Etusivu Artikkelit Sesongit
28 Jou
14
ideakeittiö

Uusi vuosi puhaltaa mukanaan tuoreita tuulia. Ideakeittiö uudistuu muuttamalla muotoaan staattiseksi sivustoksi. Ideakeittiö on avoinna ja toimii kuten ennenkin, mutta pistepeli poistuu.

29 Jou
2
uusi vuosi

Uudenvuoden aattona tarjottavaa on oltava alkuillasta myöhään yöhön. Suomessa ei uudenvuodenaatoksi ole muodostunut omia perinteisiä klassikoitaan – nakkeja ja perunasalaattia lukuun ottamatta.

21 Jou
11
joulukinkku

Joulupöydän kunkun eli kinkun onnistumiseen vaikuttaa monta tekijää. Tunnelman on oltava oikea, kinkun tarina on hauska tuntea sekä tietysti suolauksen, kuorrutteen maun ja mehukkuuden on oltava kohdallaan.

3 Jou
12
Ideakeittiön vinkit jouluun

Jouluna hääritään keittiössä enemmän kuin koskaan. Ideakeittiö auttaa jouluhulinan keskellä kokoamalla yhteen jouluruokiin liittyviä videoita, artikkeleita sekä reseptejä. Leppoisaa joulunodotusta kaikille!

2 Jou
10
glögi

Glögin ei tarvitse olla aina punaista ja lattea voi valmistaa ilman kahviakin. Nyt on aika nauttia lämpimistä ja mausteisista joulujuomista.

1 Jou
15
joulukalenteri

Joulukalenteri on taas täällä! Joulun alla tunnelmoidaan kynttilän valossa, kokkaillaan ja leivotaan. Joulukalenterin avulla pääset jakamaan joulutunnelmiasi myös Ideakeittiössä!

26 Mar
10
Tuplapisteviikonloppu!

Joulu lähestyy ja on aika kerätä pisteitä joululahjoja varten! Viikonlopun aikana Ideakeittiö palkitsee aktiivisia käyttäjiä tuplapisteillä.

10 Mar
6
Kaisa Nieminen

Miten lehtien ruokajutut syntyvät, millaista on tehdä oma ruokakirja? Ruokatoimittaja Kaisa Nieminen kertoo ruokatoimittajan työstä; miten jutut syntyvät ja millainen on ruokatoimittajan työpäivä.

27 Lok
6
halloween

Halloween on juhla, jolloin ruoalla saa leikkiä. Näperrä pieniä suklaahämähäkkejä, leivo mörkökakku tai sekoita hiilihappojäästä ja veriappelsiinilimsasta verinen booli. Kokosimme artikkeliin Ideakeittiön sekä käyttäjien ideoita Halloween-juhlien tarjottavista.

16 Lok
8
kaali

Kaali is back! Kaalikääryleillä on ollut hieman tylsä maine arkiruokana, mutta herkkukääryleiden suosio on kasvussa. Lehtikaalisensaation myötä muutkin kaalit nostavat statustaan vihanneshyllyssä. Kaalikääryleet on vaivaton arkiruoka, joka on helppo valmistaa muutaman kätevän vinkin avulla.

16 Syy
10
kesäkurpitsa

Nyt on taas se aika vuodesta kun meitä hemmotellaan syksyn sadolla. Kesällä on kenties tullut syötyä hieman tuhdimmin ja grillistäkin on tullut maisteltua erinäisiä lihaisia herkkuja, joten nyt on hyvä aika keventää ruokavaliota kasvispainotteisemmaksi, kun kasvimaan antimet ovat parhaimmillaan ja kaupassakin edullisimmillaan!

9 Syy
12
sienikeitto

Syksyiset tehtävät ovat päättyneet, kiitos kaikille herkullisista sieniresepteistä ja houkuttelevista rapujuhlakuvista!

3 Syy
10
sienikori

Syksyn parhaimpiin hetkiin lukeutuvat sieniretket raikkaaseen metsään. Helposti tunnistettavat kantarellit ja suppilovahverot ovat poimijoiden kestosuosikkeja, mutta metsä tarjoaa runsain mitoin muitakin herkullisia ruokasieniä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

1 Syy
4
Suomessa panostetaan mallasviskin valmistukseen

Suomalaisen mallasviskin maku on puhdas ja täyteläinen. Erinomaisen maun tae on suomalainen mallasohra, joka on Teerenpelin myynti- ja markkinointijohtajan Jari Mämmin mukaan maailman parasta. Suomessa valmistetaan laadukasta mallasviskiä, jota viedään puhtaan aromin vuoksi myös ulkomaille.

27 Elo
6
tanskalainen voileipä

Voileipä on muutakin kuin tavallinen arkiruoka. Siitä saa pienellä vaivalla muokattua näyttäviä suolapaloja juhliin ja tuhteja aterioita viikonloppubrunssille. Täytteiden kirjo on kattava ja käyttämällä leivän leivonnassa erilaisia jauhoja ja mausteseoksia, saat annokseen persoonallisen säväyksen.

26 Elo
10
lakkahillo

Kesän makujen purkittaminen talven varalle on aloitettu. Elokuun alussa pyysimme käyttäjiä jakamaan parhaimpia säilöntäreseptejään ja loppukuusta herkuteltiin omenatehtävällä.

25 Elo
1
mökkikeittiö

Alkava syksy näyttää jo ensimmäisiä merkkejään. Sen myötä kesämökkikausi alkaa olla jo hiljalleen ohi, ja on aika huoltaa kesämökin keittiö talven varalle.

