Etusivu Artikkelit Luovat kotikokit Knorr Soppahaasteessa: Keitoista upeita ja uudenlaisia herkkuja

Luovat kotikokit Knorr Soppahaasteessa: Keitoista upeita ja uudenlaisia herkkuja

Mitä syntyi, kun useampi kokki valmisti yhdessä soppaa? Ideakeittiön Knorr Soppahaasteessa kauhan varressa hääräsivät tällä kertaa luovat kotikokit.

Viime vuonna neljä ruokabloggaajaa puki Ideakeittiön essut ylleen ja tarttui kauhaan kutkuttavassa Knorr Soppahaasteessa, jossa syksyn uutuuskeitoille kehitettiin uusia käyttötapoja. Lopputuloksena syntyi herkullisia keitoksia ja tämän innoittamana Knorr järjestikin Soppahaasteen uudemman kerran – ja tällä kertaa oli kotikokkien vuoro! Haasteeseen tarttuivat Emma, Inka, Niina, Päivi ja Ritva. Viime hetken peruutuksen vuoksi kuudenneksi kisaajaksi, joskin ainoastaan avustavana osapuolena mukaan hyppäsi Knorrin tuotepäällikkö Ilona Kaijanen.

Kilpailun idea pähkinänkuoressa

Knorr Soppahaasteessa kilpailijat jaettiin kahden hengen ryhmiin, jotka valmistivat tuomaristolle kolmesta eri Knorr -uutuuskeitosta luovasti uudenlaisia herkkuja Master Chef -henkisesti. Aikaa ruokien ideointiin ja niiden valmistamiseen oli 1,5 tuntia ja raaka-ainepöytä oli avoinna koko illan ajan. Raaka-aineita oli kuitenkin tarjolla rajoitettu määrä, eikä kaikille riittänyt kaikkea.

Onnetar arpoi kisaajat pareiksi ja samalla jokaiselle ryhmälle oman uutuuskeiton, josta lähdettiin suunnittelemaan uudenlaista ruokalajia. Näin ryhmät jakautuivat:

Emma & Niina: Knorr Spicy Tomato

Päivi & Inka: Knorr Indian Curry

Ritva & Ilona: Knorr Italian Minestrone

Haasteen lopputuloksena ei tarvinnut syntyä keittoa, vaan annoksilta odotettiin innovatiivisuutta. Leikkimielisen kilpailun asiantuntevina tuomareina toimivat viime vuoden Knorr Soppahaasteen voittaja, Vatsasekaisin Kilinkolin -blogia pyörittävä Riikka Karppinen, samaisessa kisassa menestynyt 52 Weeks of Deliciousness -blogin Anne Pfitzner sekä allekirjoittanut, toimittaja Petra Kiiski.

Näin kutkuttavan jännittävä Knorr Soppahaaste eteni hetki hetkeltä:

Paikoillanne, valmiit, hep!

Hiljaisuus on vallannut Ideakeittiön. Kilpailijoille on juuri kerrottu haasteen säännöt ja kohta on aika ryhtyä tositoimiin. Raaka-ainepöytää peittää vielä valkoinen lakana. Mitä alta paljastuukaan?

– Onneksi saatiin tomaattikeitto, se oli meidän toivekin! Ei ainakaan välttämättä tehdä keitosta keittoa. Keitto voisi olla taikinassa mukana, tai vaikka mausteena, Emma ja Niina pohtivat suunnitelmiaan ennen raaka-ainepöydän paljastamista.

Paikoillanne, valmiit, hep! Lakana on poissa ja kokkailu voi alkaa. Paniikkia ei kuitenkaan synny, vaan ryhmät tutustuvat rauhassa pöydän antimiin. Tarjolla on monipuolisesti raaka-aineita aina jauhelihasta savuporoon, majoneesista pastaan ja hedelmistä suklaakastikkeeseen.  Vaihtoehtoja syntyviksi ruokalajeiksi on monia ja kilpailijoiden aivot alkavat raksuttaa.

– Kyllä näistä voisi syntyä jonkunlainen uunivuoka, Ritva miettii.

Pöydän ympärillä kuuluu supinaa ja pian ensimmäiset ruokalajit alkavat hahmottua. Inkalla ja Päivillä sekä Ritvalla ja Ilonalla tuntuu olevan selvät sävelet ainesten suhteen. Emma ja Niina jäävät kuitenkin vielä suunnittelupuuhiin ja hamstraavat kaikkea mahdollista ainestarjottimelleen.

