Etusivu Artikkelit Ravintolapäivä toi riemua ja ruokaa – sekä yhdet käsiraudat

Ravintolapäivä toi riemua ja ruokaa – sekä yhdet käsiraudat

Kansalaiskapinasta kummunnut Ravintolapäivä on leviämässä hyvää vauhtia maailmalle.

Ravintolapäivän historian kenties nuorin ravintoloitsija – ensi syksynä ekaluokan starttaava Julius – tarjoili ullanlinnalaisessa puistokahvilassaan kolmen sortin leivonnaisia, jotka hän oli leiponut äitinsä avustuksella. Eurolla irtosi mokkapaloja, korvapuusteja sekä marjamuffineja.

– Keltaiset pillimehut loppuivat heti kättelyssä, reipas ravintoloitsija harmitteli, mutta iloitsi jo ennakkoon kahvilansa menestyksestä.

– Musta tulee vielä rikas! Tosin Roope Ankka taitaa silti olla kaikista rikkain, hän pohti.

Antti Tuomolan, Olli Sirénin ja Timo Santalan kapinahengessä perustamassa kansalaistapahtumassa kuka tahansa voi pistää ravintolan pystyyn päiväksi. Tapahtumaa vietettiin nyt viidettä kertaa. Ilmiö on hyvää vauhtia leviämässä maailmalle, ja viime lauantaina ruokakarnevaalia vietettiin Suomen ohella muun muassa Italiassa, Belgiassa, Kanadassa ja Unkarissa.

– Ensi kerralla perustan ravintolan ilman äitiä. Silloin voisin myydä ainakin minipizzoja, Julius suunnittelee.

Tapahtuman tuoton nuori herra on päättänyt sijoittaa viisaasti.

– Isille annan euron ja itselleni ostan käsiraudat!

Silaus salsaa

Kapteeninkadun Colmado-ravintolassa soivat salsarytmit samaan tahtiin pihassa porisseiden friteerauspannujen kanssa. Oskun ja Sofian ruokalistalta löytyi hurmaavia herkkuja Dominikaanisesta tasavallasta. Empanadat eli täytetyt frittikakkuset hävisivätkin alta aika yksikön, mutta letkeä lattaritunnelma jatkui pitkälle iltapäivään.

Mamman makuja

Keittiötarvikkeita myyvä Eiring muuntautui Ravintolapäivänä italialaiseksi trattoriaksi.

Kaupan takaosaan kyhätyssä keittiössä Mamma Lina keitti saapasmaan makuja. Hänen hyppysissään syntyi muun muassa lasagnea, aurinkokuivatuilla tomaateilla päällystettyjä crostineja sekä taivaallista tiramisua. Pihan puolella höyrynneestä grillistä nälkäiset ravintolapäiväläiset saivat napata mukaansa aitoa italialaismakkaraa, salsicciaa.

 

Mahtiannos makeaa

– Täällä talttuu taatusti makeanhimo, Sweetie Pies -kahvilan perustajat Ansku ja Mirkka vannoivat.

Kaksikon prameat paakelsit tekevätkin kauppansa. Muhkea porkkanakakku, mehevä pähkinä-banaanitorttu sekä söpöt karhuntassukeksit saivat jonon luikertelemaan pitkälle kadunvarteen.

Kokkauksen konkarit

Kolmatta kertaa ravintoloitsijoina hääränneet Suski ja Lorenzo lienevät jo maailmankuuluja: intohimolla ruokaan suhtautuva pariskunta keräsi tänä Ravintolapäivänä kotiinsa joukon kansainvälisiä toimittajia.

– Vähän jännitti, mutta kaikki meni hyvin ja vieraamme olivat tyytyväisiä, Suski ynnää.

Suosiota ei ole saavutettu syyttä, sillä oman ruokapaikan Punavuoreen pian avaava italialainen Lorenzo valmisti vieraille muun muassa itse tehtyä mozzarellaa kolmella tapaa, pitkään muhinutta naudanlihaa sieni-pinaattitäytteellä sekä vadelmakastikkeella viimeisteltyä chili-suklaacrumblea.

 

– Ensimmäisellä kerralla italialainen anoppini oli auttamassa ja kokkasi hänen bravuureitaan, Suski kertaa.

– Kenen tahansa Ravintolapäivään osallistuvan kannattaa pestata mukaan sukulaisia tai kavereita apujoukoiksi, hän painottaa.

Ravintolapäivän konkarilla on vinkit vasta-alkajan amatöörikeittiöön.

– Koekokkaa kaikki annokset ja mieti tarkkaan omat resurssisi. Itsevarmuutta on hyvä olla, mutta ei kannata yrittää mitään liian monimutkaista.

Suski puolisoineen nauttii, kun hän näkee toisilleen tuntemattomien vieraiden viihtyvän kerrostaloasuntonsa pöydässä pitkään.

– Ravintolapäivästä meillä on pelkästään positiivista sanottavaa. Mutta ensi kerralla olisi ehkä mukava vaihtaa asiakkaan rooliin, vieraanvarainen aviopari toivoo.

1 kommentit

Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2016-01-04 20:16
En ole vielä ravintolapäiville osallistunut, mutta ehkä tänä vuonna!