Etusivu Artikkelit Pensaasta teen ystävän kuppiin: Näin valmistuu täydellinen tee

Pensaasta teen ystävän kuppiin: Näin valmistuu täydellinen tee

Teetä juodaan maailmassa miljardeja kuppeja päivässä, mutta millainen tämän luonnollisen ja tutkitusti terveellisen juoman valmistusprosessi oikeastaan on?

Vaikka suomalaiset ovat perinteisesti kahvikansaa, on teen juonti ja sen arvostus lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Erilaiset teelajikkeet ovat löytäneet tiensä marketien hyllyille ja kovimpien teehifistelijöiden iloksi on pystytetty myös alan erikoisliikkeitä.

Maailmanlaajuisesti tee on toiseksi suosituin juoma heti veden jälkeen. Pelkästään mustaa teetä juodaan maailmassa jopa miljardi kuppia päivässä. Suosion selittänee juoman monikäyttöisyys: lajikkeesta riippuen kupponen kuumaa teetä voi virkistää, rauhoittaa ja helliä sekä kehoa että mieltä. Teetä voidaan myös nauttia kylmänä ja joissakin kulttuureissa juoma on saavuttanut jopa henkisen erityisaseman. Teellä on tärkeä sosiaalinen merkitys esimerkiksi Japanissa, jossa vihreää teetä käytetään osana teeseremoniaa.

Kaikki lähtee Camellia Sinensis -pensaasta

Mutta mitä tee sitten oikeastaan on ja miten se päätyy loppujen lopuksi kuluttajien kuppiin? Kaikki lähtee ikivihreästä, noin 40-100 vuotta elävästä Camellia Sinensis -pensaasta. Pensaan eri lajikkeita on olemassa yli 3000 ja niitä viljellään 30:ssa maassa ympäri maailman. Suurimpia teentuottajamaita ovat Intia, Kiina, Sri Lanka, Japani, Venäjä ja Kenia.

Teepensaasta saadaan jatkuvasti satoa 3–5 ensimmäisen vuoden jälkeen ja se voi tuottaa hyvää teetä jopa 60 – 80 vuotta. Parhaimmillaan yksi teepensas tuottaa vuodessa noin kaksi kiloa versoja.  Teeviljelmillä yksi kerääjä voi poimia päivässä tuoreita teelehtiä jopa 35 kiloa, mikä tarkoittaa kahdeksaa kiloa valmista teetä.

Käytännössä teen valmistukseen tarvitaan siis Camellia Sinensis -pensaan lehtiä ja kuumaa vettä. Se, tuleeko juotavasta teestä loppujen lopuksi vihreää, mustaa tai valkoista riippuu valmistusprosessista: teelehtien tuoreudesta, hapetusprosessista sekä jälkifermentoinnista. Suuri osa kaupoissa myytävissä teejuomista on myös eri teelaatujen sekoituksia.

Pensaasta tehtaalle ja kuluttajien kuppiin

Kun teen lehdet on poimittu, ne levitetään suurille, laakeille ja puhtaille kuivatusritilöille alustavaa kuivatusta eli nuudutusta varten.  Tämän jälkeen teelehtiä rullataan eli murskataan ja hierotaan koneellisesti. Tarkoituksena on rikkoa teelehtien solukko, jolloin solunesteet, luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat. Näin muodostuu teen maku ja aromi.

Mustan teen annetaan muista teelaaduista poiketen hapettua loppuun saakka. Teelehdet levitetään suurille pöydille tai vaunuihin kosteaan tilaan ja lämpötila nostetaan 1–2 tunniksi 25–30 asteeseen. Teelehtien väri muuttuu fermentoinnin aikana kirkkaan vihreästä kuparinruskeaksi. Tämä on mustan teen vaiheessa olennainen vaihe, koska tee saa siinä tyypillisen värinsä ja arominsa. Sitten fermentoidut teelehdet kuivataan vielä alustoilla, jotka liukuvat kuumien ilmakammioiden läpi.

