Etusivu Artikkelit Sesongit Kiitospäivää juhlitaan myös Suomessa – perinteisen juhlapäivän sydän on herkullinen illallinen

Kiitospäivää juhlitaan myös Suomessa – perinteisen juhlapäivän sydän on herkullinen illallinen

Etenkin amerikkalaisista elokuvista ja televisiosarjoista tuttu kiitospäivä on on Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosittain vietettävä kansallinen juhlapäivä.

Vaikka juhlapyhä on monelle suomalaiselle vieras, juhlivat Suomessakin monet kiitospäivää, jonka sydän on ystävien ja perheenjäsenten kanssa yhdessä valmistettu herkullinen illallinen. Sen loihtimisessa ei aikaa säästellä.

Yhdysvalloissa vuosittain marraskuun neljäntenä torstaina juhlittu kiitospäivä on monelle vuoden rakkain juhlapyhä, joka kokoaa perheen ja ystävät yhteen. Moni amerikkalaiseen kulttuuriin tutustunut tai siellä kasvanut haluaakin myös Suomessa ottaa ilon irti juhlapäivästä, jolloin useat tulevat keskustelleeksi siitä, mistä asioista elämässä kukin on erityisen kiitollinen.

Kalkkuna kruunaa kiitospäivän aterian

Suomessa moni Suomi-Amerikka-yhdistys järjestää vuosittain kiitospäivän juhlaillallisia, joille kutsutaan niin yhdistyksen jäseniä kuin jäsenten lähipiiriä. Yhdistykseen ei välttämättä kiitospäivän hengen mukaisesti tarvitse edes kuulua päästäkseen mukaan juhlaan.

Hämeenlinnan Suomi-Amerikka yhdistyksen puheenjohtajan Anne Ranta-Eskola on ollut vuosia mukana kokoamassa amerikkalaisen kulttuurin kulmakivenäkin pidetyn juhlan tiimoilta väkeä yhteen. Perinteisen kalkkunan roolia kiitospäivän aterialla ei Amerikassakin asuneen Ranta-Eskolan mukaan voi väheksyä.

– Tärkein osa kiitospäivän juhlaa on ehdottomasti ruoka ja yhdessäolo. Perinteisellä kalkkunalla on tärkeä osa kiitospäivän illallista. Yksi vuosi järjestämissämme kiitospäivän juhlissa tuli suuri haloo siitä, että paikalla ei ollut kalkkunaa, Ranta-Eskola kertoo.

Kalkkunan lisäksi nimensä mukaisesti kiitospäivää juhlittaessa – niin Amerikassa kuin Suomessakin – kiitollisuus on kantava teema. Toisinaan kiitollisuutta osoitetaan yksinkertaisesti kokoontumalla yhteen läheisten kanssa, toisinaan teema on näkyvissä puheenaiheena tai osana illan ohjelmaa.

–  Kiitollisuus on tärkeä osa kiitospäivän juhlaa. Olemmekin usein käyneet illallispöydässä keskustelua kiitollisuudesta tai kirjoittaneet ylös asioita, joista kukin on ollut elämässään kiitollinen, Ranta-Eskola kertoo Hämeenlinnan Suomi-Amerikka-seuran vuotuisista kiitospäivän juhlista.

Kiitospäivään liittyvät perinteet ovat omissa muodoissaan monilta osin läsnä myös suomalaisten juhlapyhissä – vaikka ne eri nimiä kantavatkin.

–  Yhdessäolon ja ruoan myötä suomalaisista juhlapyhistä kiitospäivää lähinnä on ehkä joulu, ja itsenäisyyspäivä on suomalaisille sellainen juhla, jossa kiitospäivään liittyvä ajatus kiitollisuudesta tulee myös vahvasti ilmi, Ranta-Eskola toteaa.

Amerikkalaiselle kiitospäivä on yhdessäolon juhla

Suurin merkitys kiitospäivällä Suomessa lienee Yhdysvalloista Suomeen muuttaneille. Aikoinaan vaihto-oppilas-vuodeksi Suomeen matkustanut amerikkalainen Lauren Turner asuu tätä nykyä Suomessa – ja viettää täällä tänä vuonna neljättä kertaa kiitospäivää.

– Ensimmäistä kiitospäivääni Suomessa minä en juhlinut. Sittemmin olemme kuitenkin aloittaneet ystävieni kesken tradition, joka liittyy kiitospäivään: tänä vuonna minä valmistan toista kertaa illallisen ja juhlimme kiitospäivää yhdessä. On ollut hauskaa esitellä kiitospäivän perinteisiä herkkuja suomalaisille ystävilleni, Turner kertoo.

–  Kiitospäivä merkitsee minulle ajan viettämistä perheen kanssa, tunteja kestävää ruoanlaittoa, syömistä ajan kanssa ja yksinkertaisesti rentoutumista. Minulle kiitospäivä merkitsee enemmän perheen kanssa vietettyä laatuaikaa kuin joulu, sillä joulu on juhlana usein niin hektinen ja stressaava. Kiitospäivänä ei yksinkertaisesti tehdä mitään, Turner jatkaa.

Tärkeimmät herkut kiitospäivän illallispöydässä ovat kalkkunan rinnalla Turnerille perinteinen juustomakaroni, parsakaalivuoka, kypsennetyt bataatit, karpalokastike ja perinteiset amerikkalaiset itsetehdyt keksit.

– Moni on ollut yllättynyt siitä, että kiitospäivän kohokohta on yksinkertaisesti syöminen ja rento yhdessäolo, Turner kertoo.

Turner arvostaa sitä, että viime vuosina elintarvikekauppojen valikoimat ovat laajentuneet siinä määrin, että syntyperäisen amerikkalaisen on yhä helpompi löytää kiitospäivän illallista varten raaka-aineita, joita perinteisten amerikkalaisten reseptien toteuttamiseen tarvitaan.  Aiemmin esimerkiksi oikeanlaista cheddar-juustoa perinteistä juustomakaronia varten ei ole ollut Suomessa saatavilla.

– Olen siitä onnellinen, että nykyään voin juhlia perinteistä kiitospäivää perheeni ja ystävieni kanssa Suomessakin, Turner toteaa.

Kuvat: Lauren Turner

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-03-11 02:51
Kiitospäivä on ihan hyvä perinne verrattuna esim Halloweeniin.
Käyttäjän VilmaJane kuva

VilmaJane

Ma, 2016-01-04 19:52
Kivan näköisiä :)
Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

Ti, 2016-01-05 09:17
Koskahan kiitospäivä lyö läpi Suomessa?