Etusivu Artikkelit Sesongit Omenasato on pian valmis poimittavaksi

Omenasato on pian valmis poimittavaksi

omenakori

Omenankukat ovat kukkineet ja kohta on aika korjata sato. Omena toimii niin makeissa kuin suolaisissa ruoissa ja siitä saa raikasta janojuomaa sekä maukasta hilloa. Maaseudun asiantuntijaorganisaation Proagrian mukaan ensimmäisten kesäomenien kypsymistä on jouduttu odottelemaan ja niiden sato on arvioitu välttäväksi. Myös syys- ja talvilajikkeiden sadosta on tulossa tavanomaista pienempi.

 

Omena on tarhaomenapuunhedelmä, joka on yksi viljellyimmistä hedelmäpuista maailmassa. Omenalajikkeita on tuhansia ja nykyään uusia lajikkeita jalostetaan paljon. Suomalaisille tuttuja lajikkeita ovat mm. Valkea kuulas, Jaspi, Åkerö, Atlas, Lobo sekä Punainen kaneli. Myös vanhaa suosikkilajiketta Huvitusta viljellään edelleen. Omenat luokitellaan yleensä kypsymisajankohdan mukaan karkeasti kesä-, syys- ja talviomeniin.

omenagalette

 

Omena on oiva jälkiruoka- ja hilloherkku

Omena toimii sellaisenaan esimerkiksi salaatissa tai välipalana ja se tuo raikkautta jälkiruokiin, kuten piirakoihin ja uuniomenapaistoksiin. Ruoanlaittoon sopii parhaiten happamat ja kovat lajikkeet, kuten Lobo, Melba ja Punainen Kaneli, koska kirpeän happoiset omenat pehmenevät tehokkaammin kypsyessään kuin makeat lajikkeet. Makeat omenat kannattaa laittaa ruokiin, jossa omenan halutaan pysyvän koossa. Kuivatut omenanviipaleet ovat maukas syysillan naposteltava, joten herkkuhedelmiä kannattaa hyödyntää myös kuivaamalla.

 

Kaikista omenoista saa hyvää hilloa, mutta erityisen maukkaita hillo-omenoita ovat Valkea kuulas,  Antonovka ja Atlas. Hillo on helppo keittää kattilassa kuorineen päivineen, jotta maku ja vitamiinit säilyvät. Ulkomaisissa omenoissa saatetaan käyttää torjunta-aineita, jolloin omenat kannattaa kuoria. Siemenkodat poistetaan ja omenat keitellään kattilassa veden ja sokerin kera. Mehuihin ja hilloihin kannattaa käyttää mieluummin vähän raakoja kuin täysin kypsiä omenoita, jolloin hedelmän kirpeä hapokkuus säilyy. Syyslajike Raike on yksi parhaista mehuun sopivista omenoista.

omenapiiras

 

Estä omenan tummuminen ja pilaantuminen

Sitruunan mehu estää omenan tummumisen, joten tippa sitruunaa salaatinkastikkeessa pitää omenasalaatin kauniina. Omenoita ei suositella säilytettävän kovin lähellä muita hedelmiä tai kasviksia, sillä se sisältää kypsymistä edistävää etyleeniä, jolloin vierustoverit saattavat pilaantua nopeammin.

 

Omenat säilyvät parhaiten viileässä, mieluiten laatikossa tai korissa joka hengittää hyvin. Jos omenoita halutaan säilyttää hetki ennen kokkailuja, kannattaa ne poimia käsin, koska tippuessaan kolhiintunut omena alkaa mädäntyä helposti.

Löydä Ideakeittiön 10 parhaasta omenareseptistä suosikkisi!

Raikkaita omenaisia juomia:

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/omenacooler

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/omenainen-teejuoma-gkl

Herkullisia omenajälkkäreitä:

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/isoaidin-ihana-omenapiirakka

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/paistetut-omenapommit

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/isoaidin-ihana-omenapiirakka

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/omenaa-pannulta-ja-vaniljakastiketta

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/omenapahkinapiirakka-jaateloherkulla

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/erilainen-omenapiirakka

Suolaisia herkkuja omenasta:

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/omenainen-uunimakkara

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/omenaiset-lihapullat

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/samettinen-juurisellerikeitto-gk

 

Katso videolta kuinka helppoa omenan käsittely on omenasorvin avulla. Videolta löytyy myös helpon omenapiirakan valmistusohje.

 

6 kommentit

Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-08-13 23:59
Tässäpä on listattuna paljon reseptejä omenan käyttöön!
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-08-14 09:48
Mielenkiintoinen tietopaketti.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Pe, 2015-08-14 19:11
Hyödyllistä tietoa.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-08-15 16:47
Hyödyllisiä vinkkejä.
Käyttäjän thesihu kuva

thesihu

Ti, 2015-09-01 16:14
vielä kun olisi oma omenapuu. onneksi lähipiirin puut yleensä tuottavat ylimääräisiä omenoita
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2016-01-04 20:05
Omenasato jäi tänä vuonna huonoksi.