Etusivu Artikkelit Sesongit Piristystä pikkujoulupöytään

Piristystä pikkujoulupöytään

Jouluruokiin saattaa joskus kyllästyä jo pikkujoulusesongin aikana. Laatikot voi korvata juurespaistoksilla ja kinkun grillikyljellä.

Suomalaiset kattavat pikkujoulupöytänsä konservatiivisesti. Tarjolle laitetaan vuosi toisensa jälkeen joululaatikoita, rosolleja ja kinkkua

- Suomalaiset eivät ole kauhean rohkeita, vaan he haluavat perinteistä ruokaa, pohdiskelee ruoka-alan monitaituri Meri-Tuuli Lindström.

Rohkeuden puute vaivaa perinteitä arvostavia pikkujouluruokailijoita, mutta onneksi luovuuden käyttö on sallittua esimerkiksi joulukalojen valmistamisessa. Kaloja voi graavata puolukalla ja punajuurella.

- Sillin tilalle voi hyvin tehdä lasimestarin nieriää ja katajamarinoitua siikaa, toteaa Hullu Poro Oy:n keittiötoimen johtaja Timo Nieminen.

Lähiruokaa pikkujouluissakin

Hiihtokeskus Levin kupeessa toimivan Hullu Poron lukuisista ravintoloista löytyy sekä itämaista raikkautta että perinteistä jouluruokaa. Perinteisimpiä ruokalistoja ei haluta muokata liikaa muodin mukaan, koska asiakkaat pitävät tutusta ja turvallisesta.

- Toki pikkujouluissa on trendejäkin, mutta ne ovat samoja kuin muissakin ruoissa eli lähiruoka on päivän sana, Nieminen kertoo.

Vaikka rohkeampi suhtautuminen jouluruokaan olisi tervetullutta, on Meri-Tuuli Lindström samaa mieltä siitä, ettei perinteisiä klassikkoruokia kannata muokata liikaa.

- Mieluummin käytän joulunajan mausteita ja makuja sesongin raaka-aineiden kanssa. Pikkujouluaikaan kurpitsat ovat parhaimmillaan. Niistä voi tehdä hienoja herkkuja. Salaattia ja tomaatteja kannattaa puolestaan välttää, sillä ne ovat kitkeriä ja kovia.

Lindströmin mukaan myös possua voi valmistaa kekseliäästi. Paahdettu porsaan kylki maistuu erilaiselta kuin perinteinen kinkku, mutta on silti jouluinen herkku. Lapissa porsas vaihdetaan usein poroon hyvän saatavuuden vuoksi.

Notkuvien ja tuhtien jouluruokapöytien sijaan Meri-Tuuli Lindström keskittyisi pikkujoulutarjoamisissa helppouteen. Hän pitää yhdessäoloa ja humputtelua tuhtia ruokaa tärkeämpänä.

– Panostaisin erityisesti siihen, että ruokaa on tarjolla koko illan ajan ja se on helppoa syötävää. Esimerkiksi sormisyötävä sopii pikkujouluihin hyvin, Lindström hymyilee.

Glögi kuuluu pikkujouluihin

Ruoan lisäksi pikkujouluaikaan nautitaan väkeviä juomia. Glögi on saavuttanut suosikkijuoman aseman jo vuosikymmeniä sitten eikä neilikkaa, kanelia ja inkivääriä sisältävän juoman suosiolle näy loppua.

– Se on lähes jokaisen pikkujouluvarauksen toivomuslistalla. Meillä se tehdään itse. Mukaan laitetaan mm. tähtianista ja joskus pieni pätkä väinönputkenjuurta. Sen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei juomasta tulee liian väkevää, opastaa Hullu Poron Timo Nieminen.

Myös Meri-Tuuli Lindström kehottaa ihmisiä kokeilemaan glögin tekemistä itse.

Kuumien juomien ohella pikkujouluihin kuuluvat myös viileät juomat. Entisellä pitopalveluammattilaisella on hyvä vinkki erityisesti kotona järjestettävien juhlien tuttuun ongelmaan.

– Erityisesti kerrostalossa on usein ongelmia juomien viileänä pitämisessä. Sen voi hoitaa hakemalla läheisestä hampurilaisravintolasta säkillisen jääpaloja ja laittaa jäät isoon ämpäriin. Säkki jäitä maksaa vain pari euroa, naurahtaa Meri-Tuuli.

Meri-Tuulin joulutorttuvinkit

  • - Luumuhillon tekemistä kannattaa kokeilla itse. Sen tekeminen kuivatuista luumuista on helppoa ja nopeaa. Hillon voi halutessaan maustaa aniksen siemenillä.
  •  
  • - Jos haluaa torttuihin vaihtelua, voi luumuhillon sekaan kuutioida ylikypsää porsaan kylkeä. Tomusokeri kannattaa unohtaa päältä.

 

Teksti: Tuomas Rajala

1 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ke, 2016-01-06 05:42
Siika kuulostaa herkulliselta.