Etusivu Artikkelit Kuplivaa juhlatunnelmaa: Järjestä itsenäisyyspäivän illanvietto kotona

Kuplivaa juhlatunnelmaa: Järjestä itsenäisyyspäivän illanvietto kotona

Itsenäinen Suomi ansaitsee juhlapäivänsä – järjestä kotona juhlallinen itsenäisyyspäivän illanvietto hyvien ystävien tai perheen seurassa.

Suomen Itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluu monenlaisia perinteitä aina liputuksesta itsenäisyyspäivän kynttilöihin ja Linnan juhliin. Tänä vuonna itsenäinen Suomi juhlii jo 96-vuotista taivaltaan. Mitä jos järjestäisit juhlan kunniaksi ystävien tai perheen kesken itsenäisyyspäivän illanvieton kotona?

Suomalaisten rakastama opetusneuvos ja keittiömestari, Kokki Kolmosena tunnettu Jaakko Kolmonen neuvoo aloittamaan itsenäisyyspäivän valmistelut hyvissä ajoin, jottei kiirettä pääse syntymään.

– Kannattaa valita sellaisia ruokia, jotka voi valmistaa jo päivää tai kahta etukäteenkin. Esimerkiksi puolukka-parfaitin voi tehdä jo viikkoa tai kahta aikaisemmin pakkaseen.

Juhlajärjestelyjen aiheuttaman kiireen ja stressin voi Kolmosen mukaan välttää, jos satsaa kunnon aamupalaan.

– Kunnon itsenäisyyspäivän illanvietto syntyy sillä, että aloittaa päivän ravitsemalla aamupuurolla. Eli aamulla keittää hyvän ruismarjapuuron, jota voi syödä päivän mittaan. Silloin on verensokerit paikallaan ja olet pirteä vielä illan itsenäisyyspäivän juhlissa. Ruismarjapuurossa on kaikki mitä ihminen tarvitsee, eikä sitä tarvitse edes purra, Kolmonen nauraa.

Suomi-herkkuja juhlapöytään

Suomea ja suomalaisuutta voi korostaa myös itsenäisyyspäivän illanvieton juhlatarjoiluissa. Tarjoilujen teemaksi voi valita vaikka sesongin kotimaiset raaka-aineet ja pyrkiä hyödyntämään niitä mahdollisimman paljon.

Puhtaita luonnon raaka-aineita suosivaan juhlapöytään sopivat esimerkiksi erilaiset juuresherkut, riista ja kaali. Pakkasesta voi kaivaa myös syksyn sieniä ja marjoja. Itsenäisyysillallisen pääruoaksi kannattaa Jaakko Kolmosen mukaan valmistaa ehdottomasti kalaa.

–  Jos muuta kalaa ei ole myynnissä, niin kotimainen kirjolohi sopii erittäin hyvin itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Itse ostaisin kirjolohen jo edellisenä päivänä, fileoisin sen ja laittaisin ruodot, pään ja nahan keittymään liemeksi. Kun se on miedosti kiehunut 30-45 minuuttia niin nostetaan liemi jäähtymään. Itsenäisyyspäivänä on sitten kalaliemi valmiina.

– Jos lientä on pari litraa, niin joukkoon lisätään seuraavana päivänä noin 2 desilitraa pieniä porkkanakuutioita, 2 desilitraa lanttukuutioita ja saman verran sipulia ja jonkun verran perunaa. Kun se alkaa valmistua, niin joukkoon vielä tilliä ja kalaa.  Sitten annetaan sopan hiljalleen muhia, Kolmonen vinkkaa.

Aterian kruunaa tietysti mielellään itse valmistettu leipä. Kolmonen suosittelee kotitekoisia sämpylöitä tai patonkia, jotka nautiskellaan uunilämpiminä valkosipulimurskasta ja rypsiöljystä valmistetun tahnan kera.

Maukas itsenäisyyspäivän ateria syntyy rakkaudella

Itsenäisyyspäivä on myös oiva hetki aloittaa joululeivonnaisten valmistelu ja testimaistelu. Juhlapöytään sopivat niin perinteiset joulupiparit- ja tortut kuin juhlavammat glögijuustokakut sekä käsintehdyt konvehditkin.

Tärkeintä juhlavalmisteluissa on kuitenkin muistaa hyvä fiilis.

–  Paras itsenäisyyspäivän ruoka syntyy, kun sitä ei tehdä vihassa ja kiireessä. Maukkain ruoka syntyy, kun se tehdään rakkaudella, rakastetaan niitä, joille ruoka tehdään ja rakastetaan ruoanlaittoa, Jaakko Kolmonen runoilee.

Juhlajuomaksi sopivat myös alkoholittomat vaihtoehdot

Itsenäistä Suomea kannattaa tietysti juhlistaa kuplivan kera! Jos haluaa kunnolla panostaa, juhlatunnelmaa voi nostattaa aidolla samppanjalla.

Vaihtoehtoina toki löytyy myös herkullisia alkoholittomia kuplivia aina kuusenkerkkäisestä kuohuvasta mansikkakuohujuomaan. Niitä suosittelee perhejuhlien juomiksi myös Jaakko Kolmonen.

–  Suosittelen vilpittömästi sitä, että jos perheessä on lapsia tai nuoria, niin kaikki joisivat samaa juomaa. Nykyään on tarjolla poreilevia, samppanjanpullon näköisessä pullossa olevia, erittäin hienoja kuusenkerkkä- ja mustaherukanlehtijuomia. Se on aivan kuin samppanjaa kaataisi lasiin, Kolmonen muistuttaa.

Jos kuitenkin päädyt tavalliseen kuohuviiniin, muista pitää mielessä pari perussääntöä pulloa avatessa. Kuohuviiniä kannattaa käsitellä varoen ja sen pullon hölskymistä on vältettävä. Avaa pullo aina viileänä. Tässä Alkon muistilista itsenäisyyspäivän kupliviin hetkiin:

  1. Laita kuohuviinipullo riittävän ajoissa jäähtymään. Jääkaapissa pullo jäähtyy oikeaan tarjoilulämpötilaan noin 2-3 tunnissa.
  2. Poista pullon suuosasta suojaava foliopaperi ja irrota korkin päällä oleva rautalanka.
  3. Ota pullon pohjasta tukeva ote oikealla kädellä. Korkki nojautuu vasemman käden kämmenpohjaan. Pidä pullo vinossa asennossa, kaulaosa hieman ylöspäin ja osoita sitä itsestäsi ja muista ihmisistä poispäin. Pyöritä oikealla kädellä pullon pohjaa ja jarruta vasemmalla pullon suulta lähtevää korkkia.
  4. Ota varuiksi puhdas pyyhe ranteelle, jos viini kaikista varotoimista huolimatta pursuaa ulos. Pidä myös kuohuviinilasit lähettyvillä, jotta saat juoman heti kaadettua laseihin.

Teksti: Petra Kiiski

Kuvat: Petra Kiiski, Jaakko Kolmonen

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-03-02 09:52
Tuntematonta sotilasta ja Tapio Metsänhenkeä katselun lomassa.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

To, 2015-03-05 07:32
Itsenäisyyspäivä on juhlallinen päivä. Linnajuhlia tulee välillä vilkaistua.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Pe, 2016-01-08 09:45
Tuttuja makuja.