18 Elo
4
rapu

Elokuun lämpimät illat toivottavat tervetulleeksi kesän hauskimmat kekkerit eli rapujuhlat. Kynttilät ja korea kattaus sekä ilmoille raikuvat snapsilaulut kuuluvat monen suomalaisen herkuttelijan kesärituaaleihin.

13 Elo
6
omenakori

Omenankukat ovat kukkineet ja kohta on aika korjata sato. Omena toimii niin makeissa kuin suolaisissa ruoissa ja siitä saa raikasta janojuomaa sekä maukasta hilloa.

11 Elo
3
Helpot välipalavinkit opiskelijoille

Mitä kannattaa syödä, jotta aivot pysyvät virkeinä ja keskittyneinä? Koulusta saa hyvää perusruokaa, mutta aterioiden väliin jää helposti pidempiä taukoja, jolloin pieni huikopala on tervetullut piristys. Koulun jälkeen nälkä kannattaa taltuttaa heti valmistamalla pieni välipala ennen iltaruokaa.

6 Elo
11
punaherukka

Ämpärit esiin ja puskia kohti, herukoiden satokausi on aluillaan! Melkein jokaisen suomalaisen talon pihasta löytyy herkullisia herukoita eli viinimarjoja tuottava pensas. Vitamiineja pursuavat marjat sopivat erinomaisesti leivontaan, hilloihin ja mehuihin.

5 Elo
6
karviaiset

Monessa perheessä on aloitettu aivan uudenlainen arki, kun perheeseen on tullut pieniä koululaisia. Vanhempien mieltä on askarruttanut lapsen pärjääminen uudella opintiellä ja uusissa kaveriporukoissa. Kenties lapsi joutuu viettämään osan iltapäivästään itsekseen, ja tällöin mieliä askarruttavat ihan käytännön asiat.

4 Elo
6
Purkita kesän maut - parhaat säilöntävinkit

Kesän maut ovat parhaimmillaan, joten nyt on hyvä aika säilöä ne talteen kylmän talven varalle. Pakastaminen säilyttää maut ja vitamiinit parhaiten, mutta myös kuivaus, hilloaminen ja mehustaminen ovat oivallisia tapoja herkkujen säilöntään.

3 Elo
7
pinaattikeitto

Pinaattitehtävä on päättynyt ja paras kuva on nyt valittu. Pyysimme käyttäjiä jakamaan reseptejä, joissa on käytetty tuore- tai pakastepinaattia. Tehtävään osallistui jälleen runsaasti herkullisia reseptejä ja kuvia.

28 Hei
8
sipuli

Sipuli on valittu vuoden 2015 vihannekseksi Puutarhaliiton ja Kotimaiset Kasvikset Ry:n toimesta. Laukaksikin kutsuttu monipuolinen perusraaka-aine on pokaalinsa ansainnut. Jo 3000 vuotta vanha konkari on lähtöisin Aasiasta ja nykyään sitä viljellään ympäri maailman.

27 Hei
11
herne-kaalisalaatti

Pyysimme käyttäjiä jakamaan parhaita reseptejään, joissa on käytetty tuoreita herneitä. Kisaan osallistui paljon raikkaan vihreitä kuvia.

21 Hei
11
savukala

Haastateltaessa erilaisia savustajia ja kalastajia huomaa, että savustuksen syvällinen oppiminen on elinikäinen taival ja makuja sekä valmistustapoja on monia. Savustus on rentoa puuhaa, jossa vaaditaan kärsivällisyyttä ja kokeilunhalua.

17 Hei
10
Teetehtävän voittajakuva on kesäisen raikas

Säistä huolimatta ”Janojuomaa helteeseen” –tehtävään osallistui paljon virkistäviä reseptejä janon sammuttamiseen. Haastoimme käyttäjät jakamaan kesäisen raikkaita juomareseptejä, joiden valmistamisessa on käytetty Lipton-teetä.

10 Hei
11
mansikkamarenkikakku

Pyysimme Ideakeittiöläisiä jakamaan makeita reseptejä mansikkaherkuista. Kilpailuun osallistui runsain mitoin kesäisiä kuvia ja helppoja herkkureseptejä.

9 Hei
8
jäätee

Kuumina kesäpäivinä kannattaa pitää huolta riittävästä nestetankkauksesta. Raikkaat boolit, kylmät jääteet, espanjalaiseen tapaan tehdyt sangriat ja pehmeät smoothiet sopivat niin arkeen kuin juhlaankin.

7 Hei
7
mansikkakori, yrtit

Suomalaisten rakastama punainen mollukka, terveellisiä antioksidantteja sisältävä tuore mansikka on varma kesän merkki. Tänä kesänä pipoa on pidetty visusti päässä juhannuksenakin, joten satokausi on jäljessä. Sään lämmettyä helteiseksi tilanne korjaantuu nopeasti ja marjasato on valmis poimittavaksi.

1 Hei
14
portobellohampurilainen

Huhtikuussa alkanut Hellmann’s-kampanja on nyt päättynyt, kiitos kaikille osallistuneille! Ideakeittiöläiset osallistuivat ahkerasti kilpailuihin herkullisilla grillausresepteillä ja kuvilla.

1 Hei
7
jälkkäriä grillistä

Ideakeittön kesäiseen Jälkkäriä grillistä - tehtävään osallistui runsaasti idearikkaita reseptejä ja kuvia.

1 Hei
Puhtaita makuja

Helsingin Kellohalliin nousee viikonlopuksi pop up -ravintola, joka tarjoilee parhaita makuja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Kellohalliin keittiönsä pystyttävät turkulainen Kaskis, raumalainen Goto ja Köökki Forssasta.

