Etusivu Artikkelit Sesongit Purkita kesän maut - parhaat säilöntävinkit

Purkita kesän maut - parhaat säilöntävinkit

Kesän maut ovat parhaimmillaan, joten nyt on hyvä aika säilöä ne talteen kylmän talven varalle. Pakastaminen säilyttää maut ja vitamiinit parhaiten, mutta myös kuivaus, hilloaminen ja mehustaminen ovat oivallisia tapoja herkkujen säilöntään.

 

Miten ihanalta tuntuukaan nostella kesän muistoja puuron päälle hyytävänä talviaamuna. Keskikesällä halutaan usein vain nauttia ja siirtää säilöntä syksymmälle. Kannattaa tarttua härkää sarvista heti. Säilöminen on helppoa, ja hauskaa siitä saat järjestämällä vaikka säilöntätalkoot eli mansikkabileet.

 

Pakastaminen säilöö aromit hienovaraisesti

Puhtaat sekä ilma- ja vesitiiviit pakkaukset ovat tärkeitä lähtökohtia säilönnässä. Näin aromit säilyvät hyvin eikä säilöttävät pääse kuivumaan. Kiinteät marjat voi pakastaa kokonaisina. Isompia marjoja voi halutessaan viipaloida tilan säästämiseksi. Marjojen perkaaminen ottaa vähän aikaa, mutta työ on sen arvoista. Päälle voi halutessaan ripotella vähän sokeria, jotta aromit säilyvät vielä paremmin. Kovakuorisia marjoja voi pakastaa myös sokeriliemessä. Peratut marjat huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä ja kiehautettu sokeriliemi kaadetaan marjojen päälle, litraa kohti tarvitset noin 6 dl sokeria. Sieniä, kasviksia ja muita kesän herkkuja voi myös pakastaa.

kuivattu yrtti

 

Kärsivällinen kuivaa

Tosisäilöjä hankkii kuivurin ja kuivaa kaiken minkä kuvitella voi. Hyviä kuivattavia ovat mm. yrtit, omenat, sienet ja marjat. Yrttien aromit säilyvät hyvin ja ne mahtuvat kuivuttuaan pieneen tilaan. Kuivaaminen ei ole pelkästään kuivurin omistajien etuoikeus, vaan voit kuivata myös uunissa. Paras lopputulos saadaan aikaan kiertoilmauunissa. Laita kuivattavat raaka-aineet leivinpaperilla päällystettyjen uuniritilöiden päälle ja anna kuivua noin 40-50 asteisessa uunissa, kunnes herkut ovat kuivia. Uunin luukkua kannattaa pitää raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan. 

mustikkahillo

 

Hilloamisen helppous

Hilloaminen on yksinkertaisinta keittämällä marjat tai hedelmät paksupohjaisessa kattilassa sokerin kera. Sokeria lisätään noin puolet raaka-aineen määrästä tai oman maun mukaan. Sekä hillosokeri että tavallinen taloussokeri toimivat hyvin, taloussokerilla hillosta tulee vähän makeampaa. Hilloamisessa tärkeintä on astioiden puhtaus ja ilmatiiviys, parhaita hilloastioita ovat lasipurkit.  Myös purkkien kuumentaminen kannattaa tehdä huolella. Purkkeja liotetaan yön yli kylmässä vedessä, jonka jälkeen ne pestään huolellisesti. Puhtaita purkkeja kuumennetaan uunissa 125 asteessa noin 15 minuuttia tai voit myös kiehauttaa purkit kattilassa. Kiehauta lisäksi kannet, korkit ja tiivisteet. Hillo kaadetaan kuumiin astioihin piripintaan, jotta purkkiin ei jää happea.

 

Tuunaa persoonallinen etikkasäilyke

Monia kasviksia, kuten kurkkua tai sipulia voi säilöä etikassa. Mielenkiintoisia aromeja saat lisäämällä joukkoon erilaisia mausteita makusi mukaan. Etikka tunnetusti syövyttää, joten metallikansien alla kannattaa käyttää muovikelmua. Kuuma kiehautettu etikkaseos kaadetaan säilöttävien kasvisten päälle, purkki jäähdytetään ja viedään kylmään säilöön. Purkeista saat hauskannäköisiä pienellä vaivalla, kauniin etiketin saat esimerkiksi liitutaulumaalilla tai decoupage-lakalla.

etikkakurkku

 

Ketsuppia, marmeladia ja mehua

Kesän antimia voi käyttää hyödyksi monella tapaa.  Perinteisten menetelmien lisäksi voit tehdä vaikka ketsuppia, hillokkeita ja marmeladia. Joulua silmällä pitäen voi valmistaa vaikka kirsikkalikööriä. Mehustaminen on myös oivallinen tapa saada kesän vitamiinit talteen. Kaikenlaisia marjoja ja hedelmiä voi mehustaa höyryttämällä tai keittämällä. Mehustamiseen pääset tutustumaan tarkemmin torstaina ilmestyvässä artikkelissa, jossa iloitaan herukkakauden alkamista.

 

Katso videolta vinkit omenamehun valmistukseen sekä kasvisten säilöntään.

 

6 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-08-04 13:01
Huikean hienot kuvat! ja hyviä vinkkejä säilöntään.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ti, 2015-08-04 19:40
Hyödyllistä luettavaa.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ke, 2015-08-05 11:24
Hyviä vinkkejä säilöntään.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-08-06 22:01
Ajankohtaista luettavaa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-08-16 11:47
Hyödyllistä tietoa.
Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

Ke, 2016-01-06 08:57
Kesää odotellessa...