Etusivu Artikkelit Makuja maailmalta
15 Jou
15
meksikolainen ruoka

Meksikolaisessa joulupöydässä unohdetaan perinteiset laatikot ja pöytään katetaan salaatteja, pastaa ja mielin määrin suklaata. Tarjolle laitetaan monta eri ruokalajia, kuten paistia, kanaa, kalkkunaa ja rosollia.

9 Mar
15
korealainen ruoka

Tee pikkujouluista astetta kiinnostavammat ja järjestä korealaiset pikkujoulut! Korealainen ruoka, musiikki sekä tietysti asiaankuuluvat somisteet takaavat ikimuistoiset juhlat.

10 Syy
8
mausteet

Intialainen ruoka ei ole vain tulista ruokaa vaan sen ympärille kietoutuu moniulotteinen ruokafilosofia. Ravintola Shivan ravintoloitsija Rajeev Kumar kertoo haastattelussa intialaisesta ruokakulttuurista sekä intialaisen keittiön ydinajatuksista

1 Huh
17
guacamole

Ideakeittiön käyttäjät kokkailivat maaliskuussa meksikolaisia ruokia. Tehtävään osallistuminen oli runsasta, ja käyttäjät saivat paljon vinkkejä monenlaisten meksikolaisten herkkujen valmistamiseen tortilloista ja niiden täytteistä nachovuokiin, quesadilloihin, erilaisiin patoihin, salaatteihin ja liharuokiin asti.

23 Maa
8
Fast food

Nopeaa ja herkullista ruokaa, joka pitää syntyä 300 sekunnissa. Tässä on aika hyvä kehys sille, mistä on kysymys.

5 Maa
4
food & fun

Ravintola Dill ja erityisesti ravintolassa vieraillut norjalainen keittiömestari Even Ramsvik voittivat vuoden 2015 tapahtuman.

24 Hel
13
food and fun

Islannissa järjestettävä ruokafestivaali Food & Fun kokoaa yhteen keittiömestareita ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa. Vierailevat kokit kehittelevät oman menunsa islantilaisia raaka-aineita hyödyntäen.

11 Hel
12
pizza

Pizzan ensimmäinen versio sai alkunsa jo muinaisessa Kreikassa. Napolia pidetään kuitenkin nykymuotoisen pizzan synnyinkaupunkina.

5 Hel
7
stevia

Kappoihin muutama vuosi sitten ryminällä tulleet stevia-tuotteet ovat löytäneet paikkansa suomalaisten ruokavaliosta. Makeutusaineena käytettävät stevioglykosidit ovat kalorittomia ja 300 kertaa tavallista sokeria makeampia.

3 Hel
5
mutakakku

Mutakakku on yksi nopeimmin kasvaneista ruokailmiöistä. Täyteläinen ja mehevä kakku on tuore tulokas, sillä se on kehitelty vasta 1970-luvulla.

29 Tam
4
Crème brûlée

Paahtovanukas on klassinen jälkiruoka, joka onnistuu helposti vähällä vaivalla. Crème brûlée maustetaan perinteisesti vaniljalla, mutta sen makuun saa vaihtelua lisäämällä vaikka kaakaojauhetta, likööriä tai vihreää teetä.

13 Tam
5
blinit

Venäläiset suolaiset ohukaiset eli blinit kuuluvat kylmän talvikauden sesonkiherkkuihin. Vehnä- ja tattarijauhoista valmistettavat blinit tarjoillaan perinteisesti mädin, silputun sipulin ja smetanan kanssa, mutta kannattaa kokeilla vaihteeksi myös uudenlaisia makuyhdistelmiä.

5 Tam
6
Superfood

Suomessa on viimeisen viiden vuoden aikana puhuttu paljon superfoodista. Ilmiö on monella tavalla mielenkiintoinen, koska lähes aina ruokailmiöt nousevat ensin ravintoloiden kautta kuluttajien tietoisuuteen. Aikaisemmin saman teki karppaus, joka kuitenkin jäi hyvin lyhyeksi buumiksi. Superfood on maailmanlaajuinen ilmiö, joka kuitenkin saa paljon erilaisia muotoja maailman eri alueilla.

27 Mar
7
Perinteinen kiitospäivän menu

Kiitospäivä on sadonkorjuun kunniaksi vietettävä juhlapäivä, jota juhlitaan näyttävimmin Pohjois-Amerikassa. Yhdysvalloissa kiitospäivää vietetään marraskuun neljäntenä torstaina ja Kanadassa lokakuun toisena maanantaina.

26 Mar
11
fondue

Fondue on ehdotonta talviruokaa ja sopii etenkin hiihtopäivän iltaan seurusteluateriaksi. Valmistus on mainettaan helpompaa ja todella nopeaa. Fondue-pataan tarkoitettuja juustoja voi vaihdella makunsa mukaan.

6 Mar
4
Toast Skagen – pohjolan klassikko

Tukholmalaisen Riche-ravintolan ravintoloitsija, aikansa ravintolaguru Tore Wretman tarjoili asiakkailleen maailman ensimmäiset Toast Skagen -annokset vuonna 1958. Klassikko oli valmis heti syntyessään.

