Etusivu Artikkelit Ruokamatkalla Suomessa: Kesän ruokafestivaalit ja -tapahtumat kutsuvat herkuttelemaan

Ruokamatkalla Suomessa: Kesän ruokafestivaalit ja -tapahtumat kutsuvat herkuttelemaan

Ideakeittiön uudessa juttusarjassa tutustutaan ruokamatkailuun Suomessa. Ensimmäisessä osassa perehdytään kotimaisiin ruokatapahtumiin ja -festivaaleihin.

Kesäinen Suomi on pullollaan erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, eikä tarjonnassa ole unohdettu myöskään hyvän ruoan ystäviä.  Erilaisia ruokafestivaaleja järjestetään pitkin kesää ympäri Suomen ja valinnanvaraa löytyy niin chilinystäville, valkosipulifaneille, viiniharrastajille kuin gourmet-kotikokeillekin.  Kesän ruokajuhlakausi avattiin jo Helsingissä muun muassa Taste of Helsinki -festivaalien ja Dinner in The Sky -tapahtuman merkeissä.

Varhaisperunan juhlaa Turussa

Turussa sen sijaan järjestettiin 13.-15.6.2013 jo kolmatta kertaa perinteiset Neitsytperunafestivaalit, joissa huomio kiinnittyi paitsi varhaisperunaan, myös suomalaiseen lähiruokaan sekä pienpanimokulttuuriin.  Tällä kertaa juhla-alueena toimi niin sanottu Hämähäkkitontti, louhosparkkipaikalla Turun Kaupungiteatterin vieressä.  Tontilta tapahtuma levittäytyi myös lähialueille, joissa tarjolla oli festivaaliohjelmaa, lähiruokatoria sekä aktiviteetteja lapsille. 

Turkulaiset ravintolat esittelivät perinteiseen tapaan neitsytperunateltassa varhaisperunaosaamistaan, kun toisessa teltassa juhlittiin suomalaista olutta Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman merkeissä. Pääosassa tapahtumassa oli kuitenkin kotimainen varhaisperuna eli neitsytperuna, jonka ensimmäiset sadot kypsyvät sopivasti aina juhannuksen tienoolla.

Mari Sandellin mukaan varhaisperunaa juhlittiin tänäkin vuonna iloisissa  merkeissä.

– Hyvin meillä meni tänäkin vuonna. Palaute oli positiivista, mutta vettä tosin satoi torstaina ja perjantaina. Siinä on suurin haaste suomalaisen kesätapahtuman järjestämiseen.

Sateinen keli rajoitti Sandellin mukaan hiukan tapahtumaan tulijoiden liikkumista, vaikka itse tapahtumassa oltiinkin telttojen suojassa.  Jos kaikki kuitenkin menee suunnitelmien mukaan, päästään Turussa jälleen ensi kesänä maistelemaan varhaisperunaa festivaalien merkeissä.

– Todennäköisesti järjestämme tapahtuman ensi kesänäkin. Virallista päätöstä jatkosta emme ole vielä tehneet. Olen pistänyt kentälle palautekyselyä. Tapahtuma toteutetaan talkoilla ja järjestämien harrastuksena on todella työlästä.

Ruokatapahtumat ja -festivaalit Suomessa kesällä 2013

Kuopio wine festival 28.6.-6.7.2013

Kuopion Matkustajasatamaan pystytetään kesällä viinikylä, jossa lasit täyttyvät tällä kertaa erityisesti luomuviineistä. Viininystäville tarjoillaan luonnonmukaisesti viljeltyjä viinejä kuudesta eurooppalaisesta viinintuottajamaasta: Espanjasta, Italiasta, Itävallasta, Ranskasta, Saksasta ja Turkista. Tunnelmaa festivaaleilla ovat joka ilta nostattamassa kotimaiset ja ulkomaiset tähtiartistit.

http://www.kuopiowinefestival.com/

Suonejoen mansikkakarnevaalit 12.-14.7.2013

Suonejoki tunnetaan Suomen mansikkapääkaupunkina, joten mikäpä olisikaan sen parempi paikka järjestää kolmipäiväiset mansikkakarnevaalit. Karnevaalit avataan isolla kulkueella ja viikonlopun ohjelmistoon kuuluu muun muassa tanssia, laulua ja mansikkatytön kruunaus. Festivaaleilta ei toki ulos pääse maistamatta niitä Suomen kuuluisimpia mansikoita.

