään juhlapöytään.

Superherkulliset ja koristeelliset cupcaket eli kuppikakut ovat olleet jo pitkään trendikästä tarjottavaa. Itse asiassa ensimmäinen maininta kuppikakuista löytyy tiettävästi historiankirjoista vuodelta 1828, jolloin vuokaleivokset mainittiin amerikkalaisen Eliza Leslien reseptikirjassa. Kuppikakut olivat jo tuolloin käteviä vaihtoehtoja suurille kakuille, sillä ne paistuivat helpommin ja nopeammin isoissa uuneissa. Isot kakkupohjat tuppasivat sen sijaan palamaan helposti pohjaan. Varsinainen kuppikakkuhuuma koettiin maailmassa kuitenkin vasta 2000-luvulla. Suomessa kuppikakut ovat lyöneet läpi vasta viime vuosina.

Muffinien ja kuppikakkujen ero on hiuksenhieno, eikä näitä kahta herkkuleivosta välttämättä aina erotakaan toisistaan. Useimmiten kuppikakut ovat kuitenkin hieman hienostuneempia ja saaneet ylleen näyttävän kuorrutuksen ja koristelun.

Loihdi täydelliset kuppikakut

Helsinkiläisen kuppikakkuyritys Mormor Cupcakesin asiakas- ja tuotevastaava Lee Ehnqvistin mukaan kuppikakkujen valmistaminen kotikeittiössä on helppoa, kunhan muistaa noudattaa reseptin ohjeita tarkasti. Ohjeet kannattaa lukea läpi jo ennen leivontapuuhien aloittamista. Luovuus on sallittua, mutta kuppikakkujen pohjataikinan kanssa ei kannata sen kummemmin ryhtyä sooloilemaan.

– Kuppikakkujen tekeminen on todella yksinkertaista, mutta ainekset pitää muistaa punnita oikein. Tärkeää on myös, että raaka-aineet olisivat samanlämpöisiä ja työskentelyvälineet puhtaita ja kuivia. Muuten kananmunat eivät välttämättä sekoitu voivaahtoon, muistuttaa Ehnqvist.

Ehnqvistin mukaan kuppikakut ovat tällä hetkellä todella suosittuja ja monet etsivät niistä vaihtoehtoa perinteisille juhlapöydän tarjottaville.

– Ne ovat todella hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi hääkakulle, lasten synttäreille ja nimiäisiin. Moni korvaa tavallisen täytekakun nykyään kuppikakuilla. Ne ovat helppoja tarjottavia, eikä niiden syöntiin tarvita mitään välineitä.

”Koristelussa vain mielikuvitus on rajana”

Kuppikakkuja telineessä

Kun täydelliset kuppikakkupohjat on saatu uunista ulos, on aika laittaa aivonystyrät töihin ja antaa rohkeasti tilaa luovuudelle. Kuppikakkujen koristelussa on vain mielikuvitus rajana. Herkkukaapin pohjalta kaivetuistakin aineksista voi loihtia mestariteoksia.

– Kuppikakuissa voi käyttää esimerkiksi karkkeja, vaahtokarkkeja, suklaarouhetta, tryffeleitä, nonparelleja, pähkinöitä, pähkinärouhetta ja tuoreita marjoja.

Näyttävyyttä koristeluihin saa myös esimerkiksi erilaisilla kekseillä, syötävillä kukilla ja jos on oikein kätevä käsistään, voi loihtia marsipaanista erilaisia minikoristeita.

Kuppikakkuihin sopivia kuorrutusvaihtoehtojakin löytyy Ehnqvistin mukaan monenlaisia. Suussa sulavia unelmaleivoksia syntyy muun muassa voikreemistä, sokerikreemistä, tuorejuustosta, kermavaahdosta tai marengista. Kuorrutuksia ja koristeluita voi varioida teeman mukaan ja uutta ilmettä loihtia myös väriaineiden avulla.

– Kaikki suklaiset maut ovat kestosuosikkeja. Tällä hetkellä marenkikuorrutus on aika houkutteleva.

Kuppikakkuja kevään juhlapöytään

Kuppikakkuja tarjottimella

Tämän kevään juhlapöydän kuppikakkuvalikoimaan Lee Ehnqvist suosittelee esimerkiksi tuorejuustokuorrutteisia marjaunelmia.

– Jos sattuu löytämään tuoreita mansikoita, sopii niiden kanssa tuorejuustokuorrutus loistavasti. Siihen vielä sitruunamelissan lehtiä, niin lopputulos on maukas sekä juhlava.

Makeiden kuppikakkujen lisäksi juhlapöydän yllättäjiksi voi leipoa myös suolaisia vuokaleivoksia. Esimerkiksi perinteisen voileipäkakun voi korvata trendikkäillä suolaisilla kuppikakuilla.

– Suolaisissakin versioissa on vain mielikuvitus rajana. Voi käyttää esimerkiksi kylmäsavulohta, fetajuustoa tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Kevääseen sopivat myös kesäkurpitsa-kuppikakut yrtti-tuorejuustotäytteellä.

Teksti: Petra Kiiski

Kuvat: Mormor Cupcakes

cupcake-ohjeita

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-03-11 03:10
Syötävän hyvän näköisiä. Mansikka-tuorejuusto kuppikakut maistuisivat.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-06-02 22:08
Herkkua!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-06-02 22:08
Herkkua!