Etusivu Artikkelit Sesongit Nyyttikestit, sushia tai pizzatalkoot? Uusia ideoita jouluperinteisiin

Nyyttikestit, sushia tai pizzatalkoot? Uusia ideoita jouluperinteisiin

Jos perinteiset jouluruoat kyllästyttävät, kokeile rohkeasti uutta. Tarjoa rosolli lämpimänä, raasta lanttulaatikkoon inkivääriä ja vaihda sekahedelmäsoppa tähtianiksella maustettuun mustikkakeittoon.

– Laatu korvaa määrän myös joulupöydässä, painottaa helsinkiläisen design-hotelli Klaus K:n Ilmatar-ravintolan keittiömestari Filip Forsberg.

– Ruokaa ei kannata lappaa tarjolle hillittömiä määriä ja seisottaa niitä pöydässä tuntikausia, vaan ennemmin keskittyä hiljentymiseen ja yhdessäoloon. Joulu syntyy tuoksuista ja tunnelmoinnista, ei överimääristä ruokaa.

Jos joulustressiä pukkaa, voi aattoaterian toteuttaa vaikkapa nyyttäriperiaatteella niin, että jokainen tuo nautittavaksi yhden arkibravuurinsa. Lautasannosten sijaan kannattaa suosia buffet-tyylistä tarjoilupöytää, ettei yksi ihminen kuormitu kyökin puolella liikaa.Filip Forsberg

– Osa ruoista kannattaa tehdä etukäteen valmiiksi ja keskittyä aattona helppoihin ratkaisuihin, Forsberg vinkkaa.

– Mikäli perinnepöperöt tökkivät, voi jouluna leipoa koko perheen kesken pizzaa, johon jokainen saa valita lempitäytteensä. Sushikestitkin voivat olla hauska vaihtoehto, hän miettii.

Hunajahuntu silakalle, katajanmarjoja graavikalaan

Graavikalat lukeutuvat joulun suosikkiruokiin. Niihin on helppo saada uutta twistiä lisäämällä graaviin fenkolinsiemeniä, sitruunankuorta tai punajuurta. Katajanmarjoista, paahdetusta maustepippurista sekä ripauksesta sokeria syntyy oiva maku graavikaloille. Forsberg suosittelee kokeilemaan kalan graavaamista noin 10-prosenttisessa suolaliemessä, jolloin lopputuloksesta tulee mehukas.

– Myös kevyt viinagraavi esimerkiksi akvaviitilla toimii, hän lisää.

CocktailpalatSillit ja silakat kannattaa tehdä ajoissa valmiiksi. Niihin saa helposti uutta vääntöä varioimalla liemiä. Valkosipulista ja crème fraichesta valmistuu vaivatta kastike silleille, ja silakkaa Forsberg vinkkaa tarjoilemaan hunaja-sinappihunnulla.

– Kuhacevichekin sopii loistavasti suomalaiseen joulupöytään!

Kalojen kanssa Forsberg nauttii mieluiten olutta. Myös itse tehdyt snapsit kuuluvat suomenruotsalaiseen jouluun. Viiniksi hän valitsee useimmiten valkoista, mutta myös hivenen makeat punaviinit, kuten ripassot ja merlotit, sopivat jouluruokien kyytipojiksi.

– Viinin valintaa ei kannata ottaa liian tosissaan. Hyvä ruoka, viini ja seura on harvoin katastrofiyhdistelmä. Jos kaipaat juhlatunnelmaa, kaiva karahvi kaapinnurkasta ja tarjoile viini siitä!

Kääri kinkku rullalle ja tarjoa lämpimänä

Kun alkupalapöytä on runsas, kannattaa pääruoka pitää kevyenä. Perinteisen joulukinkun sijaan Forsberg rohkaisee kokeilemaan muita ruhonosia, kuten possunpotkaa-, niskaa tai kylkeä. Uusi tapa tarjota kinkku on yrteillä ja valkosipulilla maustetut possurullat. Kinkulle voi kokeilla myös kastiketta.

