Etusivu Artikkelit Sesongit Uusia ideoita perinteisiin piparkakkuihin

Uusia ideoita perinteisiin piparkakkuihin

Jos perinteiset piparkakut kyllästyttävät, kokeile kuivattuja marjoja, marsipaania tai eksoottisia mausteita taikinaan.

 

– Kun tyttäremme oli pieni, meillä oli tapana tehdä joulukalenteri pipareista. Numeroimme ja koristelimme piparit, teimme niihin pienet reiät ja ripustimme silkkinauhalla oven yläpuolelle, hän muistelee.

– Kauniisti koristellut pikkuleivät kuuluvat jouluun. Hauska vaihtoehto voisi olla piparimuottien käyttäminen vaaleiden mantelikeksien valmistuksessa.

Saksalainen jouluherkku on stollen eli kuivakakku, joka leikataan ohuiksi viipaleiksi ja tarjoillaan tomusokerilla hunnutettuna. Crustumin leipomossa stolleneiden tuotanto alkoi jo syksyllä ja kiihtyy kohti joulua. Joululeivonnainen voi kätkeä sisäänsä vaikkapa suklaahippuja tai unikkosydämen.

Myös käsintehdyillä konvehdeilla on kysyntää joulun alla. Crustumin suklaapraniileista koottu joulukalenteri on yksi suosikkituotteista.

– Ensimmäiset konvehdit myytiin jo isänpäivänä, Junker nauraa. 

Ripaus eksotiikkaa

Oululaisen Huovisen Leipomon jouluvalikoimista löytyy perinteisten joulutorttujen- ja pipareiden lisäksi luumutäytteisiä kakkuja, pitkoja sekä pullia. Hedelmäinen joululeipä pärekorissa on yksi erikoisuuksista.

– Joulu alkaa joka vuosi edellistä aiemmin, myynti- ja markkinointipäällikkö Jukka Huotari naurahtaa ja kertoo osan joulutuotteista tulleen myyntiin jo marraskuun alussa.

– Piparien valmistuksessa on yhtä monta mahdollisuutta kuin tekijääkin. Kannattaa rohkeasti kokeilla uusia vaihtoehtoja, hän kannustaa.

Helsinkiläisessä Kanniston Leipomossa piparipulla on puolestaan yksi asiakkaiden suosikeista tähtitorttujen ja luumuherkkujen ohella. He myyvät myös jättimarenkia, joka on koristeltu piparimuruilla. Varsinainen innovaatio on kukan muotoon leivottu piparkakku, joka keskeltä painettaessa murtuu kolmeksi sydämeksi. Pipareita myydään kauniissa, leipomon itse suunnittelemassa rasiassa.

– Perinteisten possujen ja sydänten lisäksi kuvioita kannattaa varioida. Mausteita voi kokeilla oman mukaan, jolloin piparkakkuihin saa ripauksen eksotiikkaa. Miksei myös puolukka tai kuivattu karpalo sopisi pipareihin, leipomosta kerrotaan.

Viisi vinkkiä joulunajan leivontaan:

  1. Sinihomejuusto ja piparit ovat klassinen yhdistelmä. Vaihtelua tarjoiluun saat, kun kaulit taikinan levyksi ja ripottelet pinnalle homejuustomurua. Rullaa taikina pitkoksi, leikkaa n. 1 cm:n paksuisiksi paloiksi ja paista.
  2. Lisää piparkakkutaikinaan mausteita makusi mukaan. Esimerkiksi ripaus inkivääriä tai kaakaojauhetta tuovat taikinaan uutta twistiä.
  3. Valmista piparitaikinasta jouluisia muffineja tai käytä taikinaa tuorejuustokakkujen pohjana. Piparimurut sopivat myös maustekakkuihin.
  4. Lisää taikinaan rouhittua pähkinää, mantelia tai kuivattuja hedelmäpaloja.

1 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ke, 2016-01-06 05:08
Hyviä vinkkejä.