Etusivu Artikkelit Sesongit Uudenvuodenaaton menu

Uudenvuodenaaton menu

uusi vuosi

Uudenvuoden aattona tarjottavaa on oltava alkuillasta myöhään yöhön. Suomessa ei uudenvuodenaatoksi ole muodostunut omia perinteisiä klassikoitaan – nakkeja ja perunasalaattia lukuun ottamatta. Juhlijoille voi alkuillasta tarjota perinteisemmän illallisen, mutta yöpalaksi sopivat paremmin pienet, sormisyötävät suolaiset ja makeat herkut. Lasi kuohuvaa on luonnollisesti hyvä löytyä illan h-hetkeen, jolloin perinteisesti kokoonnutaan ihastelemaan rakettien väriloistoa taivaalla.

 

Mehukas paisti sopii hyvin uudenvuodenaaton menun pääruoaksi

Perinteinen paahtopaisti sopii mainiosti myös uudenvuodenaattona tarjottavaksi. Paisti valmistuu helposti ja näin myös juhlien emännälle ja isännälle jää aikaa nauttia uudenvuoden juhlista ja hyvästä seurasta. Lisäkkeeksi sopivat uunijuurekset, jotka valmistuvat hyvin yhdessä paistin kanssa.

Itsenäisyyspäivänä julkaistun reseptimme avulla onnistut paahtopaistin valmistamisessa.

Hyvä vaihtoehto perinteisemmälle naudanpaistille on yrttimarinoitu lampaanpaisti.

Uudenvuodenmenun kruunaat minijuustokakuilla, jotka voit myös tehdä viimeistelyä vaille valmiiksi jo edellisenä iltana.

 

Aasian makuja juhlapöytään

Kansainvälisempiä makuja havittelevien kannattaa kokeilla japanilaisittain marinoitua härkää, joka tarjoillaan nuudelipedillä. Annoksessa on sopivasti potkua talviyön keskelle. Huomioitahan, että lihan täytyy marinoitua yön yli.

Jos illallisen ajankohta ei ole juhlajärjestelyistä johtuen aivan tarkkaan selvillä, niin hyvä vaihtoehto on valmistaa keitto. Keitto kun usein vain paranee odottaessaan. Mikäli haluat aasialaisen tunnelman, mutta tulisuus ei sovi kaikille juhlijoille, niin tämä kana-avokadokeitto on erinomainen vaihtoehto. Myös tämä kalakeitto curryn ystäville vie makumaailmaltaan kevyesti Aasian suuntaan, mutta ei myöskään pelästytä tulisuudella.

Sormisyötäviä yöpalaksi

Maittavan illallisen lisäksi on aattoillaksi ja –yöksi hyvä varata pientä purtavaa, jonka avulla saat pidettyä vuodenvaihdetta juhlivat vieraat ja perheenjäsenet tyytyväisinä. Purtavaksi sopivat niin liha, kala kuin kasviruuatkin. Ideakeittiöstä löytyy paljon aattonaposteltavaksi sopivia herkkuja, tässä muutamia poimintoja.

 

Juhlavat lohirullat valmistuvat nopeasti kylmäsavulohiviipaleista ja Crème Bonjour –tuorejuustosta. Kokeile vaikka muutamaa eri tuorejuustomakua monipuolistaaksesi tarjoiltavia.

 

Ideakeittiön tapas- ja sapasannokset yhdistävät hienosti kotimaisia ja kansainvälisiä makuja. Savulohimoussea, palvattua lammasta ja Manchego-juustoa – tästä löytyy moneen makuun.

 

Avokadodippi ja -tahna valmistuvat nopeasti ja sopivat monenlaisen sormisyötävän päälle sekä dippailuun.

Englantilaiset skonssit sopivat juhlapöytään ja maistuvat sekä suolaisena että makeana. Ellet ole valmistanut skonsseja aikaisemmin kannattaa katsoa myös Ideakeittiön valmistusvideo aiheesta. Video löytyy edellisen reseptilinkin takaa

Makeiksi suupaloiksi sopivat esimerkiksi tuulihatut, jotka voit niin ikään valmistaa myös suolaisella täytteellä. Nuoremmille juhlijoille maistuu varmasti myös värikäs rocky-road mutakakku.

 

Näiden eväiden avulla riittää varmasti virtaa läpi koko uudenvuodenaaton ja tarvittaessa aattoyöhön.

 

Mitä kuuluu teidän uudenvuodenaattoon perinteisesti tai erityisesti tänä vuonna? Jaa suosikkisi kommenteissa.

 

Maistuvaa uutta vuotta koko Ideakeittiön väen puolesta!

 

2 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-02-23 07:23
Perinteiset tarjottavat meillä, nakkeja ja erilaisia salaatteja.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-02-23 11:25
Nakkeja, perunasalaattia ja kuohuvaa. Siinäpä ne tärkeimmät oli.