Etusivu Artikkelit Sesongit Mansikkaherkkuja ympäri vuoden

Mansikkaherkkuja ympäri vuoden

mansikkakori, yrtit

Suomalaisten rakastama punainen mollukka, terveellisiä antioksidantteja sisältävä tuore mansikka on varma kesän merkki. Tänä kesänä pipoa on pidetty visusti päässä juhannuksenakin, joten satokausi on jäljessä. Sään lämmettyä helteiseksi tilanne korjaantuu nopeasti ja marjasato on valmis poimittavaksi.

 

Suomessa eri aikoihin kypsyviä lajikkeita on runsaasti, joten mansikkaa riittää koko kesälle. Mökkipolulla saattaa kokea ilahduttavan kohtaamisen ahomansikan kanssa, mutta yleisin herkku on viljelty puutarhamansikka.

 

mansikkasalaatti

Lajikkeiden kirjo              

Mansikkakesän avaa kookas, kartiomainen Honeoye, joka paistattelee ykköspaikalla lajikkeiden kestävyysottelussa. Alkukesän herkutteluhaluista huolimatta, mehukas Honeoye sopii erinomaisesti hilloihin sen kirpeän ja aromikkaan makunsa ansiosta. Samoihin aikoihin kypsyvä, maultaan metsämansikkaa muistuttava Korona toimii parhaiten sellaisenaan, koska sen pehmeä pinta on herkkä kuljetukselle ja käsittelylle.

Keskikesällä kypsyvä suosikkilajike Polka on varma valinta pakaste- ja hillomarjaksi. Maultaan se on suloisen makea ja silti raikas, jonka vuoksi se sopii myös kakkujen ja jälkiruokien kruunuksi tai sellaisenaan nautittavaksi. Samoihin aikoihin kypsyy perinteinen Senga Sengana, joka on monelle se ainoa oikea.

Kiinteä ja tummanpunainen Bounty on mattimyöhäisten pelastus, sillä tämä myöhään kesällä kypsyvä lajike on mainio säilöntämarja. Koko kesän herkkupala on amppelimansikkanakin käytetty Ostara, joka maistuu parhaimmalta tuoreena. Lajikkeiden lista on loputon, mutta näillä pääsee jo mansikkakesän makuun.

mansikkakesärulla

Kesäherkkujen raikkain raaka-aine

Kirpeä marjojen kuningatar soveltuu hyvin sekä suolaisten että makeiden ruokien piristäjäksi. Parhaimmillaan mansikka on tuoreena salaatissa tai kermaisen jälkiruoan raikastajana.

Herkullinen kesäpäivän lounas syntyy salaatista, jossa fetajuusto ja mansikka luovat maistuvan makuparin. Rentoihin kesäillan istujaisiin sopii sosiaalinen kesärullaruokailu, jossa maapähkinäkastikkeeseen dipattu, mansikoilla ja yrteillä täytetty riisipaperirulla on illan tähti. Helppo jälkiruoka mansikoista on annosmaljoihin kerroksittain koottu mascarponevaahto, murustetut keksit ja mansikat.

 

mansikkahillo

Säilö, pakasta, kuivaa, mehusta

Suomen kesä ja mansikan satokausi on rajallinen, mutta marjasta voi säilöä hyödyn irti koko vuodeksi. Pakastaminen säilyttää mansikan vitamiinit parhaiten. Mansikat kannattaa perata ja pakastaa mahdollisimman pian poimimisen jälkeen ilmatiiviisiin pusseihin tai rasioihin. Marjat voi pakastaa kokonaisina, mutta viipalointi säästää tilaa. Rakenteen, maun ja vitamiinien säilyvyyden parantamiseksi päälle kannattaa ripotella sokeria, sopiva määrä on noin 1 dl kiloa kohden. Marjat säilyvät pakastettuna noin vuoden. Perkaamisesta jääneet kannat voi hyödyntää kuivaamalla ne teeksi.

Letut ja mansikkahillo voivat pelastaa synkän talvipäivän, joten hilloaminen kannattaa. Hyvä hillo valmistuu kypsistä marjoista paksupohjaisessa kattilassa, sokeria lisätään noin 500 g kiloa kohti. Mansikoita voi myös kuivata, mutta kiireellä ei ole tässä sijaa, sillä mehukas marja ottaa kuivuessaan aikansa. Mehustamalla on helppo valmistaa virkistävää kesäjuomaa, jota voi halutessaan varioida lisäämällä joukkoon raparperia, yrttejä tai muita marjoja.

Mansikka taipuu moneksi, joten kannattaa kokeilla erilaisia raaka-aineiden yhdistelmiä ja säilöntätapoja, vain mielikuvitus on rajana!

 

Katso videolta Ideakeittiön vinkit mansikoiden mehustamiseen ja mansikkahillon valmistukseen.

 

7 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-07-07 13:48
Hienoja kuvia artikkelin yhteydessä! Huumoriakin pukkasi mansikkamollukasta... ;)
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ti, 2015-07-07 19:52
Kiva artikkeli, tuttua asiaa. Mansikat pakastan vasta, kun saan Lapissa yöttömän yön alla kypsyneet mansikat. Maku on aivan muuta kuin etelän tehotuotteet. Sato on nyt myöhässä, joten elokuulle menee pakastus tänä vuonna kuten hillojen ja mustikoidenkin kanssa.
Käyttäjän Justiina kuva

Justiina

Ke, 2015-07-08 10:46
Mansikat on kyllä niin herkkua.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ke, 2015-07-08 18:36
Mansikat on suurinta herkkua!
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ke, 2015-07-08 18:36
Mansikat on suurinta herkkua!
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-07-10 08:09
Herkkuja.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2016-01-04 20:10
Mansikat on tuoreeltaan suurta herkkua.