Etusivu Artikkelit Makuja maailmalta Fondue – seurusteluruokaa parhaimmillaan

Fondue – seurusteluruokaa parhaimmillaan

fondue

Fondue on ehdotonta talviruokaa ja sopii etenkin hiihtopäivän iltaan seurusteluateriaksi. Valmistus on mainettaan helpompaa ja todella nopeaa. Fondue-pataan tarkoitettuja juustoja voi vaihdella makunsa mukaan. Fonduen valmistus tulee erittäin helpoksi käyttämällä Sveitsiläistä juustokeitto-pussia sekä näin saadaan samalla vähärasvaisempi versio aikaiseksi.

Perinteisesti sulaan juustoon kastetaan vain ja ainoastaan leipää, mutta myös keitetyt kukka- tai parsakaalin nuput tai paistetut herkkusienet maistuvat juustoisena mainioilta. Fondueta on pääasiassa kolme erilaista versiota, juusto-, liha-, ja suklaafondue. Suklaafondue tuoreiden hedelmien ja vaahtokarkkien kanssa toimii hienosti jälkiruokana.

 

Mistä kaikki alkoi?

Fonduepadan kultavuodet ajoittuvat parinkymmenen vuoden taakse, jolloin padan äärelle kokoonnuttiin porukalla kastelemaan leipäpaloja sulaan juustoon tai tiristämään lihasuikaleita kuumassa lihaliemessä. Fondue tulee ranskankielisestä sanasta fondre, joka tarkoittaa sulaa tai sulanutta. Usein fondue-kulttuuriin yhdistetään myös Raclette- joka kuitenkin on vain loimussa pehmennettyä juustoa, esimerkiksi Morbier-juustoa, sitä kuuluisaa tuhkajuustoa.

Juustofondueta pidetään Sveitsin kansallisruokana. Sen syntyyn liittyy monia tarinoita. Erään tarinan mukaan Alppien asukkaat jäivät talvella eristyksiin, jolloin ruoka alkoi käydä vähiin. Kun varastosta löytyi enää vanhaa leipää, viiniä ja juustoa, niistä loihdittiin fondue. Sulaneeseen juustoon lisättiin tilkka viiniä ja pata pantiin liedelle. Sulaan juustomassaan kastettiin leipäpaloja. Juustojen kevytversioita ei tässä ruuassa kannata käyttää.

Mitä fonduen kanssa nautitaan?

Leivän lisäksi pataan voi dipata kukkakaalia, paprikaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, lehtiselleriä, pieniä maustekurkkuja, oliiveja, omenaa ja päärynää eli tuttuja juuston seuralaisia. Perinteisesti dipataan ainoastaan leipää, joka voi olla hieman kuivahtanuttakin.

Syömiseen liitetään usein seuraleikki: jos joku pudottaa leipäpalansa, seuraa ryhmän määräämä rangaistus. Perinteisesti palansa pudottanut saa suudella vierustoveriaan tai joutuu kertomaan kaskun. Voi olla, että illallisella Italian Alpeilla vitsipankki käy vähiin...

Fondue taipuu myös jälkiruuaksi

Suklaafondueta varten tarvitaan kunnollista tummaa suklaata ja kuohukermaa. Kerma lämmitetään padassa ja siihen sekoitetaan suklaapaloja, joiden annetaan sulaa.

Suklaafondueeseen voi dipata aprikooseja, luumuja, päärynöitä, kiivihedelmiä, ananasta, persikoita, banaaneja, kirsikoita ja mansikoita.

11 kommentit

Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

Ke, 2014-11-26 15:31
Samaa tässä juuri ajattelin, viimekerrasta on jo aikaa...
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ke, 2014-11-26 17:18
JJJJJJJJ-Jjei
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ke, 2014-11-26 17:20
Kun juusto on muutenkin top-kympissä lemppariaineksista, niin sulanut juusto on vielä yksi ylempänä.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ke, 2014-11-26 17:21
"Juustojen kevytversioita ei tässä ruuassa kannata käyttää." ...Näinpä.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2014-11-27 22:34
Fondue tuo mieleeni lomareissun Sveitsiin yli kymmenen vuotta sitten. Siellä söin elämäni parhaimman fonduen talon isännän valmistamana. Talon oman fondue-viinin kera.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

La, 2014-11-29 13:50
Pitäisikö toivoa joulupukilta fonduepata?
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2015-02-19 10:19
... joulupukki ei tuonut fonduepataa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-24 13:53
Mielenkiintoista pientä puuhastelua. Tosiaan rasvaisen juuston vaatii.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-02-24 14:34
Valmistitko, IdaK, fonduen tavallisessa kattilassa vai onko sinulla fondue-pata?
Käyttäjän Api kuva

Api

Ti, 2015-05-05 17:19
Suklaaohje on taatusti hyvä!
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ti, 2016-01-05 14:46
Houkuttelevat kuvat ja artikkeli.