Etusivu Artikkelit Sesongit Suomessa panostetaan mallasviskin valmistukseen

Suomessa panostetaan mallasviskin valmistukseen

Suomalaisen mallasviskin maku on puhdas ja täyteläinen. Erinomaisen maun tae on suomalainen mallasohra, joka on Teerenpelin myynti- ja markkinointijohtajan Jari Mämmin mukaan maailman parasta. Suomessa valmistetaan laadukasta mallasviskiä, jota viedään puhtaan aromin vuoksi myös ulkomaille.

 

Lahdessa sijaitseva Suomen suurin viskitislaamo Teerenpeli aloitti tislaamotoimintansa vuonna 2002 panimo- ja ravintolatoimintansa oheen. Yhdet maailman pienimmistä tislauspannuista tilattiin Skotlannista Suomeen ja toiminta potkaistiin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti käyntiin. Teerenpelin tuottama mallasviski on saavuttanut jättimäisen suosion, sillä ensimmäisen vuoden noin 1000 litran tislemääristä tuotannon määrää on kasvatettu nykyiseen 40 000 litraan. Suunnitteilla on uusi pellettivoimalasta käyttöenergiansa saava tislaamo, joka mahdollistaa tuotannon nelinkertaistamisen.  

 

Puhtaat raaka-aineet antavat makua 

Suomalainen mallasviski valmistetaan mallasohrasta, jonka erinomainen maku johtuu sen puhtaudesta sekä intensiivisestä kesästä, joka sitouttaa mallasohraan enemmän sokeria. Teerenpelin mallasohra tulee 150 kilometrin säteeltä eli Teerenpelin sanoin suoraan pellolta pulloon. Suomalaiseen mallasviskin ominaiseen makuun vaikuttaa mallasohran lisäksi puhdas vesi. Teerenpelin tislaamon mallasviskiin käytetään ainoastaan Salpausselän pohjavettä ja kotimaista mallasohraa. Myös tislausmenetelmät sekä erilaiset tynnyrit vaikuttavat mallasviskin aromiin.  

teerenpeli_tislaamo

 

Mallasviski kypsyy sherrytynnyrissä

Mallasviskin valmistusprosessi on pitkä ja monivaiheinen. Jari Mämmi antaa nopean oppitunnin mallasviskin valmistuksesta. Alkutuotannossa mallasohra ja vesi sekoitetaan keskenään, jolloin muodostuu ”vierre”. Maku ja sokeri tulevat pelkästään mallasohrasta. Vierteeseen lisätään hiiva ja kolmen vuorokauden käymisen jälkeen saadaan aikaiseksi sahtimaisen seos eli ”rankki”. Käymisen jälkeen rankki tislataan kahteen kertaan, jonka seurauksena saadaan 63,5 prosenttista kirkasta alkoholia eli ”tislettä”. Tisle laitetaan kypsymään tammitynnyreihin ja annetaan kypsyä vähintään kolme vuotta. Erilaiset tynnyrit antavat mallasviskille ominaisen värin ja aromin.

 

Tynnyreillä on viskin valmistusprosessissa tärkeä rooli ja niiden avulla saadaan  tuotettua eri  makuisia mallasviskejä. Tynnyreiden  aromit pohjautuvat niiden historiaan. Teerenpelin tislaamossa käytetään esimerkiksi tynnyreitä, joissa on kypsynyt aikaisemmin sherryä, bourbonia tai portviiniä. Tynnyrit tulevat espanjalaisilta ja skotlantilaisilta tynnyrinvälittäjiltä.

viskitynnyri

 

Miten olisi oma viskitynnyri?

Teerenpelin tislaamosta saa eri ikäisiä viskejä. Lokakuun lopulla lanseerataan heidän vanhin eli kymmenenvuotias viski. Teerenpelillä on paljon ns. ikäluokittelemattomia viskejä, joissa tärkeämpänä makuun vaikuttavana tekijänä pidetään tynnyriä, jossa viski on kypsytetty. Pullon etiketistä käy ilmi tynnyrin alkuperä, jolloin kuluttajan on helpompi löytää omaan makuun sopiva viski.

 

Teerenpeli järjestää esittelykierroksia Lahden tislaamoon jossa pääsee tutustumaan viskin valmistukseen tisleestä valmiiksi mallasviskiksi ja maistelemaan erilaisia viskilaatuja. Teerenpelin hauska syntymäpäivälahjaidea on oma viskitynnyri. Tislaamosta on mahdollista ostaa oma viskitynnyri, jonka alkuperän ja viskin kypsytysajan sekä jopa etiketin sisällön saa itse päättää. Kypsytyksen aikana pääsee tekemään maistonäytteitä eli tarkkailemaan laatua. Itse tehty viski on saavuttanut suuren suosion kaveriporukoiden ja erilaisten yhteisöjen kesken.

 

4 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-09-01 12:05
Mukava artikkeli hienoilla kuvilla. Laitan korvan taakse ja yritän hankkia lahjaksi. Hieno tuo lahjapakkattu whiskypullo. Saakohan noita laseja ostaa myös?
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ti, 2015-09-01 22:06
Saakos tätä Teerenpelin kotimaista viskiä Alkosta? Mikähän on hinta? Mukava artikkeli, kiitos siitä!
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

To, 2015-09-03 19:59
Hyvää tietoa.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

To, 2015-09-03 19:59
Hyvää tietoa.