Etusivu Artikkelit Makujen Suomi paljastaa kotimaan parhaat ruokakohteet

Makujen Suomi paljastaa kotimaan parhaat ruokakohteet

Ideakeittiön juttusarjassa perehdytään ruokamatkailuun Suomessa. Tällä kertaa tutustutaan Makujen Suomi -konseptiin, joka ohjaa matkailijat suomalaisten kaupunkien ja maakuntien parhaiden ruokien äärelle.

Kaikki lähti Helsingistä: Kun Helsinki oli vuonna 2000 Euroopan kulttuuripääkaupunki, oli suomalaista ruokaa, maamme osaavia keittiömestareita ja laadukkaita raaka-aineita jotenkin nostettava esille. Sitten keksittiin kulttuurivuosihanke nimeltään HelsinkiMenu, joka tiivisti yhteen herkulliseen pakettiin Suomen parhaat ainekset.

Vaihtelevaa, mutta yhtenäisiä tekijöitä sisältävää menua tarjoiltiin valikoiduissa helsinkiläisravintoloissa ja sen aineksina nähtiin muun muassa tuhansien järvien kaloja, metsien marjoja, riistaa sekä maaseudun pientuottajien tuotteita.

Hanke oli niin suuri menestys, ettei sitä voitu haudata kulttuurivuoden päättymiseen. HelsinkiMenu jäi ravintoloiden listoille ja myös muut suomalaiset kaupungit innostuivat ideasta. Tänä päivänä KaupunkiMenu ja Makujen Suomi -hanke on levinnyt jo useampaan suomalaiseen kaupunkiin ja maakuntaan.

–   Hanke on edelleen voimissaan, ja vuosittain tulee uusia ravintoloita mukaan. Tänä vuonna tuli Loviisa-, Mikkeli-, Naantali- ja Ruokaprovinssimenut. Tarjolla on myös Espoo-, Hanko-, Helsinki-, Joensuu-, Jyväskylä-, Kirkkonummi-, Oulu-, Raasepori-, Rovaniemi-, Tampere-, Häme-, Kainuu-, Satakunta- ja VellamoMenut, kertoo Ruokatieto Yhdistys ry:n koulutus- ja kehityspäällikkö Mirja Hellstedt.

Hellstedtin mukaan Makujen Suomi -ravintoloiden luomat kaupunki- ja maakuntamenut tuovat maisteltavaksi suomalaisen ruokakulttuurin kirjon sekä monipuoliset raaka-aineet, joissa korostuvat sesonki ja paikallisuus. Kaupungeista voi olla mukana useampia ravintoloita, joilla jokaisella on oma tyylinsä esitellä paikallisia raaka-aineita.

Kartan avulla kotimaisiin ruokakohteisiin

Ruokatieto Yhdistys ry:n tavoitteena on edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruoasta ja ruokaketjusta. Yhdistys pyrkii lisäämään tietoutta muun muassa elintarvikeketjun toiminnasta, maataloudesta, elintarvikkeiden jalostuksesta sekä ruokien vaikutuksesta terveyteen. Samalla on tarkoitus tehdä suomalaista ruoka- ja tapakulttuuria tunnetuksi kotimaassa sekä Euroopan Unionissa.

Yhdistys julkaisee vuosittain ruokamatkailijoiden reittisuunnittelua helpottamaan kätevän kartan, josta voi napata hyviä kohdevinkkejä. Kartasta löytyy hyvän ruoan ystäville ja matkailijoille suomalaisia makuja tarjoavia Makujen Suomi -ravintoloita sekä useita Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä käyttäviä yrityksiä, tehtaanmyymälöitä ja tilapuoteja.

Mukana karttaesitteellä on muun muassa kotimaisia viinitiloja: Anttolan Ollinmäen viinitilalla ruokamatkaaja voi päästä seuraamaan suomalaista viininvalmistusta ja maistelemaan tilaviinejä. Valikoimista löytyy viinien lisäksi siidereitä, likööreitä ja tisleitä.

Tammelan ohi ajaessa voi poiketa vaikka Makulihan maatilan lihakaupassa maistelemassa aitoja saunapalvituotteita sekä käsin valmistettuja makkaroita.

Kuhmoisissa voi sen sijaan piipahtaa Siiskosen kotileipomossa ja maistaa kuuluisaa Siiskosen kauraleipää. Kartan avulla löytyvät siis Suomen parhaat ravintolat, herkkupuodit sekä pientuottajat. Kartasta löytyy myös maininta, mikäli tuottajalta löytyy kahvila- tai ravintolatoimintaa.

– Ruokamatkalla Suomessa -karttaesitteen tavoitteena on auttaa suomalaisia kuluttajia ja matkailijoita löytämään suomalaisia elintarvikkeita sekä innostaa kauempaakin matkustamaan hyviin ruokakohteisiin, selventää koulutus- ja kehityspäällikkö Mirja Hellstedt.

Ruokamatkalla Suomessa -karttoja voi tilata maksutta edelleen jaettavaksi Ruokatiedon toimistolta. Yksittäiselle kuluttajalle kartta löytyy sähköisenä osoitteesta www.hyvaasuomesta.fi

Teksti: Petra Kiiski

Kuvat: Petra Kiiski & Ravintola Lasipalatsi

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-02-18 11:24
Mukavaa, että suomalaista ruokaa arvostetaan. Sehän onkin maailman parasta :)
Käyttäjän Api kuva

Api

Ke, 2015-05-13 21:08
Mielenkiintoista.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

To, 2016-01-07 10:19
Mielenkiintoinen artikkeli, hienot kuvat.