Etusivu Artikkelit Sesongit Juhannus – valon ja keskikesän juhla

Juhannus – valon ja keskikesän juhla

juhannuskokko

Keskikesän kohokohta juhannus on monille rentoutumisen ja herkuttelun juhla. Pöytään katetaan helppoja kesäherkkuja, jotka valmistetaan kauden parhaista raaka-aineista.

 

Juhannusta vietetään vuosittain kesäkuussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Muinaisuskoon liittyvää juhlaa vietettiin alun perin aina kesäkuun 24. päivänä, mutta nykyään juhannuksen ajankohta vaihtelee kalenterin mukaan. Juhannus sijoittuu Suomessa ja Ruotsissa aina kesäkuun 19. päivän ja 26. päivän väliselle ajalle.

Juhannus tarkoittaa valon ja keskikesän juhlaa. Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivän kunniaksi, mistä myös juhannus-sana juontaa juurensa. Juhannus on Suomessa virallinen liputuspäivä, ja lippu saa liehua tangossa koko juhannusyön ajan.

 

juhannussauna

Juhannustaikoja ja vastoilla koristeluja saunoja

Suomessa tuttuja juhannusperinteitä ovat tuoreilla ja hyvältä tuoksuvilla koivuvastoilla koristeltu juhannussauna, juhannusyönä poltettava kokko ja iloiset juhannustanssit. Juhannukseen on aiemmin liittynyt paljon sadon varmistamiseen ja naimaonneen liittyviä uskomuksia ja taikoja, joita osa suomalaisista noudattaa edelleenkin. Näitä ovat esimerkiksi seitsemän erilaisen kukan poimiminen ja niiden asettaminen tyynyn alle yön ajaksi. Näin unessa saattaa vilahtaa tuleva puoliso.  Joku saattaa kurkata juhannuksena alasti kaivoon, lampeen tai lähteeseen, jolloin veden pintaan heijastuu tulevan puolison kuva.

Monet suomalaiset viettävät juhannusta kesämökillä perheen, ystävien ja muiden läheisten kesken. Juhannuskoivut ja -kukat kuuluvat edelleen tuttuihin perinteisiin, ja ruotsinkielisillä alueilla koristellaan erilaisia juhannussalkoja. Yhä suosituimmiksi ovat nousseet myös musiikkipainotteiset juhannusfestivaalit, joita järjestetään ympäri Suomea.

 

mango-perunasalaatti

Kokeile Ideakeittiön parhaita reseptejä

Herkuttelu kuuluu olennaisena osana suomalaiseen juhannuksenviettoon. Pöytään katetaan silloin kauden parhaita raaka-aineita: tuoreita vihanneksia ja kasviksia, uusia perunoita ja marjoja. Jos mökkimatkan varrella on maatiloja tai toreja, kannattaa juhannustarjottavat ostaa niistä. Näin pöytään saa varmasti tuoreita tuotteita. Silli on juhannuksen sesonkiherkku, samoin kuin muut tuoreet kalat. Grilli käy useimmissa perheissä kuumana koko juhannuksen, eikä makkaran määrässäkään säästellä.

Juhannuksena on aikaa kokeilla myös uusia ja itselle vieraita reseptejä. Ideakeittiöstä löytyy useita juhannukseen sopivia herkullisia ruokaohjeita. Grilliruoan kaveriksi sopivat hyvin esimerkiksi uusista perunoista tehty maukas mango-perunasalaatti tai raikas tomaatti-mozzarellasalaatti, joka saa makua kevätsipulista. Lisukkeena voi kokeilla myös sinappista coleslawta tai jääjuureslastuja. Muista katsoa vinkki lastujen valmistamiseen videolta.

 

marjainen juustokakku

Helppoja hampurilaisia ja marjaisia jälkiruokia

Nopea ja maistuva herkku ovat club sandwichit, joissa maistuu broileri ja pekoni. Kokeile myös herkullisia Hellmann’s-hampurilaisreseptejä, joiden joukosta löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Kalan ystävät herkuttelevat limellä maustetuilla lohivartailla ja lihaa rakastavat kokeilevat Master Chefin mainioita kolaribsejä.

Juhannus ei ole juhannus ilman jälkiruokia. Olisiko tänä vuonna paistettujen banaaneiden ja suklaajäätelön vuoro? Vai marjaisen juustokakun? Kokeile myös vadelma-pannacottaa, jotka voi valmistaa jääkaappiin jo tarjoilua edeltävänä iltana.

 

Hyvää ja herkullista juhannusta kaikille!

8 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ma, 2015-06-15 13:50
Riemukasta ja makoisaa Juhannusta koko Ideakeittiön väelle!
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

Ma, 2015-06-15 22:36
Maukasta Juhannusta kaikille!
Käyttäjän VilmaJane kuva

VilmaJane

Ti, 2015-06-16 00:33
Herkullista juhannuksen aikaa joka iikalle :)
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ti, 2015-06-16 17:09
Herkullista juhannusta Ideakeittiöön ja kaikkien käyttäjien kesäkeittiöihin.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ke, 2015-06-17 21:17
Hyvät ja maistuvat juhannuksen toivotukset myös täältä kaikille!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Pe, 2015-06-19 23:25
Hyvää juhannusta!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Pe, 2015-06-19 23:25
Hyvää juhannusta!
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2016-01-04 20:13
Mango-perunasalaatti kuullostaa hyvältä.