Etusivu Artikkelit Mansikoita voi maistella kuin viiniä

Mansikoita voi maistella kuin viiniä

– Polka on makea, mutta omasta mielestäni vähän pliisunmakuinen. Se on aika hapoton, joten jälkimakua ei juuri ole, Kosonen kuvailee ja nimeää omaksi suosikikseen Elianin.

– Eliania olemme saaneet luottoviljelijältämme Tervosta jo viidentoista vuoden ajan. Se on kiinteä ja iso, erittäin makea lajike, joka kypsyy aika myöhään.

Eniten viljelty mansikkalajike maassamme on Honeoye, josta sato saadaan varhain. Luomumansikoita ei Kososen mukaan toreilla nähdä, sillä ne eivät säily lämpimissä olosuhteissa, vaan homehtuvat.

Dokos Marjan naapurissa torinkulmalla kesäherkkuja kaupittelee Tmi Tiina Sere, jonne ensimmäiset kotimaiset kasvihuonemansikat tulivat myyntiin kesäkuun puolivälissä. Avomaan antimia päästiin nauttimaan juhannuksen kieppeillä.

Tällä hetkellä myynnissä on kolmea lajiketta: pehmeänmakeaa Polkaa, pyöreää Sonataa sekä mietoa mutta kiinteää Cleryä. Ne tulevat Paimiosta ja Taivassalosta.

– Lajike vaikuttaa niin mansikan makuun, koostumukseen kuin ulkonäköönkin. Paras kakkumansikka on ehdottomasti pyöreä Sonata, tiskin takaa kerrotaan.

Hapahko Honeoye maistuu mansikkakauppiaalle

Laura Nykänen on myynyt marjoja jo kolmena vuotena, mutta tänä kesänä kerta on ensimmäinen. Stockmannin edessä olevassa myyntikojussa käy ihmisiä laidasta laitaan.

Yleensä Nykänen työskentelee Tapiolassa, mutta tuuraa tarvittaessa pääkaupungissakin.

– Mansikoita on mennyt paljon kaupaksi, vaikka työvuoroni alkoikin vasta pari tuntia sitten, hän hymyilee.

– Meidän mansikkamme tulevat Sauvosta. Myymme Polkaa sekä hieman happamampaa Honeoyeta, joista jälkimmäinen on mielestäni parempi.

4 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-02-21 08:12
Kyllä, mansikoissakin on eroja ja hinnoissa. Nyt en muista kaikkia mansikkalajikkeiden nimiä, Polka on se jota ostetaan pakastemarjaksi. Boynty oli myös hyvänmakuinen kookas marja.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ma, 2015-05-18 21:17
Kohta taas kesä ja ihanat mansikat!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ma, 2015-05-18 21:17
Kohta taas kesä ja ihanat mansikat!
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

To, 2016-01-07 10:31
Nam.