Etusivu Artikkelit Sesongit Lampaanlihan maustamisen salaisuudet

Lampaanlihan maustamisen salaisuudet

Lampaanliha
Lampaanlihan maustamista ja valmistamista mietitään usein pitkään ja hartaasti. Osa pelkää maistavansa villasukan ja toinen puoli tuskailee erilaisten ruhon osien kanssa. Mistä ja miten valmistetaan? Ideakeittiö päätti tarttua lammasta villoista ja tiedusteli asiaa emännältä, jonka lihakeitossa porisee lähes poikkeuksetta aina lammas tai karitsa, omalta pihalta. 
Pöytyäläisen Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu on itseoppinut ruoanlaittaja, joka suhtautuu intohimoisesti ruokaan ja käyttää ruoanvalmistuksessa lampaanlihaa todennäköisesti keskiarvoa enemmän.
 
- Ensimmäiset lampaat tulivat meille vuonna 2010 ja lähes siitä asti olemme syöneet omalla tilalla kasvanutta lammasta. Me pyrimme monelta osin ”omavaraistalouteen” ja ruoan jäljitettävyys sekä puhtaus ovat meille tärkeitä asioita, Anna kuvailee.
 

Liha- ja lemmikkilampaat

Perheen tilalla käyskentelee lähes parikymmentä suomenlammasta. Lemmikkilampaiksi emäntä tituleeraa niistä viisi. Muut lampaat tai tarkemmin sanoen karitsat ovat tulleet tilalle toukokuussa ja lähtevät marraskuun lopussa. Kesän aikana ne kasvavat rauhassa syömällä oman tilan kuivaheinää, kauraa ja tietenkin päätyökseen laiduntavat ruohoa laitumelta. Takaisin tilalle ne palautuvat  muutama päivä lähtönsä jälkeen, valmiiksi paloiteltuna ja pakattuna.

Luullinen leikkuu

Tilan karitsat käyvät läpi luullisen leikkuun ja palojen lisäksi mukana on myös hieman jauhelihaa. Rauhansuut antavat lihaa myös ystävilleen, jotka ovat tarttuneet herkulliseen tilaisuuteen innokkaasti nimeämällä omat nimikkokaritsansa. Emännän antamien valmistusvinkkien saattelemana on kokemattomankin kotikokin hyvä viedä lihat uuteen kotiin.
 
- Monella on ennakkoluuloja lampaanlihan makua kohtaan. Puhutaan esimerkiksi villasukan aromeista jo ennen maistamista. Suomalaisen karitsan maku on kuitenkin pehmeä sekä miellyttävä ja se maistuu myös lapsille, Anna kertoo.
 

Mausteeksi suolaa ja kuppi kahvia

Annan mielestä lampaanlihan maistelu kannattaa aloittaa karitsasta. Ensimmäisenä hän suosittelee kokeilemaan lihaa keitossa tai pataruoassa. Lampaan valmistamista saatetaan epäröidä, koska ajatellaan maustamisen ja valmistamisen olevan vaikeaa. Karitsan maustaminen on kuitenkin helppoa. Useimmiten pelkkä suola riittää.
 

Tarvittaessa lampaanlihan voi maustaa myös valkosipulilla ja yrteillä. Annan suosikeiksi lampaan maustamisessa ovat valkosipulin ohella muodostuneet kahvi  ja hunaja. Vahva kahvi tuokin pataruokaan hienon vivahteen ja hunaja makeuttaa sitä luonnollisella aromillaan.  Kahvin annostuksessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja maistella lientä maustamisten välillä. Lisäksi lampaan kypsennyksessä on hyvä huomioida, että esimerkiksi pannulla paistetut kyljykset ovat parhaimmillaan, kun kypsyysaste on medium. Keitossa kannattaa suosia luullista lihaa tai jauhelihaa, jolloin voi tarvittaessa lisätä myös porsaasta tehtyä jauhelihaa.
 

Tehdään paremmin tekemällä hitaammin

Rauhansuun tilalla lampaat ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Lihaa tärkeämmässä osassa on villa, josta jatkojalostetaan myssy-tuotemerkin alla olevia käsintehtyjä villatuotteita. Tilalla valmistetaan lisäksi muutamia valikoituja elintarviketuotteita. Kaiken tekemisen taustalla on perheen ajatus tehdä asioita paremmin tekemällä ne hitaammin.
 

- Haluamme lähestyä asioita erilaisista kulmista sekä nauttia puhtaasta ja lähellä tuotetusta ruoasta. Omat lihalampaat täydentävät tavoittelemaamme kokonaisuutta ja lisäksi ne tietenkin maistuvat todella hyvältä, Anna toteaa hymyillen.
 
Onko sinulla loistava lammasresepti tai valmistusvinkki tiedossasi? Jaa tietosi Ideakeittiön käyttäjien kesken ja ansaitse pisteitä, joita voit käyttää pistekauppamme loistaviin tuotteisiin!
 
 
Kuvat: Myssyfarmi, Anna ja Janne Rauhansuu
 

3 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-17 05:57
Lampaastakin saa herkullista ruokaa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-24 13:57
Lampaan rasva se maistuu pahalle. Mieluiten karitsaa, mutta ovat niin hellyttäviä syötäviksi,,,
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2016-01-07 09:35
Hieno artikkeli.