Etusivu Artikkelit Sesongit Hyvän on hiihtäjän hiihdellä - kun kotona odottaa lämmin herkullinen pataruoka

Hyvän on hiihtäjän hiihdellä - kun kotona odottaa lämmin herkullinen pataruoka

Helmikuu tuo pidentyneen päivän lisäksi hienot hiihtokelit mukanaan. Lumitilanne ympäri Suomen sallii tuon jälleen trendikkääksi nousseen retrolajin, petrsan, eli perinteisen murtomaahiihdon harrastuksen kaikelle kansalle. Ja jos ei pidä hiihdosta, pääsee perhe ulkoilemaan pulkkamäkiin tai tekemään reippailulenkkejä vaikka jäille. Kyllä se helmikuun aurinkokin vielä tiensä löytää tänne peräpohjolaan!

 

Ulkoilupäivän kruunaa kotiin tultaessa uunissa odottava lämmin pataruoka. Tuoksu huumaa jo ovelta sisään astuessa, ja rapsakka talvi-ilma onkin yksi parhaita ruokahalun herättäjiä. Tällaisen pataruuan valmistelu ei vie kauaa, mutta uunissa se saa muhia miedolla lämmöllä pitkään, eikä se ole moksiskaan vaikka talviretki olisi hieman venynyt ja pata olisi odotellut uunissa ruokalijoita vähän pidempäänkin.

 

Pataruuat ovat helposti muunneltavissa sen mukaan, mitä lihaa on tarjolla tai minkälaisista mauista perhe pitää. Juureksia ja vihennaksia voi kukin laittaa pataan sen mukaan mitä mieli tekee, tai mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Ja lämpötilan padan hauduttamiseen voi valita aivan sen mukaan, kuinka kauan pata uunissa tulee muhimaan: 100 astetta tai jopa sen alle useamman tunnin ajalle, ja jos padan tulisi olla valmis syötäväksi jo tunnin päästä, niin uuni kannattaa asettaa 175 asteeseen.

 

Lihat kannattaa ottaa työpöydälle lämpiämään hyvissä ajoin ennen valmistuksen alkamista, koska parhaan tuloksen saat kun liha paistetaan huoneen lämpöisenä. Suikaloi liha, mikäli se ei ole valmiiksi suikaloitua ja ruskista se kuumalla pannulla tilkassa öljyä. Kun liha on ruskistettu, kaada se pataan. Lisää pannulle tilkka öljyä ja kuullota kuutioitu sipuli ja valkosipuli. Kaada pataan lihojen sekaan. Kiehauta nyt noin kolme desiä vettä pannulla, niin saat maut paistosta talteen, lisää liemi vielä pataan. Jos käytetty liha on ollut maustamatonta, lisää yksi teelusikallinen suolaa ja pari rouhaisua pippurimyllystä. Nyt voit lisätä pataan kuutioitua paprikaa, porkkanaa, lanttua, tai vaikka purkillisen hillosipuleita. Pataan voi laittaa myös muutaman laakerilehden ja maustepippurin. Kansi päälle ja pata uuniin.

Kun pata on muhinut kypsäksi, ota se ulos uunista, lisää purkillinen Crème Bonjour Cuisinea sekaan ja laita pata vielä noin viideksi minuutiksi uuniin. Tarjoa keitetyn riisin, pastan tai perunamuussin kanssa.

Tässä ohje 4:lle possupataan:

 

600-800g marinoimatonta porsaansuikaletta

1 prk Crème Bonjour Cuisine 13% Chili & Paprika

3 rkl ruokaöljyä

keltasipuli pilkottuna

2  valkosipulin kynttä

1 rasiallinen tuoreita herkkusieniä

1 tl suolaa

pari kierrosta mustapippuria myllystä

kaksi laakerilehteä

3-5 dl vettä (tarpeeksi, että lihat juuri ja juuri peittyy)

 

Ruskista lihat ja kuullota sipulit yllä mainittujen ohjeitten mukaan. Pyyhkäise pannu, ja lisää kolmas ruokalusikallinen ruokaöljyä pannulle ja paistele viipaloidut herkkusienet ja lisää nekin pataan. Jatka lisäämällä vesi ja mausteet yllä olevan ohjeen mukaisesti ja hauduta pata kypsäksi. Lisää Crème Bonjour 13% Chili & Paprika, sekoita ja hauduta vielä 5 minuuttia. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

 

Kauniita keväthankia Crème Bonjourin keittiöstä!

 

Ylin kuva: Riitta-Ahkku/Ideakeittiön käyttäjä

7 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2015-02-05 19:43
Pataruuat kuuluvat talveen ja ovat ihanteellinen tapa valmistaa ruokaa. Pata uuniin,hiihtolenkille ja kotona odottaa valmis ruoka lenkiltä tullessa. Pataruoka on myös edullista isommallakin porukalle, koska niihin käy ruhon halvimmat ja pisimmän haudutusajan vaatimat osat. Kuvassa näkyy olevan mun Karjalanpaisti Sarpanevan padassa, upea perinneruoka taas kovasti suosittua.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-02-10 08:59
Hyvää pataa, Riitta-Ahkku
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-02-16 03:27
Komeassa padassa herkullisen näköinen paisti. Talvella varsinkin hyvää ruokaa.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-02-16 05:22
Pataruokia tulee talvella tehtyä useinkin.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ma, 2015-02-23 09:01
Hyvä on hiihtäjän hiihdellä: Eilen tosin kahlattiin syvissä vesissä. Lumet sulavat ja lisää märkää tuli taivaalta niin että kadut tulvivat ja kumisaappaat piti laittaa jalkaan. Uunissa muhi nyhtöpossu: Mukavaa tulla sisään lämpimään ja nostaa Sarpanevan padan pöytään.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ma, 2015-05-25 19:13
Tähän varmaan sopisi se Sarpanevan pata, joka on pistekaupassakin ollut toisinaan tarjolla.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

To, 2016-01-07 10:30
Hyvä, Riitta-Ahkku.