Etusivu Artikkelit Sesongit Lomaherkuttelua

Lomaherkuttelua

kesäloma

Kesä ja loma. Kesäloma! Sitä useasti odotetaan sekä suunnitellaan jo pimeinä ja koleina talvi-iltoina, kun räntää sataa ja on pakko hautautua useamman vaatekerroksen alle, pitääkseen iholle hiipivän kylmän loitolla.

Keväällä, kun aurinko alkaa muistuttamaan olemassaolostaan ja luonto heräilee tulevaan kesään, herää myös monen mielessä ajatus – NYT KESÄKUNTOON ja ÄKKIÄ! Ruokavalio kuntoon, kalorit laskentaan ja ryntäys kuntosalille, pururadalle, pyörän satulaan tai ihan mihin tahansa, missä talvihorroksen jäljet saa tehokkaasti hävitettyä. Kurinalaista arkea elettäessä ja ruokailutottumusten parantuessa, se kuuluisa kesäkuntokin todennäköisesti saavutetaan.

Mutta sitten alkaa se kauan odotettu kesäloma! Pitäisi rentoutua ja antaa arjen unohtua. Nautiskella aurinkoisista päivistä, uusista jäätelömauista ja tavata ystäviä, ehkä jopa hyvän ruoan ja juoman merkeissä.. Siinä on kesäkunto koetuksella. Muutaman viikon loman aikana kulutamme energiaa todennäköisesti vähemmän mutta syömme enemmän. Ylimääräistä rasvaa saattaa kertyä ja vaaka huokailee kasvavan kuorman alla. Syyllisyydentunne seuraa lähes jokaista grillistä nostettua suupalaa ja vilvoittavan juoman kulausta. Stressihormonien eritys lisääntyy ja unen laatu huononee. Lihasmassa alkaa katoamaan, hapenottokyky heikkenee ja voimat vähenevät.

Tai sitten ei. Lomasta ja loman lieveilmiöistä, kuten herkuttelusta ja löhöilystä selviää oikealla asenteella tänäkin vuonna. Kahdenkymmenenneljän päivän yhtäjaksoista makkara- ja ohrapirtelökuuria ei todennäköisesti kannata nauttia, mutta pienet herkutteluhetket kuuluvat lomaan!

Lomailijan grilliin kannattaa lihan seuraksi sujauttaa kauden kasviksia, joista syntyvät myös herkulliset salaatit grillattavien kaveriksi. Suosi lisäksi tuoreita hedelmiä sekä marjoja. Ruokavalio kevenee vähän lähes huomaamatta ja ulkoilukin lisääntyy viimeistään siinä vaiheessa, kun vanhat kunnon pihapelit löytävät tiensä nurmikolle.

Ja muista, että kuitenkin suurella todennäköisyydellä  olet henkisesti paremmassa kunnossa nyt kuin talvella, jolloin vain haaveilit tulevasta lomasta. Unohda myös stressi ja lomastressi. Salli itsellesi rentouttava kesäloma herkutteluhetkineen ja nauti kesästä!

2 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-24 13:59
Lomalla kevyesti keskellä päivää ja iloisesti irrotellen illalla.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-03-14 14:59
Grillikautta odotellaan.