Etusivu Artikkelit Sesongit Glögi on joulujuomien ykkönen: Oikea valmistustapa ja parhaat tuunausvinkit

Glögi on joulujuomien ykkönen: Oikea valmistustapa ja parhaat tuunausvinkit

Viheliäinen viima ja talven tuisku nujertuu kupposella lämmintä ja mausteista glögiä. Tällä joulunajan ykkösjuomalla on jo pitkä historia, joka ulottuu keskiajalle saakka.

Mikä onkaan sen parempi yhdistelmä talvipakkasilla, kuin pellillinen tuoreita itse leivottuja pipareita ja kupillinen herkullista glögiä? Glögi kuuluu nykypäivänä vahvana osana suomalaisiin jouluperinteisiin: sitä nautiskellaan kotisohvalla kynttilöiden valossa, koulujen joulujuhlissa, joulumyyjäisissä – siis arjessa sekä juhlassa.

Glögin alkoholittomissa versioissa käytetään yleensä mustaherukka-, omena tai rypäletiivisteitä ja lisäpotkua haetaan erilaisista mausteista. Suosittuja maustevaihtoehtoja ovat joulumieltä nostattavat kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri. Alkoholipitoinen glögi on useimmiten punaviinipohjainen. Suomalaiset ovat myös innokkaita terästämään itse glöginsä, jolloin alkoholiton versio saa pientä potkua esimerkiksi rommista.

Valmista glögi oikein

Kun glögiä lämmitetään, on syytä pitää mielessä muutama seikka: glögiä ei saa koskaan lämmittää vedenkeittimessä tai alumiinikattilassa. Osassa vedenkeittimiä lämmitysvastus on näkyvissä, ja hapan glögi voi syövyttää siitä kuparia.

Kupari on ihmiselle tärkeä hivenaine pieninä määrinä, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa jopa akuutteja myrkytyksiä. Sama sääntö pätee alumiinikattiloihin: niitä ei pidä käyttää glögin kuumentamiseen, sillä glögin happamuus liuottaa myös alumiinia.

Glögiä ei myöskään kannata keittää, sillä sen maku heikkenee, jos se kuumenee liiaksi. Sopiva lämpötila glögille on noin 70 astetta.

Glögin historia ulottuu keskiajalle

Mutta miten glögi on sitten ajautunut suomalaiseen joulupöytään? Kyseessä ei todellakaan ole mikään tuore villitys, vaan historioitsijoiden mukaan glögiä on nautittu jopa jo noin 2000 vuotta sitten Välimeren alueella. Noin tuhat vuotta sitten glögi esiteltiin ensimmäistä kertaa myös painettuna tekstinä, kun ranskalaisessa keittokirjassa mainittiin eräänlainen glögiresepti.

Alkoholipitoinen glögi oli myös suosittu juoma keskiajan Ruotsi-Suomessa, vaikka silloin sitä ei vielä virallisesti glögiksi kutsuttukaan. Glögin tarkoituksena oli tällöin hyödyntää laadultaan vähempiarvoisempi viini. Laadukkaat viinit nautittiin sellaisenaan, mutta hieman huonompia versioita maustettiin muun muassa kanelilla, neilikalla, kardemummalla ja appelsiininkuorilla. Juoma lämmitettiin kuumaksi, jotta se antoi mukavaa lämmikettä kylmissä asunnoissa oleskeleville ihmisille.

Tarinan mukaan glögi rantautui Suomeen vuonna 1929. Tuolloin eräs Ruotsissa glögiä diplomaatti-illallisella maistanut rouva toi juoman mukanaan Suomeen. Aluksi glögi oli lähinnä suomenruotsalaisten juoma. Suomenkielisten keskuudessa glögi teki läpimurtonsa 1960-luvun lopulla. Suomalaiset ottivat mallia ruotsalaisista ja lisäsivät juoman joukkoon rusinoita ja manteleita. Glögi-sana onkin tullut suomenkieleen ruotsinkielen verbistä ”glöda”, joka tarkoittaa hehkua. Keski-Euroopassa punaviinipohjainen glögi tunnetaan nimellä gluchwein eli hehkuviini.

Näppärät glögivinkit

Jos glögiin haluaa tänä vuonna uutta twistiä tai juomaa hyödyntää erilaisella tavalla, tässä pari hyödyllistä vinkkiä:

-  Glögi voi olla myös ihana tee se itse -joululahja! Hyödynnä vanha, puhdistettu viinipullo, koristele se jouluisesti ja ilahduta ystävää kotitekoisella glögillä.

-  Kokeile glögiin uudenlaisia mausteita rohkeasti. Sopisiko juomaan vaikka chili tai vanilja? Perinteisen lämpimään glögin päälle sopivat myös esimerkiksi vaahtokarkit, jotka sulaessaan antavat juomalle mukavaa makeutta.

-  Glögiä ei tarvitse pelkästään juoda – se sopii myös mainiosti jälkiruokien ainekseksi. Glögi sopii esimerkiksi kakkujen kiilteeksi. Kokeile vaikka suussa sulavaa piparipohjaista glögi-juustokakkua.

Teksti ja kuvat: Petra Kiiski

 

3 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

To, 2015-02-19 06:10
Pitäisikin itse tehdä glögiä.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-03-04 05:15
Terätetty glögi maistuu aina kylminä pakkaspäivinä.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-05-05 18:40
Jostain syystä en hirveästi välitä glögistä...