Ruokalajit alkavat hahmottua

Apua suunnitteluun ja toteutukseen saa kysyä myös kilpailun tuomaristolta, mutta ainakin tässä vaiheessa ryhmät haluavat vielä toimia ylpeän itsenäisesti.

Päivi ja Inka päättävät valmistaa uunissa mehevän juuresgratiinin, joka saa makua Knorr Indian Curry -keitosta. Ritvan ja Ilonan suunnitelmana on tehdä maukasta kotiruokaa. Raaka-ainepöydästä on tarttunut mukaan muun muassa perunoita, porkkanoita, jauhelihaa ja ruokakermaa.

– Teemme uunivuoan jossa on muusikuori ja seassa jauhelihaa sekä tietenkin sitä Knorr Italian Minestrone -keittoa. Katsotaan, mitä tästä kehittyy, Ritva selostaa.

Emman ja Niinan pisteelle alkaa kertyä hieman italialaiseen keittiöön nojaavia aineksia: yrttejä, tomaattia, mozzarellaa ja raakamakkaroita.

– Jotain lihapullapalloja tästä voisi syntyä. Ehkä laitamme porsaan raakamakkaroista valmistetun lihapullataikinan sekaan tätä keittoa, tomaattikeittoryhmä Emma ja Niina suunnittelevat.

Zen-kokkausta ja innokasta ryhmähenkeä

Nyt on aika ryhtyä tositoimiin. Ideakeittiössä raikaa innokas puheensorina, veitsellä pilkkomisen kopina ja paistinpannujen kolina. Kilpailijaryhmillä on kuitenkin kovin erilaisia tapoja toimia keittiössä. Kun Inkan ja Päivin pisteellä vallitsee rauhallinen, mutta tehokas zen-tunnelma, Ritva ja Ilona hääräävät järjestelmällisen varmasti. Aikaisemmin toisille tuntemattomat Emma ja Niina löytävät välittömästi yhteisen sävelen ja lähes lukevat toisiensa ajatuksia.

– Siis ihan kuin olisitte siskoksia. Paita ja peppu. Oletteko varma ettette tunne toisianne entuudestaan? Tuomaristo ihmettelee Emman ja Niinan kikattaessa kuohuviinilasien kera.

Kokkauksen lomassa annosten sisällöt tarkentuvat vielä ja lisää raaka-aineita haetaan ja vaihdellaan ryhmien kesken. Koska aikaa kokkaukseen on ruhtinaallisesti, ryhmät päättävät valmistaa myös erikoislisukkeita annoksilleen.

– Teemme bataateista sipsejä ja siihen kylkeen kahta erilaista majoneesidippiä, Päivi kertoo Inkan valmistaessa mehevän juustokuoren saavaa juuresgratiinia.

Ritva ja Ilona loihtivat puolestaan kauniin vihreän lisukesalaatin kevyesti paistetuista kesäkurpitsasiivuista, pinjansiemenistä ja yrteistä. Pääruokaan he ovat päättäneet vielä lisätä mehevää savuporoa makua antamaan.

Jos sitten vielä jälkiruokaa?

Nälkä alkaa kurnia tuomariston vatsassa ja samalla alkaa myös haaveilu jälkiruoasta.

–  Olisi kyllä aika siistiä, jos joku tekisi jälkiruokaakin. Haluaisin raaka-ainepöydän suklaakastiketta johonkin, tuomari Anne haaveilee.

Ideasta innostuneena tuomaristo käy vihjailemassa kisaajille makeannälästään.

– Tehkää bataatin jämistä jotain jälkiruokaa, vaikka bataattikohokas, Riikka vinkkaa bataattisipsejä valmistaville Päiville ja Inkalle.

Kaksi ryhmistä päättääkin lopulta tarttua jälkiruokahaasteeseen, kun pääruoka näyttää valmistuvan hyvissä ajoin.  Nyt ollaan niin sanotusti jännän äärellä, sillä haastavan Knorr Indian Curry -keiton saaneet Inka ja Päivi päättävät yrittää jälkiruoan valmistusta soppaa hyödyntäen. Kekseliäs kaksikko päättää loihtia jonkin sortin kiisseliä vanilja-karamelliteetä, vaahtokarkkeja ja erinäisiä mausteita hyödyntäen – unohtamatta tietenkään sitä Knorr Indian Curry -keittoa. Tätä tuomaristo odottaa epäilevän innostuneena!

