Etusivu Artikkelit Sesongit Säilö kesän maut talteen talvea varten

Säilö kesän maut talteen talvea varten

Moni mieltää marjojen säilömisen työlääksi, mutta tavallisilla kotikeittiön välineilläkin se onnistuu näppärästi. Mikä piristäisi pakkasilla paremmin kuin itse tehty hillo tai mehu?

Herukat ovat nyt parhaimmillaan, joten on aika säilöä marjat talvea varten. Käyttötarkoituksesta riippuen ne voi hillota, mehustaa tai pakastaa sellaisenaan. Kokonaisina pakastettuja marjoja voi nauttia vaikkapa viilin tai puuron kera.

Moni mieltää mehustamisen työlääksi, mutta yksinkertaisilla keittiövälineilläkin pääsee alkuun.

– Höyrymehustimen voi korvata ihan tavallisella kattilalla ja siivilöidä marjat esimerkiksi harson tai pastasiivilän läpi, kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Martta-liitosta ohjeistaa.

Mehustaminen on mukavaa puuhaa, kun siihen asennoituu oikein. Kesän herkut piristävät pakkasilla, ja mehua tai hilloa on helppo valmistaa pakastetuista marjoista pitkin talveakin.

– Jos itsellä ei ole mehumaijaa, kannattaa kysyä sellaista lainaan tuttavilta tai ostaa kimpassa kavereiden kanssa.

Satokaudesta toiseen

Kokonaisina pakastetuissa marjoissa sekä hilloissa vitamiinit säilyvät parhaiten, mehustaessa osa niistä haihtuu. Nyrkkisääntö on, että säilötyt marjat syödään seuraavaan satokauteen mennessä eli niitä säilytetään pakkasessa korkeintaan vuosi. Tämän jälkeenkin niitä voi syödä, mutta maku, väri ja ravinnearvot saattavat kärsiä.

– Kun marjat on poimittu ja puhdistettu, ne kuumennetaan pienessä nestemäärässä hillosokerin kanssa. Pehmeäkuoriset marjat vaativat pääsääntöisesti kymmenen minuutin keittoajan, kovakuoriset puolestaan parikymmentä minuuttia.

Keitä bakteerit pois

Jos perinteinen viinimarjamehu kyllästyttää, kannattaa kokeilla uusia makuyhdistelmiä lisäämällä herukoiden sekaan muita marjoja.

– Vadelma on aromikas marja, joka antaa hyvää makua perinteiseen herukkamehuun, Härmälä vinkkaa.

– Punaherukan hapahkoa makua voi pehmentää lisäämällä mehuun mukaan mustaviinimarjoja, hän jatkaa.

Tärkeää hillojen ja mehujen säilömisessä on, että säilytysastiat pestään ja kannet keitetään ennen pakastusta. Näin bakteerit kuolevat, jolloin säilyvyys paranee.

3 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-17 04:52
Mukavaa puuhaa. Ompa sitten mukava talvipakkasilla herkutella itsepoimituilla marjoilla ja sienillä. Ihan parasta lähiruokaa ja puhdasta.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

La, 2015-02-21 08:03
Kotimaiset marjat, nämä ovat parhaimpia superfoodeja.
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

Ma, 2016-01-04 21:22
Aika paljon tulee säilöttyä kaikenlaista pitkin kesää ja syksyä.