Etusivu Artikkelit Sesongit Täydellinen joulukinkku – parhaat paistovinkit ja kuorruteideat

Täydellinen joulukinkku – parhaat paistovinkit ja kuorruteideat

joulukinkku

Joulupöydän kunkun eli kinkun onnistumiseen vaikuttaa monta tekijää. Tunnelman on oltava oikea, kinkun tarina on hauska tuntea sekä tietysti suolauksen, kuorrutteen maun ja mehukkuuden on oltava kohdallaan.

Nykyään on mahdollista jäljittää lihan alkuperä alkutuottajalle asti. Onko sinun kinkkusi luomua, missä possu on kasvanut ja mitä se on saanut syödäkseen? Alkuperä ja tarina saattavat herättää kiinnostavaa keskustelua joulupöydässä.

joulupöytä

 

Millaista kinkkua kannattaa ostaa?

Kinkun ostossa kannattaa muistaa, että edullisin ei välttämättä ole laadukkain. Pahimmassa tapauksessa joulukinkkusi voi olla lähes vuoden vanha. Kinkku kannattaa ostaa tutulta kauppiaalta, hän tuntee tarpeesi ja tietää kinkun alkuperän. Monessa kinkussa voi olla hyvin paljon sulamishävikkiä, jolloin lihaa itsessään jää aika vähän jäljelle.

Possun taustan saat selville parhaiten luomu- ja viljapossun kohdalla ja usein ne ovat myös laadultaan parempia kuin esimerkiksi tanskalainen tehotuotettu possu.

joulukinkku

 

Vältä kinkkumorkkis!

Kinkun menekin laskemiseeen kannattaa keskittyä, jotta kinkkumorkkis ei iske. Usein joulukinkusta tulee joulun jälkeen rasite, osta mielummin liian pieni kuin liian suuri kinkku. Jouluna syödään niin paljon ja monenlaista, että loppujen lopuksi kinkkua kuluu vuosi vuodelta yhä vähemmän.

Kinkun sulatuksessa on tärkeää huomioida ympäröivät olosuhteet. Jouluna jääkaappi pursuaa tavaraa, mutta kinkulle kannattaa tehdä ehdottomasti tilaa. Kinkun sulatus onnistuu toki myös huoneenlämmössä, mutta sisälämpötilassa kinkku menettää vähän makua.

Kypsä kinkku kannattaa säilyttää viileässä, jotta kinkun maku säilyy parhaimmillaan joulunpyhien ajan.

 

Pakaste- ja tuoresuolattu kinkku

Pakastekinkku kannattaa hankkia ajoissa, sillä sen sulatus vie aikaa. Mehukkain kinkku saadaan, kun se sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Näin kinkun maku paranee ja suolaus tasaantuu. Sulata pakastekinkku omassa pakkauksessaan kylmässä.

Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa, keskikokoinen 3-6 kilon kinkku 2-3 vuorokaudessa ja iso 8-12 kilon kinkku 3-5 vuorokaudessa. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

joulukinkku

 

Miten kypsennät täydellisen kinkun?

Kinkku otetaan huoneenlämpöön ennen paistamista. Kinkun sisälämpötila on oltava noin kymmenen astetta ennen paistoa. Lämpötila kannattaa tarkistaa kinkkuun työnnettävästä paistomittarista ennen uuniin laittamista. Uuniin kinkkuritilän alle kannattaa laittaa pelti, jossa on vettä. Pelti kerää rasvan ja vesi estää kuivumisen.

Kypsennä kinkkua uunissa 100 asteessa, kunnes haluamasi kypsyysaste on saavutettu. Kinkun paistoaika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74 astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, tulee sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. Kinkun sisälämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista. Lämpötila kannattaa tarkistaa aina paistomittarilla. Kinkun paistamiseen kuluu aikaa suurin piirtein yksi tunti per kilo.

 

Paistopussi varmistaa laadun

Mikäli olet epävarma kinkun laadusta, käyttämällä paistopussia varmistat, että kinkustasi tulee mehukas. Paistamisen jälkeen kinkun pitää antaa rauhassa levätä, vähintään yksi tunti. Levähtämisen jälkeen tehdään kuorrutus.

Kinkun kuorruttamisessa saa käyttää mielikuvitusta. Kuorrutteissa käytetään usein leipää, joka sitoo hyvin pintarasvaa. Hapankorppu on myös suosittua sen rapeuden vuoksi. Ideakeittiö antaa vinkit perinteisen korppujauhokuorrutteisen, hapankorppu-sinappikuorrutteisen sekä valkosipulipatonki-omenakuorrutteisen kinkun valmistukseen. Kuorrutettu kinkku laitetaan lopuksi uuniin noin vartiksi, tai kunnes kinkku on saanut kauniin värin.

Kun kunkku tulee uunista, anna sen levätä ennen leikkaamista noin 15-30 minuuttia. Herkulliset tuoksut tuovat veden kielelle ja täydellinen joulukinkku on valmis nautittavaksi!

juurekset

 

Älä heitä kinkkua roskiin

Jos valmistat tuoresuolattua kinkkua, niin tähteeksi jäävän kinkun voi pakastaa. Leikkaa se kuitenkin pienempiin paloihin, jotta ne jäätyvät nopeasti ja kinkku tulee helpommin syödyksi. Pakastettua kinkkua ei kannata pakastaa uudelleen. Tähdepaloista voi tehdä piiraita, hernekeittoa, pizzaa, laatikkoruokia jne. Jouluaaton herkuttelun jälkeen maistuu esimerkiksi kevyempi vaihtoehto, jossa kinkku löytyy salaattikääröstä.

Mikäli perinteinen possu ei houkuttele tänä jouluna, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hirvipaisti, lampaan paisti tai naudan sisäpaisti. Viereen sopii erinomaisesti hunajasinapilla glaseeratut juurekset.

 

Katso myös videolta kuinka valmistetaan täydellinen joulukinkku.

 

11 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ma, 2015-12-21 10:42
Kiva artikkeli. Mahtavat kuvat.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2015-12-21 21:36
Hyvää luettavaa.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ma, 2015-12-21 22:44
Kiva juttu, mutta mihin unohtui kinkun vaihtoehdoista poronpaisti. Lapissa se kuuluu ehdottomasti joulupöytään lisukkeineen, puikulaperunat, karpalokastike ja puolukkasurvos paistilille kaveriksi.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ma, 2015-12-21 23:42
Hyviä vinkkejä.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ti, 2015-12-22 00:45
Jouluisia kuvia ja hyvä artikkeli.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-12-22 06:43
Hyviä vinkkejä.
Käyttäjän Justiina kuva

Justiina

Ti, 2015-12-22 07:02
Kauniita kuvia. Meillä myös ylikypsä kinkku lähempänä 90 kuin 80 astetta.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Ma, 2016-01-04 19:50
Nam :)
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2016-01-05 00:04
Tanskalainen kinkku oli ensimmäistä kertaa kokeilussa. Oli verrattain maukasta! Ylikypsää, sisälämpötila lähes 90 astetta. Ei kuitenkaan murentunut käsiin, kuten monet kotimaiset kinkut.
Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

Ti, 2016-01-05 09:06
Jo maistuisi jouluruoka taas...
Käyttäjän Henna73 kuva

Henna73

Ti, 2016-01-05 17:45
Tuoresuolattu kinkku parasta