– Olemme siivilöineet keitosta kaikki sattumat pois. Saa nähdä saammeko tämän tarjolle, Inka ja Päivi lohduttavat epäilevää tuomaristoa

Emma ja Niina ovat keksineet avokadon ja vuohenjuuston sopivan jälkiruoan aineksiksi. Tuomaristo hieman kauhistuu, kun kaksikko ilmoittaa paistavansa avokadoa – hedelmää, joka ei yleensä pidä kypsentämisestä.

– Idea syntyi, kun muistin vanhempieni käyneen jossain maassa, jossa syötiin avokadoa pelkästään jälkiruokana. Meillä tulee tähän myös vuohenjuustoa, chiliä ja hunajaa, Emma selostaa itsevarmana tuomariston seuratessa huulet pyöreänä.

Ruoat tuomariston eteen

Ensimmäisenä arvovaltaisen tuomariston eteen tuodaan Inkan ja Päivin parmesanilla kuorrutettu juuresgratiini, joka on saanut kastikkeen Knorr Indian Curry -keitosta. Lisäksi tarjolla on bataattisipsejä tomaatti-chili- ja kurkkudipin kera. Ateria kruunataan omaperäisellä tee-curry-kiisselijälkiruoalla.

Tuomariston tuomio: Herkullisen näköistä, ei tule ehkä ensimmäisenä juuresgratiini mieleen. Keiton maku löytyy annoksesta helposti. Erittäin käytännöllinen tapa hyödyntää keittoa! Kauniista esillepanosta annamme plussaa. Jälkiruoka oli todella rohkea veto – maku yllättävän hyvä ottaen huomioon, että annoksessa on todella Indian Curry -keittoa!

Seuraavaksi pääsemme nauttimaan Ritvan ja Ilonan maustetusta jauheliha-muusiuunivuoasta Knorr Italian Minestrone -keitolla. Lisukkeeksi tarjoillaan pinjansiemen-kesäkurpitsasalaatti.

Tuomariston tuomio: Ihanaa arkiruokaa, tätä syö mielellään. Mukava savuporon maku tulee läpi. Keitto jää ehkä hieman muiden ainesten varjoon. Tuomaristo olisi arvostanut isompaa lautasta esillepanoa ajatellen. Lisukesalaatti on kaunis ja maukas.

Viimeisenä vatsantäytettä tuomaristolle tuovat Emma ja Niina Italia-teemaisella menullaan. Tarjolla on raakamakkaramassasta valmistettuja yrttilihapullia tomaattikastikkeessa pastan ja soijassa paistettujen papujen kera. Lisukkeena tarjoillaan avokado-vuohenjuustojälkiruoka.

Tuomariston tuomio: Upea esillepano ja herkullisen näköinen. Meheviä ja maistuvia lihapullia, keiton tunnistaa kyllä ruoasta. Keiton käyttö ei ehkä maailman innovatiivisinta, mutta kuitenkin todella toimivaa. Vuohenjuusto-avokadojälkiruoka toimisi kyllä myös alkuruokana.

Knorr Soppamestarit 2013 on kruunattu!


Knorr Soppahaasteen 2013 kaikista uutuuskeitoista syntyi innovatiivisia, käytännöllisiä ja maukkaita annoksia.

Pitkällisen pohdinnan jälkeen tuomaristo teki päätöksensä ja Knorr Soppahaasteen 2013 voittajiksi kruunattiin lihapullia valmistaneet Emma ja Niina. Tuomariston mielestä annos oli todella maukas, esillepano houkutteleva ja keiton käyttö käytännöllinen. Emma ja Niina osoittivat, että Knorr Spicy Tomato sopii vaikka lihapullataikinan ainekseksi tai niiden kastikkeeksi omilla mausteilla höystettynä.

Teksti ja kuvat: Petra Kiiski

2 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-03-02 09:45
Parmesaanilla kuorrutettu juuresgratiini on varmasti hyvää.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2016-01-07 09:49
Hienot annokset.