25 Kes
5
grillaus

Kesäloma on oivallista aikaa siirtää ruokailu ulkotiloihin. Ja ihan jonnekin omaa parveketta tai pihaa kauemmaksikin, eli pakata eväät reppuun ja lähteä oikein kunnon eväsretkelle tai piknikille.

16 Kes
12
feta-perunapannu

Ideakeittiöläiset saivat kesäkuun alussa tehtäväksi ideoida grilliruoalle sopivia lisukkeita. Tehtävään osallistuminen oli jälleen runsasta ja käyttäjät jakoivat erilaisia herkullisia reseptejä, joita pystyy hyödyntämään koko kesän grillaushetkissä.

15 Kes
4
juhannusmenu

Juhannusmenussa maistuvat mehevät raaka-aineet, kuten järvestä ongitut ahvenet sekä mintulla maustetut mansikat.

15 Kes
8
juhannuskokko

Keskikesän kohokohta juhannus on monille rentoutumisen ja herkuttelun juhla. Pöytään katetaan helppoja kesäherkkuja, jotka valmistetaan kauden parhaista raaka-aineista.

10 Kes
4
Hymyn resepti -kampanja

Ingman-jäätelöt ja Linnanmäen huvipuisto lahjoittavat hymyjä perheille. Ilmianna tuntemasi perhe, joka voi voittaa iloisen huvittelupäivän syyskuussa.

9 Kes
3
juhannus

Juhannuksena viimeistään on aikaa kaivella grillit varaston nurkista ja kokoontua ystävien kanssa viettämään yötöntä yötä ihanien grillistä nousevien tuoksujen ympärille. Grilli on myös oiva lämmönlähde jos juhannuksena eivät nuo lämpöasteet tuosta nouse!

3 Kes
8
grillausvinkkejä kesään

Grillikausi on pian kuumimmillaan. Kesällä kokkauksen voi hoitaa lähes kokonaan ulkona, sillä grilliherkkujen kaveriksi riittävät usein kauden parhaat kasvikset ja muutama täyteläinen kastike. Myös jälkiruoan voi valmistaa grillissä.

18 Toukokuu
11
valmistujaisjuhlat

Onnistuneiden juhlien takaa löytyy leppoisa emäntä ja huoleton tulevaisuuden toivo. Valmistujaisjuhlat voi järjestää ilman spektaakkelimaista voileipäkakkurivistöä tai kolmikerroksista kermakakkua. Seitsemän sortin sijaan kannattaa panostaa muutamaan laadukkaaseen ruokalajiin ja valmistella mahdollisimman paljon etukäteen.

5 Toukokuu
13
kuhaa avokadosalaattipedillä

Toukokuun toisena sunnuntaina äidit saavat nukkua pitkään, kun heille tuodaan aamiainen sänkyyn. Äidin hemmottelua voi jatkaa koko päivän tarjoamalla juhlallisen aterian arjen sankarille.

5 Toukokuu
13
parsapiirakka

Toukokuu on herkuttelijalle ihanaa aikaa: parsakausi on parhaimmillaan, korvasienet nostavat muhkuraista päätään sienestäjän löydettäväksi ja uuden satokauden vihanneksia alkaa saapua toripöydille ja markettien hyllyille.

4 Toukokuu
8
vadelma-mustikkajuustokakku

Äitienpäivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 10. toukokuuta. Silloin on aika hemmotella kaikkia äitejä herkullisella aamiaisella, juhlavalla päivällisellä tai suussa sulavilla leivonnaisilla.

29 Huh
7
vappumenu

Vappu on karnevaalien kulta-aikaa. Työväen juhlapäivänä juhlitaan myös kevättä! Ruokapöytäkin on sopivaa kattaa karnevaalihenkisesti. Tai mikset voisi pakata ruokia kylmälaukkuun ja pistäytyä puistoon piknikille?

27 Huh
11
vappupiknik

Pakkaa mukaan piknikille herkkuja, jotka voit valmistaa jo edellisenä päivänä. Helpoimmat tarjottavat pystyy pakkaamaan kannellisiin astioihin, jolloin ne on kätevä kuljettaa ja nauttia piknikpaikalla.

20 Huh
6
uudet ruokakirjat

Kevään uudet keittokirjat tuovat inspiraatiota monenlaisille kokkaajille. Kesäisiin tunnelmiin vievät kirjat sopivat erinomaisesti lahjaksi tai oman kirjahyllyn piristykseksi.

10 Huh
13
uutuusjäätelöt

Kauppojen kylmäaltaisiin ilmestyneet uutuusjäätelöt ovat varma merkki tulevasta kesästä. Uutuuksissa maistuvat niin Suomen suven raikkaimmat maut kuin tropiikin jännittävät vivahteet, täyteläisiä suklaita unohtamatta.

9 Huh
10
parsa

Alkukesän kestävä suomalaisen parsan sesonki on lyhyt mutta kiihkeä. Maan lämmettyä parsa kasvaa pituutta rivakasti, kiivaimpaan aikaan satoa on korjattava kahdesti päivässä. Korjuu on hidasta ja vaivalloista, koska se on tehtävä käsin. Mikäli satoa ei poimi, niin parsa kasvaa miehenmittaiseksi pensaaksi, jonka kukinnot muistuttavat tilliä.

2 Huh
1
vuoden kokki

Ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailut kisattiin viime viikolla Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden kokiksi kruunattiin tänä vuonna ravintola G.W. Sundmansin Ismo Sipeläinen.

