Etusivu Artikkelit Saisiko olla kuppi teetä?

Saisiko olla kuppi teetä?

Perinteisen brittiläisen kello viiden teen loi alun alkujaan Bedfordin herttuan puoliso Anne iltapäivän väsymystä helpottamaan. Teen ja kakkusten tarjoilusta kehittyi luokkayhteiskunnassa varsinainen taitolaji. Naiset alkoivat kisailla siitä, kenen teehetki on parhaiten järjestetty – kuka kaataa kauneimmin ja kenen astiat tai liinat ovat hienoimmat – ja oikeiden sanamuotojen ja hienostuneen kielenkäytön osaaminen kuului asiaan.

Teehetket toimivat tärkeinä seurapiiritapahtumina. Samalla ne saattoivat olla naisväen keskustelutilaisuuksia, joiden aikana päätettiin esimerkiksi vapaaehtoistoiminnasta tai hyväntekeväisyystempauksista.

Teehetken vakiintuminen synnytti kokonaiset kuppien, serviettien, sokerikkojen ja muiden astioiden markkinat. Teen nauttimisen ympärille kehittyi Britanniassa jopa kauniita puutarhamaisia huvipuistoja, joissa perheet tapasivat toisiaan.

Nykyisin huvipuistoelämä ja seurapiirihienostelut eivät enää kuulu brittiläiseen teekulttuuriin, mutta kello viiden tee on yhä monessa perheessä rakastettu kohta iltapäivää. Teellä nautitaan perinteisesti mustaa teetä, joka on makeutettu hunajalla tai sokerilla, ja johon lisätään reilusti maitoa. Teehetki korvaa usein voileipineen ja muine tarjoiluineen kokonaisen iltapäivä-aterian.

Kello viiden tee istuu mainiosti myös suomalaiseen iltapäivään. Ihanimmillaan se on kiireetön hetki, jonka aikana voi vaihtaa kuulumiset ja nautiskella suolaisen tai makean herkun äärellä pannullisen höyryävän kuumaa juomaa.

Kuppikakkuja teen kaveriksi


Katri Hyvärinen kattoi Ideakeittiötä varten kauniin kello viiden teen. Ravintolassa vuosia työskennellyt ja työn ohessa leipuri-kondiittorikoulussa opiskeleva Katri tarjoaa höyryävän teen kanssa ihania omena-inkiväärikuppikakkuja vaahterasiirappikuorrutuksella.

Katri on varsinainen kuppikakkuvirtuoosi. Hänen puoleensa käännytään tuttavapiirissä silloin, kun polttareihin, ristiäisiin, synttäreille tai muille kutsuille kaivataan kaunista ja maukasta herkuteltavaa.

- Hurahdin kuppikakkuihin New Yorkin matkalla vuonna 2007. Kuppikakuissa on parasta se, että ne ovat herkkua kaikille aisteille, kun ulkonäkö, koostumus ja maku toimivat yhdessä. Niiden laittamisessa saa käyttää luovuutta ja mielikuvitusta.


Täydellisten kuppikakkujen salaisuus


Katrin tulevaisuuden haaveissa siintää oma Sandy’s Cupcake Diner. Sieltä saisi kuppikakkuja mitä mielikuvituksellisimmilla mauilla ja koristeilla. Ja tietysti sitä höyryävää teetäkin.

Täydellisten kuppikakkujen salaisuus piilee Katrin mukaan tarkassa esivalmistelussa. Katrin kolme vinkkiä ideakeittiön kuppikakkuleipureille kuuluvat seuraavasti:

1. Huolehdi siitä, että raaka-aineet ovat keskenää saman lämpöisiä. Nosta kylmät ainekset ajoissa huoneenlämpöön.

2. Kuumenna uuni valmiiksi ja asettele kakkuvuoat odottamaan. Älä seisota valmista taikinaa kulhossa, vaan käytä se heti.

3. Varaa kunnolla aikaa koristeluun!


Katrin suussa sulavien omena-inkivääri-vaahterasiirappikuppikakkujen reseptin löydät täältä .


Haluatko voittaa unelman ihanan teehetken Hotelli Kämpissä? Osallistu kilpailuun!

 

 

Lähde: Pirkko Arstila: Teen ystävän kirja ( Sammakko 2013)

Teksti ja kuvat: Ani Kellomäki

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-02-22 13:11
Teetä tulee juotua aina iltaisin, on hyvää mahalle. Varsinkin jos käyttää kofeiinitonta teetä. Onneksi valikoimaa riittää, on mistä valita. Jokaiselle jotakin.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-03-14 15:08
Teetä tulee juotua kylminä talvi-iltoina eniten.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2015-12-21 21:45
Tee sopii kylmiin talvi-iltoihin.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

To, 2016-01-07 02:40
Onneksi pussiteevalikoima kasvaa koko ajan. On vaihtelua tällaiselle laiskan puoleiselle teenjuojalle.