Etusivu Artikkelit Makuja maailmalta Korealaiset pikkujoulut

Korealaiset pikkujoulut

korealainen ruoka

Tee pikkujouluista astetta kiinnostavammat ja järjestä korealaiset pikkujoulut! Korealainen ruoka, musiikki sekä tietysti asiaankuuluvat somisteet takaavat ikimuistoiset juhlat.

 

Korealainen illallispöytä notkuu erilaisia herkkuja, joista kaikki saavat valita mieleisensä. Ruoka tarjoillaan jaettavista astioista, sillä korealainen ruokakulttuuri perustuu yhteisöllisyyteen ja jakamiseen.

 

mauste

Korealainen ruokakulttuuri

Korealainen ruoka on hyvin mausteista ja poikkeaa yllättävän paljon naapurimaiden Kiinan ja Japanin makumaailmoista. Korealaisessa keittiössä tuoksuu chili, valkosipuli ja inkivääri. Seesaminsiemeniä, seesamiöljyä sekä soijaa käytetään myös paljon. Korealaisessa illallispöydässä on yleensä nuudeleita, riisiä, kasvislisukkeita sekä useita pääruokia.

 

Yin ja Yang sekä värit näyttelevät tärkeää osaa korealaisessa ruoassa. Korealainen uskomus on, että keho on terve, kun Yin ja Yang sekä viisi elementtiä eli vesi (munuaiset), puu (maksa), tuli (sydän), maa (perna) ja metalli (keuhkot) ovat tasapainossa. Myös ruokaan pyritään saamaan kaikki elementit, koska maut vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Ruoassa tuodaan esiin viisi erilaista makua: kirpeä (keuhkot), hapan (maksa), makea (perna), suolainen (munuaiset) ja karvas (sydän). Korealaisessa ruoassa pyritään tuomaan esiin myös viisi perusväriä: musta, valkoinen, keltainen, vihreä ja punainen.

 

yinyang

 

Perinteisiä korealaisia ruokia ovat esimerkiksi bibimbap, bulgogi, galbi ja makchang gui. Kiinankaalista hapattamalla valmistettava kimchi on tärkeä osa korealaista keittiötä ja sille on perustettu jopa oma museo Souliin. Inkiväärillä, valkosipulilla ja chilillä maustettu kimchi tarjoillaan lisukkeena, joka sopii melkein kaikkiin korealaisiin ruokiin ja sitä syödään aina aamiaisesta illalliseen.

 

Juomana korealaisen ruoan kanssa tarjoillaan usein maissiteetä. Vaalea lager toimii myös hyvin. Viinin yhdistäminen korealaiseen ruokaan on haastavaa, mutta oikeilla valinnoilla täysin mahdollista. Puolikuiva hapokas valkoviini, kuten riesling tai sauvignon blanc sopivat mausteisen ruoan taittajiksi. Punaviineistä kannattaa valita marjaisia ja kepeitä viinejä.

 

tee

 

Korealainen juhlakulttuuri

Korealaiseen juhlakulttuuriin kuuluu ruoan jakamisen lisäksi yhteisöllisyys myös juomatarjoilussa. Itselleen ei kaadeta juomaa, vaan vierustoveri huolehtii lasin täytöstä ja näin jokaisen ruokailijan tulee pitää huolta että kaikilla on juomaa. Monimutkaisia juomatapoja on monia, kuten saman juomalasin kierrättäminen koko seurueen kesken niin, että jokainen juo lasillisen kiertävästä lasista. Jatkot (cha) ovat olennainen osa korealaisia juhlia. Jatkoja voi olla useita ja juhlat jatkuvat usein aamuun asti.

korea

Somisteet ja ruokailuvälineet

Korealainen ruoka on jo itsessään värikästä ja sitä kannattaa viljellä myös kattauksessa. Korean lipussa toistuvat sininen, punainen, valkoinen ja musta ovat esimerkiksi oivalliset värit teemakattaukseen ja pukeutumiseen.

 

Ruoka tarjoillaan jaettavista astioista, joista jokainen valitsee mieleisensä ruoat omaan kulhoonsa. Kulhoja ei tule nostaa pois pöydästä, sillä korealaiset mieltävät ruokaa kanniskelevan ruokailijan kerjäläiseksi.  Koreassa syödään sekä puikoilla että lusikalla, mutta ei koskaan samaan aikaan. Riisi syödään lusikalla ja puikkoja käytetään muihin annoksiin. Puikkoja ei saa asettaa lusikan vasemmalle puolelle, sillä tämä merkitsee aterian uhraamista vainajille. Koreassa käytetään metallisia puikkoja, mutta suomalaisissa Korea-pikkujouluissa sallittakoon puisetkin puikot.

 

bulgogi

Ideakeittiön resepti korealaisiin pikkujouluihin

Bulgogi on perinteinen korealainen liharuoka, joka sopii hyvin pikkujoulupöytään. Laita tarjolle myös aasialaisia lihapullia sekä nuudelisalaattia ”Ramen – som tam”. Lisukkeiksi sopii riisi, nuudelit, tofu ja vihannekset sekä tietysti kimchi. Lihat ovat usein grillattuja ja kasviksia on tarjolla runsaasti. Jälkiruokana voit tarjoilla vaikka värikkään kattauksen paloiteltuja hedelmiä.

nuudelisalaatti

 

Katso video bulgogin valmistuksesta:

15 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ma, 2015-11-09 11:10
No kiitos, täällähän olikin hieno artikkeli korealaisesta ruoasta, tehtäväannon myötä! Mukavaa tutustua uuteen ruokamaahan, joka tähän saakka on ollut vain hämärästi tiedostettuna.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ma, 2015-11-09 11:10
Vimpan päälle hienot kuvat!
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ma, 2015-11-09 11:52
Olipa mielenkiintoinen makumatka korealaiseen keittiöön, kiitos siitä! Upeat kuvat ryydittivät jutun vaikutusta ja saivat mielenkiinnon heräämään. Vävypoika on juuri parhaillaan Etelä- Koreassa työmatkalla, pitääkin laittaa viestiä, että tuo anopille ruokatuliaisia, vaikkapa mausteita ja jonkun kiponkin ja puikot tietty.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-11-09 13:38
Mukava makumatka Korealaiseen keittiöön.
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

Ma, 2015-11-09 20:10
Mielenkiintoinen artikkeli.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2015-11-09 21:28
Upeat kuvat ja hyvää luettavaa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-11-10 02:21
Mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ti, 2015-11-10 10:46
Mielenkiintoinen artikkeli. Inspiroivat kuvat.
Käyttäjän Justiina kuva

Justiina

Ti, 2015-11-10 19:45
Mielenkiintoinen artikkeli.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ke, 2015-11-11 19:02
Upeita kuvia!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ma, 2015-12-14 19:33
Haluaisin kyllä osallistua korealaiseen pikkujouluun.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2016-01-05 02:26
Oli mielenkiintoista tutustua korealaiseen ruokakulttuuriin varsinkin tehtävän myötä.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Ti, 2016-01-05 07:08
Tähän tarttisi paneutua itseni vähän enempi.
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

Ti, 2016-01-05 12:57
Tuota bulgogia on ihan pakko testata joskus =)
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2016-01-07 09:51
Hieno artikkeli.