Etusivu Artikkelit Sesongit Riistapullat kolmella tapaa

Riistapullat kolmella tapaa

Riistapullat
Tuoreen kotimaisen riistan valikoimat kaupoissa ja lihaliikkeissä ovat nyt parhaimmillaan. Helpoiten riista valmistuu kotikeittiössä jauhelihasta, josta voi pyöritellä vaikka hirvi-, peura- ja poropullia.
 
Riistasta valmistetut ruoat ovat syksyllä parhaimmillaan. Parhaillaan käynnissä olevat metsästysajat tuovat tuoretta hirven- ja peuranlihaa lihaliikkeiden valikoimiin joka viikko. Helpoimmalla ja edullisimmalla pääsee, kun valitsee tiskiltä jauhelihan. Paisti on jo juhlavampi vaihtoehto.
- Myös keittolihoja kysytään, ja tottakai riistakäristykseen sopivia paloja. Riistasta löytää monipuolisesti vaihtoehtoja lihaliikkeistä, mutta kannattaa myös muistaa tavaratalojen lihatiskit ja pakastealtaat. Ja metsästysseurojen järjestämät hirvihuutokaupat, vinkkaa Hyvän ruoan ystävät -ravintolan keittiömestari Tiina Miettinen.
 

Pyörittele pullia peurasta ja porosta

Riistasta suosituimpia ovat hirvi, peura ja poro. Kotikeittiöihin menee myös villisikaa sekä erilaisia riistalintuja, kuten fasaania, sorsaa ja riekkoa. Niiden kysyntä on kuitenkin kausittaista.
Riistaliha on pääpiirteittän hyvin rasvatonta, joten se ei yleensä sovi yksinään esimerkiksi lihapullien raaka-aineeksi. Mukaan kannattaa jauhaa esimerkiksi porsaan kamaraa tai korvata osa reseptin lihamäärästä possunjauhelihalla.
- Lisäksi taikinaan laitetaan mukaan muutama loraus kermaa, joka tuo makuun pehmeyttä. Wallenberg on nyt trendikäs ruokalaji, ja riista sopii siihen erinomaisesti, Miettinen vinkkaa.
Riistapullat valmistuvat tavallisen lihapullataikinan tavoin. Poronliha, suppilovahvero ja karpalo ovat taatusti toimiva yhdistelmä, samoin hirvenliha kantarelleilla maustettuna. Peuranlihan kaveriksi sopivat erinomaisesti tatit ja savustettu ylikypsä porsaankylki.
 

Mukaan parhaita metsän makuja

Riistaruokien lisukkeeksi Tiina Miettinen suosittelee erilaisia metsän makuja: katajanmarjoja, puolukoita, karpaloita sekä sieniä niin tuoreena, kuivattuna, pikkelöitynä kuin säilykkeenäkin. Puolukoista voi valmistaa aterialle esimerkiksi kirpeän kastikkeen. Yrteistä sekaan sopivat rosmariini ja timjami.
- Kannattaa kuitenkin käyttää muita raaka-aineita maltillisesti, jotta riistan maku säilyy valmiissa ruoassa. Lihan pitää maistua lihalta.
Metsän makujen lisäksi Miettinen suosittelee kokeilemaan pekonia, jota voi kääriä murekkeen päälle tai silppua riistapullien sekaan. Rohkeimmat laittavat taikinaan hirvenkieltä, joka tuo rakenteeseen suutuntumaa.
 
Lihapullien, murekkeen ja paistin lisäksi riistaa voi kokeilla lähes mihin tahansa ruokalajiin. Liha sopii hyvin niin salaatteihin, kiusauksiin, keittoihin, piiraisiin, pasteijoihin, makkaroihin kuin munakasrulliin ja voileipäkakkuihin. Uunijuurekset ja puikulaperunat kruunaavat kokonaisuuden.
 
Miten valmistetaan herkullisia lihakääryleitä?
Katso Ideakeittiön vinkit alla olevasta videosta. Lihakääryleet pystyy hyvin valmistamaan myös riistafileestä.
 

6 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2014-11-06 16:53
Teen usein poropyöryköitä ja ne ovat perheen suurta herkkua. Jauhetun lihan sekaan hiukan possun lihaa tuomaan rasvaa ja sitten ihan perinteisesti muuten, paistan uunissa ja teen perinteisen ruskean kastikkeen ja puikulamuusin kaveriksi. Voisin väittää että ei se riistapyörykkä juurikaan siitään parane.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-17 05:59
Riistasta saa herkullisista ruokaa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-24 14:03
Hirvi-porsaslihapullat ovat hyviä. Tosi harvoin niitä on pöydässä.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ke, 2015-05-13 22:01
Maukasta!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ke, 2015-05-13 22:02
Maukasta!
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2016-01-05 11:11
Lihakääryleitä tahtoisin, valmistaa ja syödä.