Valmis tee ravistellaan lopuksi seulojen läpi, sekä lajitellaan ja luokitellaan teelehtien koon perusteella eri kauppalaaduiksi. Lajitellut teelehdet pakataan säkkeihin ja lähetetään tehtaille sekoitettaviksi ja kuluttajapakattaviksi.

Esittelyssä teelaadut

Musta tee on Länsi-Euroopassa eniten nautittu teelaatu ja samalla myös edullisin. Kyseessä on usein monien eri teelaatujen huolella valmistettu sekoitus. Mustan tee erottuu muista laaduista, sillä sen valmistusprosessi on kaikkein monivaiheisin.  Sen maku, aromit ja väri muodostuvat fermentoinnin eli hapetuksen aikana. Tunnettuja mustan teen laatuja ovat muun muassa Assam-tee ja Ceylon-tee

Valkoinen tee valmistetaan ainoastaan teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä. Valkoinen tee on vähiten prosessoitu teelaatu, joten sen maku on lähimpänä tuoreiden teelehtien makua. Valmistusprosessissa teen lehtiä ei hapeteta lainkaan, vaan ne nuudutetaan ja kuivataan heti keräämisen jälkeen.

Vihreä tee on tunnettu terveysjuomana ja esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan enemmän kuin mitään muuta teelaatua. Vihreän teen valmistusprosessiin ei myöskään kuulu fermentoiminen, joten lehtien väri säilyy vihreänä. Teelehdet kuumennetaan heti keräämisen jälkeen, jottei fermentoituminen ehdi käynnistyä.

Oolong tee on ominaisuuksiltaan vihreän ja mustan teen välillä. Sen valmistuksessa teelehtien annetaan hapettua hieman. Hyvä Oolong tee voi olla kaupassa kallistakin, mutta sen hintaa selittää teelehtien uudelleenkäyttömahdollisuus: niitä voi hauduttaa useamman kerran ja maku vain paranee. Oolong tee on erityisen arvostettua muun muassa Kiinassa ja Taiwanissa.

Earl Grey tee on saanut nimensä 1830-luvulla Iso-Britannian pääministerinä toimineen Jaarli Charles Greyn mukaan.  Earl Grey on mustaa teetä, jossa on perinteisesti sekoitus Ceylon teetä ja kiinalaista, bergamottiöljyllä maustettua teetä.

Yrttiteet eivät ole varsinaisesti teetä, mutta ne ovat yrteistä, kasveista, kukista, kaarnasta, marjoista ja hedelmistä valmistettuja tuotteita, joita nautitaan teen tapaan. Tunnetuimpia yrttiteelaatuja ovat Rooibos, Kamomilla, Ruusunmarja ja Minttu.

Näin valmistat täydellistä teetä

-  Teen tumma väri ei todellisuudessa kerro sen vahvuudesta. Jos haluat siis vahvaa teetä, lisää teen määrää, älä haudutusaikaa.

-  Mitä kauemmin teepussin antaa olla teemukissa, sitä enemmän kofeiinia vapautuu teehen

-  Teepussia ei kannata jättää veteen pidemmäksi aikaa lojumaan.

-  Laita teepussi kuppiin ja kaada kiehahtanut vesi päälle. Hauduta 2-3 minuuttia.

-  Laita teepussi ensin mukiin sitten vasta vesi. Kun vesi kohtaa teepussin, vapautuu teen maku helpommin ja paremmin.

Sopiva vedenlämpötila :

-  Mustalle teelle noin 95 astetta

-  Oolong teelle noin 85 astetta

- Vihreällä teelle noin 75 astetta

Lähde: Lipton

Teksti: Petra Kiiski

2 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

To, 2015-02-26 15:44
Rooibos on hyvä iltajuoma. Kofeiiniton kun on, ei tarvitse laskea lampaita.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Pe, 2015-09-25 04:16
Hyvä artikkeli.