Etusivu Artikkelit Sesongit Jäätelöpaletti kruunaa pikkujoulusi

Jäätelöpaletti kruunaa pikkujoulusi

pikkujoulu

Ruotsalaiset opiskelijat aloittavat pikkujoulukulttuurin Suomessa

Adventista perinteisesti alkavalla pikkujoulukaudella on Suomessa pitkät perinteet. Pikkujoulujen vieton Suomessa aloittivat jo 1900-luvun alussa yliopistojen osakunnat, jotka kopioivat juhlan ruotsalaisilta opiskelijakollegoiltaan. Puurojuhliksikin kutsutut myöhäissyksyn viimeiset iltamat levisivät hiljalleen sekä yrityksiin, että koteihin, joissa pikkujouluja perinteisesti juhlitaan ystävien ja naapureiden kesken. Pikkujoulun ruoka on hyvin perinteistä pikkusyötävää, mutta nykyään kasvaa erilaisten ruokateemojen hyödyntäminen. Pikkujouluun liitetään aina iloinen mielikuva, jossa hyvällä ruoalla ja juomalla on keskeinen rooli.

 

Minkälaista ruokaa

Pikkujoulut merkitsevät monelle yhdessäoloa herkuttelun ja glögin kera. Tarjottavat voi nostaa esille vaikka noutopöytään, josta jokainen juhlija pääsee täyttämään lautasta nälän ja mieltymystensä mukaan. Usein pieni lasinpidike lautasen  reunassa auttaa ja vähentää ruokailupaikkojen tarvetta. Pienet sormisyötävät ovat pikkujouluissa näppäriä, jolloin lautaset eivät ole välttämättömiä. Tarjolle voi tehdä esimerkiksi pippurisia lihapullia, leikkelerullia, kasviksia, jotka laitetaan esille näyttäviin cocktailtikkuihin.

Tee valmistelut edellisenä päivänä

Juhlapöytään kannattaa valita tarjottavia, joita pystyy esivalmistelemaan jo juhlia edeltävänä päivänä. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset tahnat ja levitteet. Niitä voi sivellä tuttuun tapaan leipäpalojen ja suolakeksien päälle, mutta hauska vaihtoehto on possutapas. Kokonaisesta kypsästä possunfileestä leikatut ohuet siivut ovat maukas vaihtoehto perinteiselle leivälle. Broilerifileet toimivat hyvin pikkujoulupöydässä, kun niiden kanssa tarjoilee kaneli-omenachutneyta tai itse tehtyä sinappia. Perinteisiä jouluruokia ei kannata pikkujouluissa tarjota, jätetään ne joulukuun pääjuhlaan.

 

Pikkujoulujen juomat

Erilaiset mausteiset glögit kruunaavat pikkujoulun herkuttelun. Vaihtelua juomaan tuodaan itse lisätyillä mausteilla, esimerkiksi kanelitangoilla, appelsiininkuorella, neilikalla ja erilaisilla makusiirapeilla. Mukaan voi sekoitella myös punajuurimehua ja mustapippureita, jotka tuovat makuun yllätyksellisyyttä.

Jälkiruoka kruunaa myös pikkujoulun

Jälkiruoka tarvitaan aina. Pikkujouluissa juodaan jonkin verran kuumaa juomaa ja siksi jälkiruokana kannattaa tarjoilla viileä jäätelöpaletti. Osta kaupasta esimerkiksi Ingman Piparkakku jäätelöitä ja leikkaa niistä reiluja paloja isoon laakeaan kulhoon. Vierelle kuumaa kinuskikastiketta, marjoja, tuoretta viikunaa, marenkia ja hedelmäpaloja. Tämän jälkiruoan kanssa pikkujoulusi on ikimuistoinen ja sopivasti jouluinen elämys.

3 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

La, 2014-11-29 11:40
Nam,mitä herkkuja,nuo pikkukipot ja lusikat ovat kiva tapa laittaa pieniä alkupaloja tarjolle. Nykyisin jo lähes kaikissa ravintoloiden ja kutsujen alkupalat ovat kertakäyttökipoissa. Ekologisesti kyseenalaista hommaa,mutta kustannuskysymyksenä oivallinen tapa laskea menekki ja hävikki. Jätskiä joulunajan jälkkäriksi on hyvä idea.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Su, 2014-11-30 10:27
Esillepano saattaa pysyä siistimpänä kuin kipot jotka ovat puolityhjillään?
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-02-23 11:31
Pikkujouluruokana voisi tosiaan olla muutakin, kun niitä perinteisiä jouluruokia, joita ehtii syömään kylläkseen joulun aikaan.