31 Maa
7
pääsiäinen

Rairuohot, narsissit, värikkäät munat, trollit ja vitsat! Pääsiäinen on ihanan herkullista aikaa jo väriloistoltaankin! Suklaamunat kauniissa, värikkäissä kuorissaan tai itsemaalatut munat pääsiäispöydässä ovat ihana muistutus siitä, kuinka kevään synty on tässä ja nyt, ja narsissin elinvoimainen keltainen väri huijaa arvelemaan kesän tähän ihan nurkan taakse.

30 Maa
9
pääsiäinen

Pääsiäinen on kristinuskon kirkkovuoden vanhin ja merkittävin juhla. Pääsiäinen aloittaa kevään suuren ruokasesonkijuhlan.

25 Maa
9
Streat Helsinki

Viikonloppuna järjestetty katuruokafestivaali Streat Helsinki EATS oli jälleen menestys. Kylmä viima ei haitannut herkuttelijoita, sillä paikalle saapui yli 30 000 katuruoasta kiinnostunutta.

19 Maa
16
basilika

Ideakeittiön käyttäjät pääsivät osallistumaan hauskaan kuvatehtävään, jossa kannustettiin ottamaan valokuva omasta lempiyrtistä. Tehtävään osallistuttiin innostuneesti. Raati valitsi voittajakuvaksi Katjan kuvan basilikasta.

16 Maa
11
Streat Helsinki

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty katuruokafestivaali Streat Helsinki valtaa jälleen pääkaupungin kadut. Tänään alkava katuruokajuhla tarjoaa mielenkiintoista ohjelmaa viikon jokaiselle päivälle.

11 Maa
8
krookus

… ja huimasti etuajassa tänä vuonna! Crème Bonjourin keittiöhenkilökunta bongasi viime viikolla nämä ylläolevat krookuksenvarret työmatkallaan. Ymmärrän, että monille aikainen kevään saapuminen on hirmuinen pettymys: vielä kun pitäisi päästä hiihtämään ja luistelemaankin!

9 Maa
15
yrtti

Kotimaiset kasvikset ry:n vuosittaista yrttiviikkoa vietetään tänä vuonna 9.-15.3. Viikko kannustaa suomalaisia käyttämään yrttejä monipuolisesti ruoanvalmistuksessa.

27 Hel
7
Kalevala

Lauantaina 28. helmikuuta vietetään Kalevalan päivää, joka tunnetaan myös suomalaisen kulttuurin päivänä. Kalevala täyttää tänä vuonna 180 vuotta.

19 Hel
8
hiihtoloma

Tällä viikolla vietetään monien suomalaislasten hiihtolomia. Lomaviikot jatkuvat viikolle 10 ja hiihtoloman ajankohta määräytyy asuinpaikan mukaan. Osa lomailijoista suuntaa kulkunsa Lapin laskettelukeskuksiin, mutta monipuolista tekemistä löytyy usein myös omilta kotinurkilta.

18 Hel
8
ystävänpäivän kakku

Ideakeittiön käyttäjät ovat alkuvuonna päässeet suorittamaan tehtäviä, joissa on palkittu parhaita ruokakuvia. Palkintoja jaettiin niin herkullisesta ystävänpäivän leivonnaisesta kuin talvisista pata- ja keittokuvista.

17 Hel
5
laskiainen

Laskiaisena lasketaan riehakkaasti mäkeä, syödään höyryävän kuumaa hernekeittoa ja herkutellaan laskiaispullilla. Alkujaan laskiainen on kuitenkin ollut kristillinen juhla, joka johdatti kansan paastoon ennen pääsiäistä.

12 Hel
5
ystävänpäivä

Helmikuun 14. päivä vietettävän ystävänpäivän juuret vievät antiikin Roomaan. Suomalaiseen kalenteriin päivä merkattiin virallisesti vasta 1980-luvun lopussa.

4 Hel
7
Hyvän on hiihtäjän hiihdellä - kun kotona odottaa lämmin herkullinen pataruoka

Helmikuu tuo pidentyneen päivän lisäksi hienot hiihtokelit mukanaan. Lumitilanne ympäri Suomen sallii tuon jälleen trendikkääksi nousseen retrolajin, petrsan, eli perinteisen murtomaahiihdon harrastuksen kaikelle kansalle.

23 Tam
4
Bocuse d'Or -kilpailu

Maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d’Or huipentuu ensi viikolla. Loppukilpailu järjestetään perinteiseen tapaan Ranskan Lyonissa. Kilpailussa on mukana on 24 huippuluokan kokkia ympäri maailmaa.

22 Tam
4
piparkakkumestari

Ideakeittiön ja Floran vuoden lopussa järjestettyyn Piparkakkumestari 2014 -kilpailuun osallistui toinen toistaan taitavampia piparileipureita. Kilpailukuvien joukossa nähtiin upeita taideteoksia, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa ei oltu säästelty työtunteja.

20 Tam
4
Madeherkut kruunaavat ruokaisan talven

Made kuuluu talvikauden parhaimpiin sesonkiherkkuihin. Kalan käsittely on vaikeahkoa, mutta vaivannäkö palkitsee ruoanlaittajan.

8 Tam
5
talviretki

Oikeat eväät antavat puhtia pitkälle hiihtoretkelle, mutta ei ole sama mitä mukaan pakkaat. Hohtava hanki, pilvien lomitse kurkisteleva aurinko, luistavat sukset, mukavan lämpöiset ja tuulenpitävät vaatteet ja sopivavauhtinen hiihtokaveri. Kaikki valmiina päivän pitkälle hiihtolenkille. Entä eväät? Reppuun on nimittäin hyvä pakata muutakin kuin varasukat tai lisärukkaset.