10 Syy
6
San Sebastian

Espanjan luoteisosassa sijaitseva Baskimaa on yksi maailman merkittävimpiä ruoka-alueita. Alue on tunnettu monipuolisesta ruokakulttuurista, viineistä ja laadukkaista ravintoloista.

2 Syy
4
Bilbao

Suomen koripallomaajoukkueen, tuttavallisemmin Susijengin, huikea matka koripallon MM-kisoihin pakotti myös allekirjoittaneet matkaamaan Susilauman mukana Baskimaan sydämeen Bilbaoon.

5 Toukokuu
1
Herkuttelijan hurmaava Dublin

Noin puolen miljoonan asukkaan Dublin Irlannissa on herkkumatkailijalle mainio kohde. Vanhan Temple Barin alueen, sekä uudemman liikekeskustan kaduilla on helppo nautiskella pienten kahviloiden, pubien ja erikoismyymälöiden runsaasta tarjonnasta. Poikkea ainakin teellä pikkuruisessa Joy of Chá -puodissa, käsintehtyä jäätelöä maistamassa Murphy’silla sekä herkullisella pitsalla ja itse tehdyllä limonadilla Skinflintissä.

15 Hel
1
Löydä Tallinnan herkkuaarteet!

Tallinna on nopean merimatkan takana odottava herkuttelumatkailijan keidas. Uskaltaudu rohkeasti satamaa lähimmän ostosparakkikompleksin ulkopuolelle ja löydä kaupungin ihana, edullinen ja monipuolinen kahvila- ja pikkukauppatarjonta! Ideakeittiö testasi tärpit.

30 Jou
1
Uuden vuoden uskomukset: Mikä varmistaa onnen ensi vuodelle?

Uusi vuosi otetaan vastaan maailmalla ilotulittein ja erilaisten onnea tuovien perinteiden siivittämänä.

7 Lok
3
Falafel – valmista aitoa Lähi-Idän herkkua kotona

Betlehemin vanhin falafelravintola paljastaa reseptinsä.

Falafel on olennainen osa mezeä, Välimeren alueella suosittua ruokalajitelmaa. Falafelpyörykän päälle voi sipaista hummusta ja haukata välipalana. Pitaleivän, hummuksen ja salaattien kanssa falafel on osa kokonaista ateriaa.

Hyvä falafel syödään tuoreena. Siksi ne on paras valmistaa itse.

2 Lok
1
Slovenia – Eurooppa minikoossa

Alppien ja Adrianmeren syleilyssä sijaitsevaa pienikokoista Sloveniaa voi hyvällä syyllä kuvata minikokoiseksi Euroopaksi. Nimi sopii maalle erinomaisesti, ja sen monipuolisessa ruokakulttuurissa maistaa naapurimaista omaksuttuja vaikutteita.

29 Hei
5
Täydellistä thairuokaa kotona: Thaimaalaisen keittiön perusteet

Suomalaiset ovat tunnetusti suuria Thaimaan ystäviä ja yksi syy trooppisen matkailumaan suosioon lieneekin sen vastustamattoman herkullinen keittiö.

27 Hel
3
Tapakset ovat illanistujaisten rentoa sormisyötävää

Ideakeittiö neuvoo, kuinka järjestät rennot iltamat pikkupurtavineen ilman, että sinun tarvitsee hikoilla tuntikausia lieden äärellä.

 

Padat ja pannut ovat tiukassa järjestyksessä espanjalaisravintola Bar Tapastan pikkuruisessa keittiössä Helsingin Uudenmaankadulla.

16 Tam
1
Ruokamatka

Yhä useammat valitsevat matkakohteensa sen ravintolatarjonnan mukaan. Ruokamatkaajan ei tarvitse matkustaa maailman ääriin, sillä Euroopasta löytyy loistavia kaupunkikohteita herkkusuille.

 

27 Elo
2
Myytinmurtajat iskevät italialaisen ruokakulttuurin kimppuun

Uudessa Myytinmurtajat-juttusarjassamme ravintola-alan ammattilaiset murtavat ruoka- ja juomakulttuuriin liittyviä myyttejä. Avausjaksossa perehdymme italialaiseen kulinarismiin.

 

Itsetietoisille italiaanoille ruoka on tunnetusti pyhä asia, ja tagliatellen pilkkominen veitsellä lähes rikos. Mutta poikkeaako pastalaatujen maku oikeasti toisistaan, entä saako valkoviinin sekaan lorauttaa kivennäisvettä? Miksi äyriäispastaan ei lisätä juustoa, eikä cappuccinoa saa nauttia puolenpäivän jälkeen?

16 Hei
3
Libanonissa herkutellaan vuohenpäillä ja merikäärmeillä

Vuohenpäät ja merisiilit ovat herkkuruokaa Libanonissa. Arkisin syödään maukasta ja simppeliä kotiruokaa – usein oman pihamaan antimista.

Monenlaiset merenelävät kuuluvat libanonilaiseen ruokakulttuuriin, vaikka liharuokia syödäänkin paljon. Yksi merenrannalla kasvaneen Joseph Youssefin suosikeista on mustekala, jota saalistetaan loppukesästä ilmojen jo viilennyttyä.