Etusivu Artikkelit Vierasblogi Joulunalustunnelmaa Zurichissä

Joulunalustunnelmaa Zurichissä

Suuntasin pitkäksi viikonlopuksi minulle rakkaaseen Sveitsiin ja Zurichiin. Viime kerrasta onkin jo pari vuotta, eli aivan liikaa. Sveitsin kaupunkien joulumarkkinat ovat tunnelmallisia ja täynnä kaikkia jouluherkkuja. Niin ja tietysti glühweinia terästyksellä ja ilman. Lisäksi Zurich on muutenkin oikea herkuttelijan ja shoppailijan taivas. Jos ei oteta lukuun Euroopan korkeinta hintatasoa. Mutta kokenut kävijä osaa jo löytää edullisimmat ostospaikat.

Itsenäisyyspäivänä suuntasimme kummitätini ja hänen miehensä kanssa Baselin suosituille joulumarkkinoille. Zurichin kuvakuulumiset löytyvät kirjoituksen lopusta.

Matkan kulinaarinen kohokohta oli ehdottomasti kummitätini luona nautittu sveitsiläinen raclette-illallinen. Raclette on hyvin tyypillinen Sveitsissä syötävä kylmän ajan ruoka juusto- ja lihafonduen lisäksi. Raclettea syödään hyvin usein myös joulupöydässä, koska se on sosiaalista syömistä, jonka ääressä on mukava jutustella ja nauttia hyvästä ruoasta.

Periaatteessa raclette-kattaukseen ei ole sen kummempia sääntöjä. Sveitsiläiset kuitenkin pitävät perunaa oleellisena osana ateriaa. Kaupasta saakin erityisesti raclettea varten tarkoitettuja pikkuperunoita. Meillä vastaavia taitaa saada juhlaperunan nimellä, pussiin pakattuna. Välttämätön osa on tietysti itse raclette-juusto. Sitä saa jo Suomestakin melko hyvin, mutta kotimaassaan makuvalikoima on varsin laaja. Itse kokeilin chilillä ja viherpippurilla maustettuja versioita. Aivan tajuttoman hyvää!

Raclette-valikoima sisältää niitä aineksia, joita kukin haluaa sulan raclette-juuston seuraksi. Valikoima voi hyvin olla täysin kasviksista koostuva tai sisältää naudan- ja porsaanlihaa, makkaraa ja pekonia. Miksei myös kalaa tai äyriäisiä. Sienet sopivat mainiosti.

Lisäksi tarjolla on yleisesti pippurimylly, raclette-maustetta, maustekastikkeita, ranskankermaa, sokeritonta sinappia (Dijon), maustekurkkua ja hillosipulia. Lisäksi kannattaa alkuun tehdä kevyt vihreä salaatti ja sen seuraksi vinegrette-kastike. Salaattia voi nauttia alkuun raclette-grillin kuumetessa.

Raclettessa pieniin paistinpannuihin laitetaan pala juustoa ja sen mukaan halutessa jotain lisuketta. Sitten pannu grilliin vastusten alle sulamaan. Ylätasolle laitetaan lämpiämään ja paistumaan halutut kasvikset, sienet tai lihat. Lautaselle kootaan halutut lisukkeet, perunaa ja kastikkeet. Sitten kuuma sulanut juusto kaadetaan perunalle ja nautitaan.

Juomaksi raclettelle suositellaan Sveitsissä lämmintä teetä, koska estää juustoa kovettumasta mahassa raskaaksi klöntikksi. Näin ainakin uskotaan. Itse nautin kylläkin sveitsiläistä olutta ja kivennäisvettä.

Jälkiruoaksi nautittiin Sprünglin ihania pikkuisia parisiilaisleivoksia. Upean päivän upea päätös. Sydämellinen kiitos vielä kerran kummitäti Pirjo-Liisalle ja Felixille.

 

-Kulinaari

 

ZURICH 5.-7.12.2014

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Kulinaari -blogilla. Alkuperäisen blogin ja lisää upeita kuvia löydät täältä.

 

Haluaisitko julkaista myös omia blogiartikkelejasi Ideakeittiön vierasblogilla? Ota rohkeasti meihin yhteyttä sähköpostitse ideakokki@ideakeittio.fi ja keskustellaan tarkemmin yhteistyömahdollisuuksista. Julkaistun "Vierasblogin" kirjoittaja palkitaan 1200 Ideakeittöpisteellä.

2 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

La, 2014-12-13 23:09
Olipa ihana juttu,makoisat herkut tarjolla käkikellomaassa. Raglette on ihanaa ja nuo käsintehdyt suklaat,vautsi,vau! Tuli ihan kade hetkellisesti,kun viime käynnistä Sweitsissä on kulunut 15vuotta.
Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

To, 2016-01-07 08:28
Nyt olisi ehdottomasti racleten aika, sopivaa iltaruokaa paukkupakkasille.