Vaihtelua joulupöytään

Forsbergin perheessä kinkku on unohdettu jo viitisen vuotta sitten. Tänä vuonna sen tilalla herkutellaan hanhella.

– Joulukinkku tulisi tarjota lämpimänä. Kinkku maistuu parhaimmalta, kun se on tullut uunista ja saanut vetäytyä tunnin verran.

Kinkunjämät voi kuutioida pyttipannuun tai pastaan. Suikaleista saa aikaan myös helpon arkiruoan: kinkkukiusauksen. Kinkun voi myös paistaa ohuina viipaleina pannulla.

Paahdetut juurekset ja raastettu inkivääri kruunaavat laatikot

Rosollin voi valmistaa paahdetuista punajuurista ja tarjota lämpimänä. Laatikoihin puolestaan passaavat paahdetut juurekset sekä raastettu inkivääri. Porkkanalaatikon voi Forsberg mukaan korvata paistetuilla porkkanoilla. Jos laatikoita jää joulun jälkeen yli, ne voi käyttää leipä- ja rieskataikinoihin.

– Yön yli uunissa hautunut ohrapuuro on hyvä vaihtoehto riisipuurolle. Itse tehdyt hillot maistuvat puuron kanssa. Sekametelisopan eli hedelmäkeiton soisi vaihdettavan vaikkapa tähtianiksella maustettuun mustikkakeittoon, Forsberg toivoo.

Juustot kuuluvat jouluun. Ne eivät vaadi esivalmisteluja ja säilyvät pitkään.

– Maku vain paranee, mitä enemmän ne saavat olla huoneenlämmössä. Muhkea portviini maistuu juustojen kanssa taivaalliselta!

Tuulahduksia rapakon takaa

 

Glögin voi valmistaa mustaviinimarjoista tai punaviinistä, mutta liiallista makeutta on syytä varoa, sillä se turruttaa makuaistin.

– Mantelilastut saisi puolestani kieltää lailla ja kokeilla niiden sijaan esimerkiksi paahdettuja cashewpähkinöitä ripauksella sokeria, Forsberg nauraa.

Ilmattaren joulupöytä katetaan jo toista vuotta amerikkalaismalliin. Pöydät notkuvat herkkuja rapakon takaa, eikä varsinkaan jälkiruoissa säästellä. Pekaanipähkinäpiiras, kurpitsakakku ja juustokakku New Yorkin tapaan ovat klassikoita.

– Simppeli jälkiruokavaihtoehto kotikeittiöihin voisi olla omena- tai päärynäcrumble, jonka kanssa tarjotaan maustettua kermaa. Liian tuhdit jälkkärit eivät ehkä uppoa suomalaisiin raskaan aterian päätteeksi, Forsberg tuumii.Piparkakkutalo

Jos kinkun korvaa kalkkunalla, ei kaakattajaa pidä paistaa kuivaksi. Amerikassa kokonaiseen kalkkunaan pumpataan ruiskulla voita, jottei se kuivu. Täytteistä on monta versiota, mutta yksi suosituimmista on maustetun makkaran, kastanjoiden, sipulien ja omenan yhdistelmä. Pekoni tuo täytteeseen mehevyyttä.

– Rasvaista jauhelihaa voi laittaa mukaan. Kalkkuna vaatii usein myös makeutta, joten sekaan voi sujauttaa kuivattuja karpaloita.

– Kalkkunan koipipalasta riittää neljälle–kuudelle henkilölle. Nahkaa voi valella vaikkapa seesamiöljyllä ja sitruunaruoholla tai käyttää mausteena appelsiininkuorta. Siirapilla saa väriä pintaan, Forsberg ohjeistaa.

4 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-02-21 07:50
Perinteistä jouluruuista minäkin pidän. Limegraavattua lohta tein ja se oli hyvää.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-03-06 08:46
Tähtianiksella maustettu mustikkakeitto uppoaisi meikäläiseen varmasti paremmin kuin sekahedelmäkeitto.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ke, 2015-05-20 21:06
hyviä vinkkejä
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Pe, 2015-08-14 00:02
Tässäpä on ideoita kerrakseen.