Etusivu Artikkelit Sesongit Vuoden kokki 2015 on Ismo Sipeläinen

Vuoden kokki 2015 on Ismo Sipeläinen

vuoden kokki

Ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailut kisattiin viime viikolla Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden kokiksi kruunattiin tänä vuonna ravintola G.W. Sundmansin Ismo Sipeläinen.

 

Joka kevät järjestettävä Vuoden kokki -kilpailu huipentui jälleen viime viikolla, kun Helsingin Messukeskus täyttyi maan parhaaksi haluavista kokeista ja ruoanlaitosta innostuneista katsojista. Kevätmessuilla järjestettyyn finaaliin pääsi yhteensä kuusi kokkia, joista voittajaksi kruunattiin myöhään perjantai-iltana ravintola G.W. Sundmansissa työskentelevä Ismo Sipeläinen. Toiseksi sijoittui ravintola OLO:n Mikko Kaukonen ja kolmannelle sijalle ylsi turkulaisen ravintola Smörin Ville Leminen.

 

Muikkuja, rypsiporsasta ja tyrniä

Vuoden kokki -kilpailun finaalissa testattiin kilpailijoiden kykyä valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista kiinnostava kokonaisuus, joka oli myös teknisesti taidokas, hyvän makuinen ja visuaalisesti tyylikäs. Alkuruoan pakollisiksi raaka-aineiksi määrättiin muikku ja maa-artisokka, ja pääruoasta piti löytyä rypsiporsaan sisäfileetä ja luutonta kylkeä. Jälkiruoassa oli käytettävä vanhanajan täysmaitoa, maitosuklaata ja tyrniä. Sipeläisen alkuruoasta löytyi pakollisten raaka-aineiden lisäksi sitruunaa, ja pääruoan lisukkeina tarjottiin perunaa, selleriä ja timjamia. Jälkiruoaksi voittaja valmisti tyrnisorbeeta, maitosuklaamoussea ja lämmintä maitoanglaisea.

- Alkuruoka osoittautui lopulta haastavimmaksi. 15 sentin kokoinen iso muikku oli minulle uusi tuttavuus, enkä ollut ihan varma, miten se lopulta käyttäytyy. Finaalissa ei sattunut isoja virheitä, Sipeläinen kertoo.

 

 

Sipeläinen erottautui rohkeudellaan

Neljän ja puolen tunnin tiukan taistelun jälkeen Sipeläinen erottui muista finalisteista rohkeudellaan ja raaka-aineiden taidokkaalla käytöllä.

- Alkuruoan muikku osoittautui ratkaisevaksi raaka-aineeksi: Sipeläinen ja Kaukonen tekivät alkuruoan kunnioittaen raaka-aineen ominaisuuksia. Muikku ei ole siika tai silakka: kilpailuajan lyhyyden vuoksi muikkua ei esimerkiksi kannattanut lähteä graavaamaan tai pikkelöimään. Jälkiruoassa kaikki kilpailijat olisivat voineet ottaa rohkeammin riskejä, Vuoden kokki -kilpailun päätuomari Sasu Laukkonen kertoo.

Sipeläinen oli mukana Vuoden kokki -kilpailussa nyt neljättä kertaa. Voitto toi nuorelle kokille helpottuneen olon, sillä aiempina vuosina Sipeläinen on sijoittunut joko toiselle tai kolmannelle sijalle. Viime vuonna hän jäi voitosta yhdeksän pisteen päähän.

Vuoden kokki -kilpailun kanssa samaan aikaan kisattiin myös Vuoden tarjoilija 2015 -kilpailu. Sen voittajaksi kruunaattiin Lahdessa sijaitsevan ravintola Rouxin Saara Alander.

 

 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Bocuse d´Or -kilpailun Suomen edustajan karsinnat käytiin myös viime viikolla ja voittajaksi valittiin Eero Vottonen ravintola Olosta. ELO-säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla. Ensimmäistä kertaa Vuoden kokki -kilpailu järjestettiin vuonna 1995. Kilpailun voitti silloin keittiömestari Pekka Terävä.

 

Kuvat: ELO-säätiö

1 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

La, 2015-04-04 10:07
Olin kevätmessuilla, mutta en saurannut kokkikilpailua siellä. Onnea kokeille!