Etusivu Artikkelit Ruokahävikin määrään voi vaikuttaa vain syömällä

Ruokahävikin määrään voi vaikuttaa vain syömällä

5. kesäkuuta vietettiin kansainvälistä Maailman ympäristöpäivää. Tänä vuonna teemaksi valikoitui ruokahävikin vähentäminen. Roihuvuorelaisessa taloyhtiössä ruokajätteen määrää on pyritty vähentämään hyvässä yhteishengessä jo viime syksystä lähtien.

“Teen tässä grillipaikkaa valmiiksi”, hän kertoo. Jaloissa hyörii perheen utelias koira ja kauempaa pihalta kantautuu lasten ääniä.

Päivi ja Mauri Aaltonen seuraavat vierestä Inkerin touhuja. Taloyhtiössä kaikki tuntuu olevan yhteistä ja hyvä yhteishenki huokuu naapureiden jutustelusta.

Päivi ryhtyy esittelemään pihamaalla olevaa puista yrttilaatikkoa. Laatikon mullasta pinnistää persiljaa, tilliä ja raparperin varsia.

– On meillä ollut myös kirpputoria, ja ehkä yhteistä piknikkiäkin on tulossa, kunhan saadaan piha ensin kuntoon, Mauri vinkkaa puolisonsa vierestä.

Taloyhtiön omalaatuisin yhteinen erikoisuus löytyy kuitenkin kellarin uumenista. Hyistä huurretta kasvoille työntävän pimeän käytävän perällä on puinen kaappi, jonka oveen on kiinnitetty lappu: “Saa syödä”.

Suomalaiskodeissa heitetään vuodessa miljoonakaupalla syömäkelpoista ruokaa roskiin. Palvelutoimisto Palmussa haluttiin kokeilla, miten ruokahävikkiä voitaisiin pienentää taloyhtiön yhteisellä ruoanjakopisteellä. Ajatus oli, että asukkaat toisivat itselleen tarpeettomia ruoka-aineksia naapurien kokkaustarpeiksi.

– Idea yhteiseen ruokavarastoon tuli asukkaaltamme Heikki Savoselta, joka työskentelee Palmussa, Päivi sanoo ja jatkaa:

– Viime syksynä asukkaille järjestettiin yhteinen tiedotustilaisuus, johon lähikauppiaamme Sasu Hamina toi käyttökelpoista, mutta myyntikelvotonta ruokaa asukkaille kokattavaksi.

Sami Garam opasti meitä kokkamaan jätteestä uutta syötävää. Minut hän laittoi tekemään tomaateista ketsuppia! Mauri muistelee.

Niin kutsuttu Herkkupesä sijaitsee siis taloyhtiön kylmäkellarissa, jota Päivi ja Mauri pitävät kokeilun onnistumisen ehdottomana edellytyksenä. Heidän mielestään on harmi, ettei uusissa taloyhtiöissä vastaavanlaisia kellarikomeroita juurikaan enää ole.

Taloyhtiön asukkaat vierailevat Herkkupesällä tiuhaan tahtiin. Päivin ja Maurin mukaan komerosta voi löytyä milloin mitäkin, mutta vaihdetuimpia tuotteita ovat erilaiset kuiva-ainekset, kuten rusinat ja tee. Kaapista saattaa löytyä myös maitotuotteita sekä vihanneksia ja hedelmiä. Päivin mukaan kaapilla ehtii käydä hyvin vaikkapa matkalla pyykkitupaan, ja usein kaapilla tutustuu myös uusiin kasvoihin.

– Saatamme viedä Herkkupesään esimerkiksi muropaketin, joka sattuu olemaan meille väärää makua, Päivi ja Mauri kertovat.

– Syy tähän täytyy olla meille suomalaisille ominaisessa vaatimattomassa ajattelutavassa.

Ruokakaappiin on suunniteltu myös web-kameran asentamista, jotta asukkaat voisivat kurkistaa sinne jo kotoa. Pariskunta kertoo ymmärtäneensä vasta Herkkupesän perustamisen myötä, kuinka paljon heidän perheessään ostetaan kaupasta ruokaa – suoraan roskiin heitettäväksi.

– Sitä vain kahmii marketissa kärryynsä sitä sun tätä, Mauri huudahtaa huitoen käsillään ilmaa.

Pariskunnan mukaan ruoanjakopiste on herännyt kunnolla henkiin vasta tänä keväänä. Mauri odottaa etenkin kesän ja syksyn satojen täyttävän kaapin luonnon antimilla, kuten perunoilla, marjoilla, sienillä ja omenilla.

– Ja jouluna kaappi onkin sitten taas täynnä suklaata, Päivi ja Mauri nauravat yhteen ääneen.

Taloyhtiöllä on oma blogisivu, joka löytyy osoitteesta http://untuvaisentie7.blogspot.fi/

Teksti ja kuvat: Saija Viitala

 

3 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-02-21 07:41
Teen suunnilleen sen verran, mikä menee. Joskus pakastan kaalilaatikkoa, jota tulee tehtyä enemmän kerralla.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-03-01 11:48
Ruokahvikkiä ei juurikaan ole. Onneksi on kaupat lähellä, ettei tarvitse hamstrata. Voi hakea sen verran vähän, minkä kuluttaakin.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2015-05-11 17:46
Tarkanmarkan taloudessa ei hävikkiä juuri tule :)