Etusivu Artikkelit Master Chefin mehevät makkarat – Näin onnistut kotikonstein!

Master Chefin mehevät makkarat – Näin onnistut kotikonstein!

Itse tehty makkara on tämän kesän grilliruoan kunkku. Master Chef -voittaja Mika Tuomosen ohjeilla onnistut loihtimaan maittavat makkarat kotikeittiössäsi.

– Makkaranteko onnistuu kotikeittiössä ilman erikoisia laitteita, Master Chefiksi kruunattu Mika Tuomonen vakuuttaa.Mika Tuomonen

– Pursotusvaiheeseen tarvitset tosin kaverin avuksi. Mutta makkaran valmistus porukalla on pirun hauskaa, hän jatkaa.

Lähiruokafilosofiastaan tunnettu Tuomonen alkoi valmistaa makkaraa kotikonstein, kun kaupan valikoimista ei löytynyt lisäaineetonta versiota grilliherkusta. Tällä kertaa hänen apurinaan häärii Master Chef -kilpakumppani Lauri Skyttä, jolle kerta makkaratalkoissa on ensimmäinen. Hän saa tehtäväkseen pilkkoa sipuleita ja murskata mausteita sillä välin kun Tuomonen jauhaa lihaa ja silavaa myllyssä.

– Jos et omista lihamyllyä, pyydä lihakauppiasta hoitamaan jauhaminen puolestasi, Tuomonen vinkkaa.

Mausta mielesi mukaan!

Porsaanliha on tarpeeksi rasvaista makkaraan, mutta sekaan voi halutessaan lisätä nautaa tai vaikkapa lammasta. Tärkeää on, että lihan lämpötila on lähellä nollaa astetta. Asian voi varmistaa laittamalla lihan pakastimeen varttitunniksi ennen sen käsittelemistä.

– Massan työstäminen on helpompaa, jos liha on kohmeista. Kannattaa myös muistaa, että kesäkuumalla liha pilaantuu helposti, Tuomonen painottaa.

– Käytän itse usein possun kassleria, koska se on mehukasta ja maukasta. Kokeilemalla kukin voi löytää oman suosikkilihansa ja maustaa sen haluamallaan tavalla.

Makkaran pursotusta.Tällä kertaa kaksikon makkarat maustetaan valkopippurilla, kuminalla, korianterilla ja muskotilla. Lisämakua tulee sinappijauhosta, lehtipersiljasta sekä valkosipulista.

– Makkaramassaan voi lisätä melkein mitä vain. Aasialaista twistiä saa sitruunaruoholla ja välimerellistä makua puolestaan aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla. Joskus olen kokeillut myös kovia sinihomejuustoja. Toimii!

Massasta kannattaa paistaa ensin pieni koepala ja tarkistaa maku. Mausteita voi tällöin tarvittaessa lisätä. Makkaraan saa mukavaa makua lorauttamalla punaviiniä massaan.

Pyöritä, pursota, keitä ja grillaa!

Makkarantekoa.

Yleiskone pärähtää käyntiin ja Tuomonen lisää lihan, silavan, sipulit ja mausteet koneeseen. Hän lisää vähitellen sekaan jäämurskaa, joka takaa ”smoothien” koostumuksen. Skyttä seuraa kiinnostuneena vieressä ja valmistelee samalla perunalisuketta makkaroille.

– Pyöritä massaa keskinopeudella noin 15–20 minuuttia. Jään ansiosta massa alkaa emulgoitumaan eli rasva ja vesi yhdistyvät. Näin massa alkaa muistuttaa siskonmakkaramassaa, Tuomonen neuvoo.

– Valmiin massan voi pursottaa suoleen ihan tavallisen pursottimen avulla. Muista kuitenkin huuhdella suolet ensin vedellä. Suolia saat lihatiskiltä.Makkarat ja pursotin.

Skyttä tarttuu pursottimeen ja pusertaa massaa suoleen. Tuomonen pyörittelee tottuneesti pötköstä makkaroita ja pistelee niiden pintaan pieniä reikiä cocktailtikulla, jotteivät herkut halkeile keitettäessä.

– Keitä makkaroita n. 80-asteisessa vedessä paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Veden sijaan voit kokeilla myös tummaa olutta, joka tuo makkaroihin maltaista makua, Tuomonen kertoo.

Keittovaiheessa nestettä tulee olla niin, että makkarat peittyvät. Keittämisen jälkeen makkarat jäähdytetään nopeasti juoksevan veden alla, minkä jälkeen ne ovat valmiina grillattaviksi. Pian parvekkeelta leijaileekin veden kielelle nostattava tuoksu. Makkaratalkoot on saatu päätökseen ja enää on jäljellä paras vaihe: syöminen!Makkarat valmiina keitettäviksi.

 

 

 

Katso Mikan makkararesepti!

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

To, 2015-02-26 16:15
Onneksi kaupan maggaravalikoima riittää niihin harvoihin herkkutteluhetkiin, jolloin syön maggaraa. Eniten kesäaikaan.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2015-05-11 17:47
Hyviä vinkkejä!
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Pe, 2015-09-25 04:30
Hyvä artikkeli.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Ke, 2016-01-06 15:16
En ole makkaroita tehnyt...