Etusivu Artikkelit Vierasblogi Aceto Balsamico Tradizionale di Modena - Aito balsamico

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena - Aito balsamico

Kesällä matkustelin Italiassa ja pääsin tutustumaan aidon Modenalaisen Balsamicon valmistukseen. Valmistusprosessi on erittäin mielenkiintoinen ja lopputuote poikkeaa suuresti siitä, mitä olin tottunut mieltämään Balsamicoksi.

Balsamico sanaa käytetään laajalti aromatisoiduista etikoista, ei pelkästään fermentoidusta rypäleistä valmistettuun tuotteenosalta, näin ollen balsamico –nimikkeellä myydään monenlaisia etikkavalmisteita. Modenalaisen Balsamicon historia ulottuu ainakin 1100 –luvulle, jolloin munkki Donzi Canossasata on kirjoittanut runon Modenan Balsamicosta. 1800 –luvulta löytyy puolestaan ensimmäiset merkinnät tuotteen valmistusprosessista.

Tuotteen valmistusprosessi

Tuotteen valmistus alkaa tuoreena puristetusta viinirypäleiden mehusta ja päättyy lopputuotteen aistinvaraiseen arviointiin ikäännyttämisen jälkeen.

Rypälemehua keitetään avotulella 12-24 tuntia, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Keittämisen aikana mehu kuoritaan. Keittämisen jälkeen alkaa kypsytysprosessi, jonka aikana hiiva saa aikaiseksi alkoholi fermentaation, hiiva on luontainen hiiva, jota ei lisätä keitetyn mehun sekaan.

Ikäännyttäminen tapahtuu puutynnyreissä vintillä, jossa lämpötilanvaihtelut kesän ja talven välillä aikaansaavat tämän tuotteen ainutlaatuisen maun ja koostumuksen. Joka vuosi balsamico siirretään uuteen pienempään tynnyriin, tynnyreiden puulaatu vaihtelee vuosien välillä. Viinitynnyreistä poiketen, Balsamico tynnyrin tulee kestää kolmen sukupolven ajan, niihin kehittyykin vuosien varrella oma makua tuova arominsa. Tynnyrit valmistetaan käsityönä, tynnyrin valmistaminen kestää 5 vuotta, sillä puun on oltava ehdottoman kuivaa kun tynnyri valmistuu.

Lopullinen tuote arvioidaan arvovaltaisen Modenan Balsamico lautakunnan toimesta, vain laatukriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää nimitystä ”Aceto Balsamcio Tradizionale di Modena”. Aidon balsamicon tunnistaa pullosta, jossa ne myydään, aito Modenalainen Balsamico myydään aina sertifioidussa pullossa.

Balsamico Tradizionale di Modenaa myydään kahdessa ikäluokassa; yli 12 -vuotiasta ja yli 25 -vuotiasta, molemmat tuotteet ovat erinomaisia, mutta yli 25-vuotias on täyteläisempi ja maku on kehittynyt kompleksisemmaksi. Molemmat soveltuvat erittäin hyvin liha-, kala- ja kasvisruokien seuraksi, mutta yli 25-vuotias on myös erinomainen kaveri makeammille ruuille ja marjoille.

Tuotteen hinta on Suomalaiselle nuukalle kuluttajalle kohtalaisen korkea, 12-vuotiaan alin hinta on noin 50€/100ml ja 25-vuotiaan alin hinta on noin 70€/100 ml. Tuote on kuitenkin erittäin riittoisa, sillä sitä käytetään vain tipoittain maustamaan muita ruokia tarjoiluvaiheessa.

Suomestakin tätä tummaa 12-vuotista kultaa voi ostaa Stockmann Herkusta, mutta tuotetta on saatavilla myös useissa verkkokaupoissa.

Mikäli Modenaan matkustaminen kiinnostaa, löytyy kaupungista muutakin nähtävää ja maisteltavaa kuin Balsamico. Kaupunki on tunnettu mun muuassa Enzo Ferrarin kotikaupunkina, Pavarottin synnyinkaupunkina sekä Maseratin synnyinkaupunkina. Modenan lähialueilta on kotoisin lisäksi Parmesaani juusto, sekä Prosciutto kinkku.  

 

Terveisin,

IdaK

 

(Lähde: http://museodelbalsamicotradizionale.org/ita/index.htm)

 

Haluaisitko julkaista myös omia blogiartikkelejasi Ideakeittiön vierasblogilla? Ota rohkeasti meihin yhteyttä sähköpostitse ideakokki@ideakeittio.fi ja keskustellaan tarkemmin yhteistyömahdollisuuksista. Julkaistun "Vierasblogin" kirjoittaja palkitaan 1200 Ideakeittöpisteellä.

4 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2014-12-04 18:10
Olen tuonut Italiasta ja Sveitsistä aitoa balsamicoa pikku pullot ja kyllä on todellakin eroa tähän ruokakaupasta saatavaan balsamicoon. Se on vähän niin kuin viinit että eroja on ja jokainen löytää mieluisensa kokeilemalla. Kalliita vaan tuojat ovat,mutta laadusta joutuu maksamaan.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-24 08:10
Mielenkiintoinen artikkeli.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-03-02 09:34
Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Laadukas balsamico on todella riittoisaa.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-05-28 21:12
Uutta tietoa minulle.