27 Jou
9
Joulun tähderuoat

Ensin on Joulun aikaan ladattu jääkaappi täyteen herkkuja ja sitten muutama päivä myöhemmin pizza-taksin numero alkaa vaan kiinnostamaan todella paljon. Ruokaa on kyllä jäljellä, mutta kinkku ja laatikot eivät vaan enää maistu. Tulee todella huono omatunto. Joulun tähteitä ei kannata heittää roskiin, sillä niistä saa hyviä aineksia välipäivien aterioihin. Hyödynnä tähteet ja valmista vaikka kinkusta Pulled Porkkia!

22 Jou
3
Jamie Oliver FoodTube

Hauskoista ruokaohjelmistaan tunnettu brittikokki Jamie Oliver on suunnitellut runsaasti jouluun sopivia reseptejä, jotka sopivat erinomaisesti myös suomalaiseen joulupöytään.

16 Jou
5
Täydellisen kinkun metsästys ja valmistus

Kinkun ostossa kannattaa muistaa, että edullisin ei ole laadukkain. Pahimmassa tapauksessa joulukinkkusi voi olla lähes vuoden vanha. Osta tutulta kauppiaalta, hän tuntee tarpeesi ja tietää kinkun alkuperän.

11 Jou
5
Lucia tuo valon pimeyden keskelle

Joulukuun 13. päivänä vietettävä Lucian päivä tunnetaan erityisesti valon juhlana. Juhlan ruokaperinteisiin kuuluu sahramilla maustettu Lucia-pulla eli lussekatt, jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä alkuperäisen Lucia-perinteen kanssa.

9 Jou
2
Piparkakkumestari 2014 - Flora ja Ideakeittiö etsivät hienointa piparkakkurakennelmaa vuodelle 2014

Floran vuosittainen, suuren suosion saanut Piparkakkumestari-kilpailu on jälleen käynnissä.

5 Jou
3
Itsenäisyyspäivän juhlat palaavat Linnaan

Itsenäisyyspäivän vastaanotto palaa jälleen perinteiseen paikkaan presidentinlinnaan. Linnan ruokatarjonta on jo pitkään perustunut lähiruokatuottajien suosimiseen.

1 Jou
5
Kurkkaa Ideakeittiön joulukalenteriin - ansaitse pisteitä tehtävien suorittamisesta

Ideakeittiön joulukalenteri aukeaa nyt - tule mukaan pisteitä keräämään!

28 Mar
3
pikkujoulu

Adventista perinteisesti alkavalla pikkujoulukaudella on Suomessa pitkät perinteet. Pikkujoulujen vieton Suomessa aloittivat jo 1900-luvun alussa yliopistojen osakunnat, jotka kopioivat juhlan ruotsalaisilta opiskelijakollegoiltaan.

18 Mar
9
Sormisyötäviä pikkujouluihin

Rennoimmat pikkujoulubileet syntyvät, kun pöytään katetaan käteviä cocktailpaloja. Kotona järjestettävissä pikkujouluissa isäntäväki pääsee parhaiten mukaan tunnelmaan, kun tarjottavat on esivalmisteltu mahdollisimman pitkälle etukäteen. Pienet cocktailpalat ja sormin syötävät herkut ovat helppoja ja nopeita: täytteet pystyy valmistamaan usein jo edellisenä päivänä tai juhlapäivän aamuna.

13 Mar
4
Glögi
Glögi kuuluu eittämättä osaksi suomalaista joulua ja joulun odotusta. Meidän suomalaisten lisäksi glögi lämmittää myös monien muiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten talvi-iltoja.
 
3 Mar
5
Maille sinappi

Katso joulun parhaat Maille reseptit!

30 Lok
3
Lampaanliha
Lampaanlihan maustamista ja valmistamista mietitään usein pitkään ja hartaasti. Osa pelkää maistavansa villasukan ja toinen puoli tuskailee erilaisten ruhon osien kanssa. Mistä ja miten valmistetaan?
28 Lok
6
Riistapullat

Riistapullat valmistuvat tavallisen lihapullataikinan tavoin. Poronliha, suppilovahvero ja karpalo ovat taatusti toimiva yhdistelmä, samoin hirvenliha kantarelleilla maustettuna. Peuranlihan kaveriksi sopivat erinomaisesti tatit ja savustettu ylikypsä porsaankylki.

14 Lok
1
Ideakokki-kilpailu
Ideakeittiön facebook-sivuilla ollut lokakuun Ideakokki-kilpailu on päättynyt  ja voittaja selvinnyt.
 
25 Syy
3
kaalilaatikko

Imettävät äidit tietävät, että kaalinlehdet taipuvat kaalikääryleiden lisäksi maidonnoususta kipeytyneen rinnan ympärille. Lisäksi tutkimukset paljastavat kaalien muita hyviä terveysvaikutuksia ja perustelevat kaalikasvien hyödyntämistä funktionaalisten elintarvikkeiden valmistusaineina.

23 Syy
2
Rapuja

Jokirapu, täplärapu, kapeasaksirapu ja ulkomaalainen pakasterapu. Rapujuhlakausi on alkanut ja kaikki saksiniekat muuttuvat herkullisiksi oikeanlaisella käsittelyllä.

2 Syy
5
kantarelleja

Keltavahverot eli kantarellit, suppilovahverot ja mustatorvisienet ovat niitä perinteisiä sienilajeja, jotka päätyvät useimmiten suomalaisten korien pohjille. Metsät ovat kuitenkin täynnä satoja hyviä ruokasieniä, jotka sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon.

