Etusivu Artikkelit Makuja maailmalta Stevia – luonnon oma makeutusaine

Stevia – luonnon oma makeutusaine

stevia

Kappoihin muutama vuosi sitten ryminällä tulleet stevia-tuotteet ovat löytäneet paikkansa suomalaisten ruokavaliosta. Makeutusaineena käytettävät stevioglykosidit ovat kalorittomia ja 300 kertaa tavallista sokeria makeampia.

 

Stevia rebaudiana -nimisen kasvin lehdistä valmistettava luontainen ja kaloriton makeuttaja saapui suomalaisten kauppojen hyllyille loppuvuodesta 2011. Makealta maistuvia stevioglykosidejä käytettiin aluksi erityisesti virvoitusjuomien makeuttajana, mutta nyt niitä löytyy jo useammastakin elintarvikkeesta, muun muassa suklaasta, karkeista, marjakeitoista, jogurteista ja palautusjuomista.

 

Vuosisatoja vanha makeuttaja

Stevia rebaudiana -niminen kasvin alkuperä vie Etelä-Amerikkaan, jossa Brasilian ja Paraguayn alkuperäiskansat ovat käyttäneet kasvin lehtiä ruokien ja juomien makeuttamiseen jo satojen vuosien ajan. Etelä-Amerikasta kasvi kulkeutui hiljalleen muun muassa Japaniin, Kiinaan ja Koreaan, joissa stevioglykosideja on viljelty ja käytetty jo kauan. Stevia rebaudianaa voidaan kutsua myös nimellä makealehti. Se kasvaa edelleen luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa, ja nykyään kasvia viljellään erityisesti Aasian ja Lähi-Idän maissa.

 

Stevioliglykosidit ovat makeuttajana erityisiä, sillä ne ovat kalorittomia ja alkuperältään täysin luonnonmukaisia. Makeuttaja on 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa ja sellaisenaan sen maku poikkeaa kaikista markkinoilla olevista makeutusaineista. EU:ssa stevioglykosidit katsotaan lisäaineiksi ja niiden E-koodi on E960.

Suositeltu päiväannos 4 mg painokiloa kohden

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa on määritellyt stevioglykosidit turvalliseksi lisäksi ruokavalioon. ADI-arvoksi eli suurimmaksi sallituksi käyttömääräksi on kuitenkin määritelty 4 milligrammaa päivässä painokiloa kohden. Virvoitusjuomissa suurin sallittu määrä on 80 milligrammaa litraa kohden. Stevioglykosidien ADI-arvo on makeutusaineiden matalimpia: esimerkiksi aspartaamia saa syödä päivässä kymmenkertaisesti stevioglykosideihin verrattaessa.

 

Stevioglygosidit jättävät suuhun hieman pistävän jälkimaun, jonka takia niitä käytetään usein yhdessä muiden makeutusaineiden kanssa. Steviakasvia ei sellaisenaan käytetä elintarvikkeissa eikä sillä ole myyntilupaa elintarvikkeena EU:ssa. Tämä tulee muistaa etenkin stevioglykosideilla makeutettujen tuotteiden markkinoinnissa.

 

Kokeilee steviaa kotikeittiössä

Kotikeittiössä stevioglygosideja voi kokeilla vaikka erilaisten jälkiruokien maustamiseen. Helppo tapa on kokeilla makeutusainetta rahkan, jogurtin tai pirtelön seassa. Stevia kestää myös kuumentamisen, joten sitä voi käyttää myös leivonnassa. Sopiva annosteluohje kannattaa tarkastaa paketin kyljestä.

7 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2015-02-05 19:46
Stevia on käytössä joka päivä sekä jauheena että puristeina. Pidän sen mausta ja vähäkalorisuudesta,joten olen hyvin tyytyväinen sen markkinoille tulosta.
Käyttäjän janzukka kuva

janzukka

Pe, 2015-02-06 10:09
Steviaa tuntuu nykyään olevan monissa kevyt-tuotteissa.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-02-10 09:04
Stevia-paketti oli unohtunut kaapin ylähyllylle.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-02-10 09:06
4 mg/päivä?
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-02-16 03:29
Onkohan steviaa tutkittu tuossa muodossa tarpeeksi? Itse kyllä suosin mieluiten sokeria.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-02-16 05:20
Ihan ok maku maku mehussa ja limsassa.
Käyttäjän Ideakeittiö kuva

Ideakeittiö

To, 2015-02-19 11:40
Kiitos vinkistä nallukka01, laitetaan muistiin tämä.