Etusivu Artikkelit Sesongit Herukkakausi on nyt parhaimmillaan

Herukkakausi on nyt parhaimmillaan

punaherukka

Ämpärit esiin ja puskia kohti, herukoiden satokausi on aluillaan! Melkein jokaisen suomalaisen talon pihasta löytyy herkullisia herukoita eli viinimarjoja tuottava pensas. Vitamiineja pursuavat marjat sopivat erinomaisesti leivontaan, hilloihin ja mehuihin.

 

Yleisimpiä herukoita ovat puna- ja mustaherukka. Valko- ja viherherukka ovat punaisen ja mustan viinimarjan makoisia muunnoksia, joista puuttuu vain väri. Kirpeä karviainen on myös yleinen kotipuutarhan suosikkimarja.

Marjasadon antimet

Punaviinimarja on herkullinen piirakan piristäjä, varsinkin jos se tarjoillaan pehmeän vaniljakastikkeen kera. Herukat raikastavat  mukavasti tuhteja kakkuja ja leivonnaisia, kuten Ideakeittiön Herukkaisen juustokakun, joka on kuorrutettu viinimarjoilla ja mustaherukkamehulla. Puna- ja mustaviinimarjan yhdistelmä on toimiva makupari, josta saa oivallista kiisseliä, hilloa tai mehua. Punaviinimarja sisältää pektiiniä, joten se sopii erityisen hyvin hyytelöihin. Herukoita ja karviaisia voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.  Kaikki herukat sopivat hilloihin, mutta erityisesti karviaishillo on loistava lettujen seuralainen.

 

Mehu säilöö vitamiinit

Säästyt perkaamiselta, kun teet herkuista mehua. Terveellisin mehumarja on mustaherukka, koska sen runsas C-vitamiinipitoisuus säilyy myös keitettäessä. Kolmeen mehulitraan tarvitset 3 kg marjoja, litran vettä ja kilon tai oman maun mukaan sokeria. Marjat ja vesi keitellään hiljalleen kattilassa kunnes mehu irtoaa marjoista. Mehu siivilöidään toiseen astiaan, jonka jälkeen puhdistettu siivilä vuorataan puhtaalla sideharsokankaalla. Mehu valutetaan uudestaan siivilän läpi, jotta mehusta tulee kirkasta. Mehuun lisätään sokeri, jonka jälkeen juoma keitetään uudestaan ja pullotetaan. 

 

Onnelliset mehumaijan omistajat säästyvät siivilöinniltä, mutta valmistusperiaate on sama. Siivilöidyt marjat kannattaa hyödyntää vaikka kiisseliin tai hilloon. Mehu säilyy hyvin kylmässä ja sen voi pakastaa. Lisämakua mehuun saat maustamalla sen esimerkiksi vaniljalla, omenalla tai tähtianiksella. Lisäämällä mehuun kivennäisvettä tai kuohuviiniä saat juomasta juhlavamman.  

 

Muistathan poiminnan lomassa popsia vitamiinipommeja myös suoraan suuhun!

 

11 kommentit

Käyttäjän Desi kuva

Desi

To, 2015-08-06 09:58
Hienot kuvat, kiva artikkeli.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

To, 2015-08-06 11:58
Viinimarjoihin sopiikin hyvin vadelmat, omenat, mansikka. Lisämausteeksi vaniljaa, niin tuleepa hyvää mehua.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2015-08-06 13:21
Niin on. Ihana tuoksu pensaassa.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

To, 2015-08-06 21:32
Upeita kuvia.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-08-06 22:02
Ajankohtaista luettavaa.
Käyttäjän Justiina kuva

Justiina

La, 2015-08-08 09:13
Upeita kuvia!
Käyttäjän Api kuva

Api

Su, 2015-08-09 13:27
Ei muuta kuin puskiin.
Käyttäjän Pepi kuva

Pepi

Su, 2015-08-09 21:46
Terveellisiä herkkuja Suomen luonnosta.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-08-14 09:49
Hyvät kuvat.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-08-25 23:46
Hienoja kuvia.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2016-01-06 06:13
Herukoita tulikin poimittua pakkaseen myös kokonaisina terttuina. Ovat kauniita vaikka kakun koristeina.