26 Elo
2
Kalakuva

Kalastus on yksi vanhimpia elinkeinoja maailmassa. Se voidaan jakaa ammattimaisesti suoritettavaan kalastukseen sekä harrastus- ja urheilukalastukseen. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan harrastuskalastus eli vapaa-ajankalastus on suomalaisten tärkein toiminnallinen luontoharrastus. Maamme väestöstä noin 40 prosenttia (yli kaksi miljoonaa henkeä) osallistuukin kalastustapahtumaan vähintään kerran vuodessa. Yksi näistä onnellisista kalastajista on Puolasta Skotlannin kautta Suomen kalavesille rantautunut Lukasz Adamczak.

21 Elo
2
omenoita

Omenoita on viljelty Euroopassa jo yli 5000 vuotta. Kristinuskon levitessä omena kulkeutui myös pohjoiseen, koska sitä viljeltiin laajalti luostarien puutarhoissa.

14 Elo
1
Ravintolapäivä

Miltä maistuvat linja-autopysäkiltä tarjotut mansikkaiset vohvelit, vanhan puutalon keittiössä valmistetut kakut tai herkullinen picnic-ateria Seurasaaren sillan kupeessa? Näitä ja tuhansia muita makuelämyksiä pääsee kokeilemaan ensi sunnuntaina 17. elokuuta, kun Ravintolapäivä saapuu taas koteihin, kaduille ja puistoihin.

7 Elo
2
Ilmaista, terveellistä ja herkullista syötävää metsästä!

Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista ravintokäyttöön ja kerättäväksi soveltuvia on parikymmentä. Huononakin satovuonna luonnonmarjoja kypsyy noin 100 kg jokaista suomalaista kohti ja esimerkiksi puolukan ja mustikan sadosta on arvioitu otettavan talteen vain 3-10 %.

5 Elo
1

Elokuussa on monella edessä tilanne, jolloin loma on ohitse ja paluu arkeen edessä. Lomalla elämänrytmi on usein erilainen, koska silloin todennäköisesti nukutaan pidempään, valvotaan myöhempään ja syödään epäsäännöllisemmin kuin tavallisesti.

29 Hei
1
Suoraan sängystä mereen – Unikekoilu on kunnia-asia

Unikeonpäivää (27.7) on vietetty Suomessa jo 1600-luvulta asti ja se pohjautuu vanhaan kristilliseen legendaan, jonka mukaan Efesoksen seitsemän unikekoa pakenivat 200-luvulla Rooman keisari Deciuksen vainoa luolaan, jonne he nääntyneinä nukahtivat ja heräsivät noin 200 vuotta myöhemmin.

22 Hei
2
Grilli kuumaksi ja kaverit koolle!

Kesällä tekee mieli viettää aikaa ulkona. Auringon lämmittämät päivät ja valoisat illat houkuttelevat viihtymään ulkotiloissa myös ruoanvalmistuksen merkeissä.

16 Hei
3
mansikoita

Suomalaisista mansikoista on moneksi. Ne maistuvat herkullisilta kesäisissä salaateissa, erilaisissa jälkiruoissa, juomasekoituksissa ja tietenkin ihan sellaisenaan, auringon lämmittäminä ja tahmean makeaa mehua tihkuvina suoraan suuhun.

15 Hei
4
Korpikeittiö kutsuu kokkaamaan!

Kokkaaminen luonnossa on loistava tapa ravistella arjen rutiineja ja saada koko perhe tai ystäväporukka osallisiksi ruoan valmistushetkeen. Oli kyseessä sitten lyhyempi päiväretki tai viikon mittainen vaellus, on huolellinen esivalmistelu onnistuneen kokkaamisen perusta.

14 Hei
2
kesäloma

Kesä ja loma. Kesäloma! Sitä useasti odotetaan sekä suunnitellaan jo pimeinä ja koleina talvi-iltoina, kun räntää sataa ja on pakko hautautua useamman vaatekerroksen alle, pitääkseen iholle hiipivän kylmän loitolla.

7 Hei
1
hangon regatta

Joka kesä järjestettävä Hangon Regatta kuuluu monen purjehtijan kesän kohokohtiin. Perinteisen purjehduskilpailun ensimmäiset lähdöt kisattiin jo toisen maailmansodan jälkeen, ja siitä lähtien Hangon regatta on järjestetty vuosittain tukikohtanaan Hangon Itäsatama.

23 Kes
7
Loman ihanin aamiainen

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Ruokaisa aamun aloitus pitää olon hyvänä koko päivän. Lomapäivä alkaa parhaimmin pitkän, rauhallisen aamiaisen äärellä. Tässä kesän herkullisimmat aamupalareseptit täydellisen aamuhetken tarpeisiin!

 

20 Maa
1
STREAT HELSINKI tarjoilee viikonloppuna elämyksiä kaikille aisteille

Richard McCormick’s Cateringin keittiössä Helsingin Merimiehenkadulla käy aikamoinen suihke.

Kiireinen kokkijoukko valmistelee täällä viikonlopun katuruokafestareita. Pöydillä on jättimäisiä laareja kaalia, artisokkaa, juustoja ja yrttejä. Uusia laatikollisia raaka-aineita ajetaan pihaan jatkuvalla syötöllä.

- Kylmiössä on lampaanpäitä, haluatko nähdä?, Richard kysyy nauraen.

 

KATURUOKAVALLANKUMOUS

 

16 Jou
3
Glögi on joulujuomien ykkönen: Oikea valmistustapa ja parhaat tuunausvinkit

Viheliäinen viima ja talven tuisku nujertuu kupposella lämmintä ja mausteista glögiä. Tällä joulunajan ykkösjuomalla on jo pitkä historia, joka ulottuu keskiajalle saakka.

