Etusivu Artikkelit Sesongit Nyt on aika nauttia suomalaisista Huvituksista

Nyt on aika nauttia suomalaisista Huvituksista

omenoita

Omenoita on viljelty Euroopassa jo yli 5000 vuotta. Kristinuskon levitessä omena kulkeutui myös pohjoiseen, koska sitä viljeltiin laajalti luostarien puutarhoissa. Suomeen omenoiden viljely rantautui 1400–1500-luvuilla sekä idästä että lännestä.  Nykyisin omenaa viljellään ammattimaisesti etenkin Ahvenanmaalla, Lounais-Suomen rannikolla ja Lohjan ympäristössä.

Huvitus on yksi vanhimmista suomalaisista omenalajikkeista. Sen viljely aloitettiin jo vuonna 1895 Uudenkartanon Huvitus-hedelmäpuutarhassa Yläneellä, josta lajikkeen nimi myös juontaa juurensa. Muita Suomessa ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat esimerkiksi Valkea kuulas, Punainen Melba, Punainen kaneli, Punainen Atlas, Lobo, ja Pirja.

Syö omenat kuorineen

Omenalajikkeet jaotellaan kesä-, syys- ja talviomenoihin, riippuen niiden kypsymisajankohdasta. Kotimaisia omenoita ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla eli ne kannattaa syödä kuorineen, koska suuri osa vitamiineista ja antioksidanteista sijaitsee kuoressa tai heti sen alla. Omena pitää myös näläntunteen loitolla sisältämiensä kuitujen ansiosta.

Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1–4-asteessa. Ne tuottavat paljon etyleeniä, mikä kannattaa huomioida säilytyksessä, jotta etyleenille herkät kasvikset (esimerkiksi peruna, porkkana, salaatti, kurkku) eivät kärsisi. Kuorittu omena tummuu nopeasti, mutta tipalla sitruunanmehua välttyy esteettiseltä haitalta.

Happamat ja kovat lajikkeet parhaita ruoanlaittoon

Omena sopii hienosti monenlaiseen ruoanlaittoon. Eri lajikkeita hyödyntämällä omenasta voi loihtia lämpimiä lisäkkeitä, salaatteja, jälkiruokia sekä leivonnaisia. Myös erilaiset säilöntätavat ja mehustus sopivat omenalle erinomaisesti. Ruokaomeniksi kannattaa valita happamia ja kovia lajikkeita, esimerkisi Melbaa, Loboa tai Punaista kanelia. Ne pehmenevät kypsennettäessä muita paremmin. Mausteista kaneli ja vanilja ovat loistavia kumppaneita omenalle, etenkin jälkiruokia valmistettaessa. Alla olevasta videosta löydät vinkit herkullisen omenakompotin valmistukseen, joka tarjoillaan tietenkin vaniljajäätelön kera!

 

http://suomalainentaimi.fi/kesaomena-’huvitus’

2 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-17 06:21
Kotimaiset omenat ovatkin parhaita sellaisenaan.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-03-08 02:35
Kuorineen syön sekä kotimaiset että ulkomaiset omenat. Saa niitä lisäaineita muistakin elintarvikkeista, esim. viinirypäleistä paljon enemmän.