Etusivu Artikkelit Makuja maailmalta Ensimmäinen pizza syntyi sotilaan kilven päällä

Ensimmäinen pizza syntyi sotilaan kilven päällä

pizza

Pizzan ensimmäinen versio sai alkunsa jo muinaisessa Kreikassa. Napolia pidetään kuitenkin nykymuotoisen pizzan synnyinkaupunkina.

 

Italialaisten neronleimaukseksi nimitetty pizza ei oikeasti syntynytkään Italiassa. Pizzan esi-isä eli sen ensimmäinen versio syntyi itse asiassa jo tuhansia vuosia sitten muinaisessa Kreikassa ja Persiassa. Legendan mukaan persialaisten kuningas Darius I:n (521-486 eKr) sotilaat olisivat leiponeet lättänän leivän. Uunin puuttuessa sotilaat olivat improvisoineet ja laittaneet taikinan paistumaan kilpiensä päälle nuotion ylle. Pohjan päälle sotilaat laittoivat juustoa ja taateleita. Kreikassa puolestaan tarjoiltiin samantyyppistä leipää, jonka täytteenä käytettiin juustoa, yrttejä ja oliiviöljyä.

 

Pizza oli vähävaraisen kansan herkkua

Tutkijoiden mukaan kreikkalaisella sanalla pitta ja italialaisella sanalla pizza voi olla etymologinen yhteys. Pizza sana taas on syntynyt vanhasta saksankielen sanasta pizzo, joka tarkoittaa puraisua. Historian ensimmäinen kirjoitettu pizza-sana on löydetty latinalaisesta tekstistä, joka on peräisin 997-luvulta Italian Napolista. Tämän jälkeen Napolia onkin pidetty nykymuotoisen pizzan synnyinkaupunkina. Pizzan valmistaminen oli halpaa, joten sitä pidettiin erityisesti köyhän väestön herkkuna. Vuonna 1830 ranskalainen kirjailija ja ruokaexpertti Alexandre Dumas kirjoitti lehdessä, kuinka köyhät napolilaiset elivät kylmän talven yli pizzan avulla. Dumasin mukaan pizza maustettiin tyypillisesti öljyllä, laardilla, talilla, juustolla, tomaatilla ja anjoviksilla.

 

Ensimmäiset pizzeriat 1800-luvulla

Pizzasta tuli 1700-luvun kuluessa napolilaisen kansankeittiön suosikkiruoka. Aluksi pizzat paistettiin puilla lämmitettävässä uunissa ja niitä myytiin lämpimäisinä kaupungin kaduilla. Vuosisadan vaihtuessa pizza oli niin suosittu, että alkoi tulla tavaksi syödä sitä paistinuunien luo pystytettyjen pöytien äärellä: ensimmäiset pizzeriat olivat syntyneet!

Vuonna 1889 Italian kuningatar Margherita vieraili Napolissa. Hänelle tarjottiin peruspizzaa, jonka aineksina oli tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa. Kuningatar ihastui tuohon simppeliin paikallisherkkuun niin kovasti, että se kruunattiin sittemmin nimellä Pizza Margherita. Herkullisen maun lisäksi kuningatarta saattoi viehättää kolmiväritys – ovathan vihreä, valkoinen ja punainen Italian lipun värit.

 

Kokeile pizzaa ilman tomaattikastiketta

Toisen maailmansodan jälkeen jenkkisotilaat veivät pizzakulttuurin mukanaan kotimaahan ja näin pizzan maailmanvalloitus alkoi.

Meillä Suomessa pizzat erotellaan oikeastaan vain pohjan paksuuden mukaan. Italiassa kun vierailee, niin pizzat jaetaan kahteen pääryhmään bianco ja rosso. Kannattaa kokeilla pizzaa ilman tomaattikastiketta, lisäkkeenä esimerkiksi anjovista, mahtavaa.

 

 

12 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ke, 2015-02-11 23:20
Suomen ensimmäisiä pitserioita perustettiin Lappeenrantaan jo 60- luvulla ja sen perusti italialainen Adriano. Oli ne huikeita pitsoja ja paikka oli niin suosittu,että sinne jonotettiin että pääsi syömään. Mekin nuoret oppikoululaiset mentiin naapurikunnista linja-autolla kaupunkiin syömään pitsaa. Muistan ekan pitsabileet, nimi oli Napolitana ja se oli todella hyvää. Adrianassa oli oikea kiviuuni ja taito tekijöillä.
Käyttäjän Justiina kuva

Justiina

To, 2015-02-12 18:15
Kyllä pitkä on pizzan historia.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

La, 2015-02-14 10:25
Kotona kun teen pizzaa siitä ei tule ollenkaan niin ohutta ja hyvin paistunutta kuin pizzerian kiviuunissa. Meillä tarjotaankin varsinaista junttipizzaa. Tomaattikastike on omassa pizzassa kyllä hyvää, kun sen teen huolella maustaen.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

La, 2015-02-14 11:51
Mielestäni oman paikkakunnan parhaat pizzat saa Erkanin pizzeriasta. Sieltä joskus haemme pari pizzaa: Aviomies valitsee jalopenoa ja pepperoni-salamia omalle, ja minä kebablihaa, joka on Erkanin pizzeriassa oikein hyvää.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-02-16 03:38
Kyllä omatekemä pizza on hyvää, verrattuna valmispizzoihin.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Pe, 2015-02-20 13:45
Mikä on lankkupizza?
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Su, 2015-02-22 09:56
Piti oikein googlata… kuten vastasit; ERÄÄN ketjun lanseeraama lankkupizza on hauska idea. (Sivistyksessäni oli tässä kohtaa aukko: En ole käynyt enkä tilannut kyseisiä pizzoja vuosiin.)
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-02-23 07:17
Parasta on se kun voi tehdä mieleisillään täytteillä.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ke, 2015-02-25 09:32
Joskus 80-luvulla ostin vahingossa läpyskän, olisiko ollut äitien tekemä?, joka väitettiin pizzaksi. Onneksi ostin, niin tiedän ettei enää tarvitse ;)
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Su, 2015-03-08 14:33
Illaksi suunniteltiin tehdä piirakkaa. Mutta nyt kun luin tämän pizza-artikkelin alkoi tehdä mieli pizzaa: Ehkä piirakkaan varattuja aineksia saisi väännetyksi pizzaksi. Onneksi on hiivaa...
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Ti, 2016-01-05 07:12
Nam, mielenkiintoista infoa.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2016-01-05 11:10
Saattaa olla että pizza on poikaa tänäiltana.