Etusivu Artikkelit Sesongit Voihan leipä!

Voihan leipä!

tanskalainen voileipä

Voileipä on muutakin kuin tavallinen arkiruoka. Siitä saa pienellä vaivalla muokattua näyttäviä suolapaloja juhliin ja tuhteja aterioita viikonloppubrunssille. Täytteiden kirjo on kattava ja käyttämällä leivän leivonnassa erilaisia jauhoja ja mausteseoksia, saat annokseen persoonallisen säväyksen.

Smörrebröd eli tanskalainen voileipä

Tanskalaiset sen tietävät, smörrebrödit ovat voileipien kuninkaita. Smörrebröd eli tanskalainen voileipä valmistetaan kokoamalla leivän päälle mahdollisimman paljon täytteitä, mielellään niin että leipää ei näy täytteiden alta. Leipänä käytetään usein vaaleaa vehnävuokaleipää tai ruisvuokaleipää. Voileipä on täytteiden runsauden vuoksi kunnon ateria, herkuttelun avuksi saatetaan tarvita jopa aterimia.

 

Täytteinä voidaan käyttää levitteitä, juustoja, leikkeleitä ja kasviksia, mutta usein smörrebrödin päälle pyritään luomaan persoonallinen makuyhdistelmä. Suositut yhdistelmät ovat saaneet Tanskassa jopa omia hellittelynimiä, kuten ”Sol over Gudhjem” eli ”Aurinko Gudhjemin yllä”. Hyviä Smörrebröd yhdistelmiä ovat esimerkiksi paahtopaisti-rémouladekastike-paahdettu sipuli tai savusillli-purjosipuli-kananmuna.

voileipäkakkutapas

 

Voileipä on mainio juhlaruoka

Miettiessäsi juhliin helppoa  ja jokaiselle maistuvaa suolaista purtavaa, voileipien tuunaus on hyvä idea. Voileivästä saa näyttävän ja tuhdin annoksen, kun leipäviipaleelle asettelee salaattia, kalafileitä, kaviaaria ja sitruunanviipaleita. Herkullinen täyteyhdistelmä on myös piparjuurella maustettu lohi parsan kera. Täytemahdollisuudet ovat rajattomat ja myös makeita leipiä kannattaa kokeilla.

 

Voileipäbuffet on juhlien kohokohta, joka tekee ruokailusta hauskan sosiaalisen tapahtuman. Kokoa pöytä täyteen erilaisia täytteitä ja leipiä, joista jokainen saa koota mieleisensä herkkupalan. Erilaisiin leipävaihtoehtoihin kannattaa panostaa, esimerkiksi spelttileipä on takuuvarma menestys. Todellinen tuunaaja kokoaa voileipänsä siemennäkkärin päälle.

 

Perinteistä voileipäkakkua voi varioida valmistamalla esimerkiksi voileipäkakku -tapaksia tai yhden hengen voileipäkakkuja. Rennompiin juhliin, kuten vaikka sunnuntaibrunssille sopii mainiosti tuhti clubileipä. Rennoissa grillijuhlissa hampurilaiset voi vaihtaa pippurisiin jauhelihatoasteihin, jotka tekevät ateriasta astetta kevyemmän.

jauhelihatoast

 

Katso videolta kuinka illanistujaisiin sopivat Ideakeittiön smörrebrödit valmistuvat.

6 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2015-08-27 12:45
Mukava artikkeli leivästä. (Nyt haluaisin katkarapuvoilevän, kiitos.)
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2015-08-27 16:23
Niin tavallinen juttu kuin voileipä, mutta niin monipuolinen tehtävä ja mielikuvitus on vain rajana toteuttaa juuri mieluinen.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-08-27 20:07
Voileivästä tosiaan saa vaikka minkälaista herkkua.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Pe, 2015-08-28 09:54
Kunnon voileipä vaikkapa lounaaaksi salaatin kanssa.
Käyttäjän Justiina kuva

Justiina

Pe, 2015-08-28 10:24
Leipä vaan on niin hyvää, etenkin jos hieman panostaa täytteisiin.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

To, 2016-01-07 09:40
Aviomies silloin tällöin ehdottaa vierastarjoiluksi voileivät. Jokaisesta leivästä voi tehdä vähän omanlaisen.