http://www.mansikkakarnevaalit.fi/

Eurooppalainen ruokatori Kokkolassa 15.-22.7.2013

Pientuottajat ympäri Euroopan valtaavat jälleen Kokkolan kävelykeskustan Kokkola Cup –viikolla 15-22.7.2013. Eurooppalainen ruokatori tarjoaa Keski-Pohjanmaalle tuoreita leipomotuotteita, makkaraa, juustoa, suklaata, mausteita, katuruokaa ja paljon muuta. Tänä vuonna mukana tapahtumassa ovat myös paikalliset maakunnan omat pientuottajat.

https://www.facebook.com/events/483796431674504/

Tampereen viinikylä 25.7.-3.8.2013

Tampereen kukkaisviikon perinteinen viinikylä järjestetään tunnelmallisella Frenckellin linnamaisella sisäpihalla Keskustorin pohjoispäässä. Viinejä voi maistella laseittain tai ostaa erilaisia viinimaistelupaketteja.  Viinilistalla on kymmeniä viinejä eri puolilta maailmaa. Ennakkovarauksella voi myös osallistua viinipruuviin, jossa asiantuntija opastaa viinien saloihin.  Tarjolla on myös viinikylän buffet ja ohjelmassa kotimaisia tähtiartisteja.

http://tampereenviinikyla.fi/

Lapinlahden juusto- ja viinijuhlat 3.8.2013

Juustonystävien kannattaa suunnata elokuun alussa Lapinlahden jäähalliin, jonne katetaan maittava ja runsas 20 metriä pitkä juustopöytä. Juustopöydässä on tarjolla kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteen sopivia kasviksia, hedelmiä, hilloja sekä leipätuotteita. Joka vuosi juustopöydässä esitellään myös muutama uusi juustotuttavuus. Kulloisellekin juustovalikoimalle valitaan sopivat viinit sekä puna- että valkoviineistä.  Juustoja sulatellaan tanssimusiikin tahtiin.

http://www.juustojaviinijuhlat.fi/

Varkauden Sampea ja Samppanjaa 9.-10.8.2013

Sampea ja Samppanjaa –kaupunkifestivaali järjestetään Varkaudessa Itsenäisyyden puistosssa jo viidennen kerran. Festivaalien pääesiintyjinä nähdään tänä kesänä Jari Sillanpää ja Eppu Normaali. Sammen ja samppanjan lisäksi vatsansa voi täyttää vaikka pyttipannulla ja muikuilla.

http://www.sampeajasamppanjaa.fi/etusivu

Valkosipulifestivaalit Keravalla 17.8.2013

Valkosipuliyhdistyksen Valkosipulifestivaaleja juhlitaan jo 28. kerran Keravalla. Valkosipulifestivaaleilla voi maistella vaikkapa valkosipulilla maustettua jäätelöä tai olutta tai ostaa valkosipulituotteita kauppiailta. Tapahtumassa valitaan myös vuoden kynsilaukkaaja.

http://www.kerava.fi/tapahtumat_valkosipuli.asp

Tampereen Chilifest 16.-18.8.2013

Suomen tulisin festivaali järjestetään joka vuosi elokuun lopussa Tampereella. Tänä vuonna Tapahtuma levittäytyy Tampereen keskustorin lisäksi myös uuteen Kirjastotalon puistoon ja chilituotteiden lisäksi tapahtumaan tulee grillaus- ja barbeque-tuotteita, -ohjelmaa ja kaikkea grillaukseen liittyvää.  Festivaalin kruunaavat Chilinsyönnin MM-kisat, joissa tuskalta ja kyyneleiltä ei voida välttyä.

http://www.chilifest.fi/

Herkkujen Suomi ja Syystober Helsingissä 22.-24.8.2013

Lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi järjestetään jo kolmannen kerran kolmipäiväisenä Helsingin Rautatientorilla. Viime vuonna tapahtuma keräsi yli 60 000 vierailijaa. Kojuissa on tarjolla pientuottajien herkkuja ja osastoilla esitellään myös maakuntia ja suomalaista maaseutua. Herkkujen Suomen kanssa samaan aikaan Rautatientorilla vietetään myös Syystober-olutjuhlaa. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

http://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/

Teksti:Petra Kiiski

Kuvat: Emmi Harju – Turun yliopisto & Petra Kiiski

 

1 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-03-20 11:46
Kesä on ympäri Suomea täynnä kaikenlaisia mielenkiintoisia ruokafestivaaleja. Harmi vaan, kun Suomen kesä on niin lyhyt.