Mikä onkaan sen parempi yhdistelmä talvipakkasilla, kuin pellillinen tuoreita itse leivottuja pipareita ja kupillinen herkullista glögiä? Glögi kuuluu nykypäivänä vahvana osana suomalaisiin jouluperinteisiin: sitä nautiskellaan kotisohvalla kynttilöiden valossa, koulujen joulujuhlissa, joulumyyjäisissä – siis arjessa sekä juhlassa.

27 Mar
3
Kiitospäivää juhlitaan myös Suomessa – perinteisen juhlapäivän sydän on herkullinen illallinen

Etenkin amerikkalaisista elokuvista ja televisiosarjoista tuttu kiitospäivä on on Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosittain vietettävä kansallinen juhlapäivä.

Vaikka juhlapyhä on monelle suomalaiselle vieras, juhlivat Suomessakin monet kiitospäivää, jonka sydän on ystävien ja perheenjäsenten kanssa yhdessä valmistettu herkullinen illallinen. Sen loihtimisessa ei aikaa säästellä.

20 Mar
6
Joulupiparit

Piparit ovat suomalaisen joulupöydän ikisuosikkeja ja moneen suomalaiskotiin joulun tunnelma rantautuu uunissa kypsyvien piparkakkujen tuoksun myötä.

Tarjolla on valtavasti niin valmita piparkakkuja kuin valmistaikinoita, mutta mitkä asiat on tärkeä ottaa huomioon, jos täydellisen piparitaikinan aikoo loihtia tänä jouluna itse?

18 Lok
5
Knorr 175 vuotta – herkullisia ruokainnovaatioita perinteitä kunnioittaen

175 vuotta täyttävän Knorr-brändin historia on pitkä ja kiehtova.

14 Lok
3
Syksyn antimet innostavat kokkaamaan

Ideakeittiön kokki on jälleen uuden haasteen edessä. Vaikka edellisestä kerrasta onkin vierähtänyt hetki, astelee mies keittiöön varman oloisesti.

–  Kiva fiilis ryhtyä hommiin! Innostun aina, kun tehdään jotain erilaista.

Tällä kertaa Laurin raaka-aineiksi on valittu lakka, lanttu, puolukka, pyy ja villisika.

– Aion tehdä villisikamakkaraa puolukoilla, glaseerattua pyytä ja lanttua kolmella tapaa, mies sanoo päättäväisesti.

2 Syy
3
Sienikoulu aloittelijoille – näillä vinkeillä saat hyvän sienisaaliin

Sienestys on trendikäs ja edullinen harrastus, joka virkistää mieltä sekä kehoa. Ideakeittiön ohjeilla pääset harrastuksessa alkuun.

Haaveiletko itse valmistamastasi kantarellikastikkeesta? Päätät toteuttaa haaveesi, ottaa ämpärin käteen, hypätä kumisaappaisiin ja suunnata lähimpään metsään. Ennen lähtöä on paikallaan huomioida muutama asia.

Paras sää sienestykseen on poutasää. Märät sienet nimittäin pilaantuvat helposti. Jos edellisenä yönä on satanut, kannattaa retkeä siirtää suosiolla myöhäisemmäksi.

14 Elo
1
Ravintolapäivän tärppi: Rullaavien ruokaharrastajien trooppisia pullia ja Turtles-pizzaa

Supersuosituksi pop up -tapahtumaksi muutamassa vuodessa kasvanut Ravintolapäivä näkyy ja maistuu tällä kertaa myös Ideakeittiön tiloissa.

8 Hei
2
Ramadan – paaston jälkeen on juhlan aika

Islaminuskoinen Abdirahim muistaa ensimmäisen ramadanin, eli paastokuukautensa kuin eilisen päivän. Hän suosittelee paaston kokeilemista myös muille kuin muslimeille – kahdestakin syystä.

Abdirahim Hussein muutti Suomeen Somaliasta 19 vuotta sitten. Suurelle yleisölle Abdirahim on tullut tutuksi radio-ohjelmastaan, jota hän juontaa yhdessä stand up -koomikko Ali Jahangirin kanssa.

19 Kes
2
Juhannustaiat tarjoavat viihdettä yöttömään yöhön

Juhannustaioilla on pyritty varmistamaan tuleva sato ja onni rakkauselämässä. Nykypäivänä ne tarjoavat juhannuksen juhlijoille lähinnä hauskaa iltaohjelmaa. Toki 27 suolaista muikkua voivat auttaa myös Sen Oikean löytymisessä.

29 Toukokuu
1
Stressitön kesä: Näin helpotat loman ruokailurumbaa

Kotitalousneuvoja vinkkaa, miten kesän kokkailuista voi selvitä ilman stressiä.

Kesä on tutkitusti suomalaisille stressaavaa aikaa: kun perheen pienokaiset kirmaavat koulusta kesälaitumille, jää vanhempien vastuulle pitkien lomapäivien ruokahuolto sekä muut järjestelyt. Aina ei ole mahdollista viettää kesälomaa yhdessä koko perheen voimin, ja vaikka olisikin, voi itse lomailukin aiheuttaa kaikessa ihanuudessaan harmaita hiuksia.

17 Huh
Vastuullinen yrittäminen palkitaan – oletko sinä uusi Ben & Jerry’s?

Kansainvälisessä kilpailussa etsitään vastuullisen liiketoimintamallin tai sosiaalisen yrittäjyyden mukaan toimivia start up -yrityksiä.

Voisiko sinun liikeideasi olla seuraava vastuullinen ja kansainvälinen menestystarina? Pienyrittäjinä aloittaneet Ben & Jerry’s -jäätelön isät Ben Cohen ja Jerry Greenfield uskovat vakaasti siihen, että kannattava yritystoiminta on mahdollista rakentaa eettiselle arvopohjalle.

27 Maa
4
Kevät ja kesä tulee – yrtit, versot ja vihannekset kasvamaan!

Kotiviljelyä edistävän Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta kertoo vinkit kevään yrtti- ja vihannesistutuksiin.

11 Maa
2
Ruokatrendejä tulee ja menee – hernekeittopäivä pitää pintansa

Hernekeitolla on pitkä historia suomalaisessa ruokapöydässä. Klassikkoherkku maistuu edelleen niin varuskunnissa, lounasravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin.

3 Hel
1
Runebergintortut maistuvat Porvoossa vuoden ympäri

Sokerikuorrute- ja hillokruunulla koristeltuja runebergintorttuja syödään perinteisesti vain muutamia kertoja vuodessa Runebergin päivän kynnyksellä helmikuussa. Sesonkileivonnaisen kotikaupungissa Porvoossa torttujen syöminen on kuitenkin sallittua vuoden ympäri.

Tarinan mukaan runebergintortut ovat saaneet alkunsa porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen leivonnaisesta 1840-luvulla.

17 Jou
3
Joulukinkku

Kokosimme lukijoillemme listan perinteisen joulupöydän kokoamiseen. Monet maistuvat jouluherkut valmistuvat ohjeillamme vaivatta.


Joulukinkku

Joulukinkku on joulupöydän kruunu, jota valmistetaan pitkään ja hartaasti. Ideakeittiön ohjeilla kinkku pysyy mehevänä ja mureana.

Joulukinkku (L)

Perinteinen joulukinkku

12 Jou
4
Nyyttikestit, sushia tai pizzatalkoot? Uusia ideoita jouluperinteisiin

Jos perinteiset jouluruoat kyllästyttävät, kokeile rohkeasti uutta. Tarjoa rosolli lämpimänä, raasta lanttulaatikkoon inkivääriä ja vaihda sekahedelmäsoppa tähtianiksella maustettuun mustikkakeittoon.

– Laatu korvaa määrän myös joulupöydässä, painottaa helsinkiläisen design-hotelli Klaus K:n Ilmatar-ravintolan keittiömestari Filip Forsberg.

10 Jou
5
Joulun maukkaimmat lahjat

Tänä jouluna pukinkonttiin paketoidaan havusnapsia, puolukkavinaigrettea sekä mausteöljyjä.

Itse tehdyt lahjat lämmittävät saajansa mieltä. Ruokafriikin lahjakonttiin valmistuu vaivatta muun muassa chili- ja valkosipuliöljyä, persoonallisia pipareita sekä jouluista salaatinkastiketta. Ruokalahjat paketoidaan kauniisti. Katso vinkkimme!

Puolukkavinaigrette

Puolukkavinaigrette sopii salaatinkastikkeeksi tai vaikkapa marinoidun kalan kylkeen. Kauniissa pullossa se ilahduttaa saajaansa. Marjat tuovat vinaigretteen jouluisen maun.

26 Mar
1
Uusia ideoita perinteisiin piparkakkuihin

Jos perinteiset piparkakut kyllästyttävät, kokeile kuivattuja marjoja, marsipaania tai eksoottisia mausteita taikinaan.

 

5 Mar
1
Piristystä pikkujoulupöytään

Jouluruokiin saattaa joskus kyllästyä jo pikkujoulusesongin aikana. Laatikot voi korvata juurespaistoksilla ja kinkun grillikyljellä.

Suomalaiset kattavat pikkujoulupöytänsä konservatiivisesti. Tarjolle laitetaan vuosi toisensa jälkeen joululaatikoita, rosolleja ja kinkkua

- Suomalaiset eivät ole kauhean rohkeita, vaan he haluavat perinteistä ruokaa, pohdiskelee ruoka-alan monitaituri Meri-Tuuli Lindström.

29 Lok
2
Karkki vai kepponen? Karmivat vinkit Halloween-juhliin!

Halloween-kattaukseen valitaan tummia sävyjä ja kynttilöitä. Perinteisten kurpitsalyhtyjen ohella voit piristää tarjoilupöytää vaikkapa pääkallonmuotoisilla jääpaloilla ja jätesäkkikoristeilla.


20 Elo
3
Säilö kesän maut talteen talvea varten

Moni mieltää marjojen säilömisen työlääksi, mutta tavallisilla kotikeittiön välineilläkin se onnistuu näppärästi. Mikä piristäisi pakkasilla paremmin kuin itse tehty hillo tai mehu?

2 Hei
2
Nuorekasta naposteltavaa rippijuhliin

Rippijuhlien tarjoilupöytään katetaan ihanaa ja nuorekasta naposteltavaa. Tylsähkö pullapitko tuunataan moderniin muotoon mascarponella, ja juhlan kruunaa tuhti kakku.

– Jotain uutta rippipöytään saa, kun kehittelee rohkeasti omista lempiruuistaan noutopöytään sopivia pikkuannoksia, Master Chef -kilpailija Jonna Silén vinkkaa.

30 Huh
2
Loihdi maittava vappubrunssi jääkaapin jämistä

Vappu on kevään juhla, jonka karnevaalitunnelmaa täydentää vapunpäivänä nautittava brunssi!

Jos yllätysvieraat koputtavat ovellesi tai haluat tarjota erilaisen aamiaisen itsellesi tai perheellesi, voit jääkaappiin kurkistamalla kokea mieluisan yllätyksen. Mikäli kaapissa on jäljellä edes jotain perustarvikkeita, loihdit maittavan brunssin yllättävän yksinkertaisesti.

- Brunssi on juhlallinen aamiainen, jolla tarjotaan enemmän suolaista, kertoo Haikon Kartanon keittiöpäällikkö Jari Uotila.