Etusivu Artikkelit Vierasblogi Ruokavalokuvaaja nauttii vapaudesta

Ruokavalokuvaaja nauttii vapaudesta

kreetta jarvenpaa

Ruokavalokuvaaja Kreetta Järvenpää on myös bloggaaja, taidemaalari ja keraamikko. Millaista on ruokakuvaajan arki ja mitä kaikkea ruoan kuvaaminen sisältää?

 

Kreetta ei tavoitellut suoraan ruokakuvaajan uraa vaan unelmoi vaatesuunnittelijan tai muotikuvaajan ammatista. Kreetta päätyikin ruokakuvaaja J-P Laakion assistentiksi, josta matka jatkui julkaisutalon vakiokuvaajaksi kahdeksaksi vuodeksi. Viime kesänä Kreetta teki suuren päätöksen ryhtyä yrittäjäksi ja itsenäiseksi ruokakuvaajaksi. Kreetan tunnelmat ovat katossa oikean ratkaisun vuoksi.

 

”Minulla on meneillään kuherruskuukausi freelancerina olemisen kanssa. En keksi kauhean monta negatiivista asiaa juuri nyt. Meillä on todellakin upea työyhteisö täällä vanhassa Helsingin turkistehtaassa. Tunnen itseni hyvin onnekkaaksi. ”

 

ruokakuva

 

Työyhteisö ruokkii ideoita

Kreetan työyhteisöön kuuluu ihmisiä erilaisilta luovilta aloilta. Työyhteisössä pallotellaan paljon ideoita ja jutellaan kaikesta mahdollisesta avoimella meiningillä. Työhuoneella työskentelee esimerkiksi ruoka-alan monipuolinen osaaja Meri-Tuuli Lindström, jonka kanssa Kreetta tekee paljon yhteistyötä. Kreetta ylistää myös Selma koiraa, joka toimii yhteisön työhyvinvointivastaavana.

 

Mitä ruokavalokuvaajan kuvauspäivään kuuluu?

Kuvauspäivään kuuluu kameran ja muun kuvausvälineistön sekä taustojen kuvauskuntoon laittaminen. Ennakkosuunnitteluun kuuluu rekvisiitan metsästystä sekä kuvaustaustojen maalausta. Kuvauspäivänä juodaan aamukahvit ja aloitetaan kuvaamaan. Työpäivä riippuu kuvauskohteesta, mutta pääpiirteittäin ruokakuvaajan päivä on kuvaamista, keskustelua asiakkaan kanssa sekä tietysti persiljan siirtelyä annoksella.

 

Kreetta kuvaa ruoan lisäksi myös ihmisiä, asetelmia ja lifestyle fiiliskuvia. Ruokakuvauksissa kiehtovinta on Kreetan mukaan tunnelman luominen, ruuan herkullisuus ja tarinankerronta.

 

paarynakakku

Inspiraation lähteillä

”Inspiraatiota saan tekemisestä, luonnosta, toisten tekijöiden töistä, workshopeista, sumusta, elokuvista, näyttelyistä, hiljaisuudesta vaikka mistä. Ideat loppuvat, jos ei ehdi täydentämään varastojaan. Myös ihan selkeä mitään tekemättömyyskin synnyttää ideoita ja se on oikeastaan aika oleellinen osa luomisprosessia. Vaikka nyky-yhteiskunnassa se on harvinainen ilmiö. Itse arvostan hitaampaa elämäntapaa. Vähemmän on enemmän. On tärkeää myös päästää irti, jos tekeminen ei onnistu. Kahvitauko, sikeästi nukuttu yö ­ hyviä vaihtoehtoja tuskaiselle tekemiselle.”

 

Rentoutuminen on tärkeää ja se onnistuu lempiasioiden parissa. Kreetta rakastaa vanhoja tavaroita, vintagevaatteita, joten kirpparit, huutokaupat ja vanhojen tavaroiden kaupat ovat Kreetan mansikkapaikkoja rakkaan työhuoneen lisäksi.

 

Kreetta on vahvasti kiinni ajassa. Hänellä on oma blogi gretchen gretchen, jossa pääsee vapauttamaan luovuuden valloilleen. ”Blogi on täysin minun oma paikkani ja toki osa brändiäni. Blogin kirjoittaminen on hyvin vapauttavaa, voin suositella luovalle ihmiselle jotain sellaista ilmaisukanavaa, jonka sisällöstä itse päättää täysin ja kokonaan. Parasta bloggauksessa on vapaus, yhteisö, inspiraatio.”

 

dominokakku

Ruokakuvausta instagramissa

Kreetta järjesti Helsinki Design Weekin yhteydessä Instagram ruokakuvaus workshopin Meri-Tuuli Lindströmin kanssa.

 

”Kuvasimme puhelimella. Idea syntyi siitä, että olen itse hurahtanut Instagramiin ja koen, että monet ihmiset töissään joutuvat yht'äkkiä olemaan myös valokuvaajia, kun yrityksen halutaan olevan somessa aktiivisesti.  Puhelimella kuvattava workshop oli suunnattu erityisesti heille. Osallistumisen kynnys oli matala eikä tarvinnut hankkia kallista kameraa. Ihanaa oli myös Meri-Tuulen panos. Hän kokkasi meille Aikamatka-teemalla ja kertoi oppilaille ruokastailauksesta. Yhdessä onnistuimme tekemään hauskoja juttuja. Tulokset löytyvät instagramista hashtagilla #10ruoka”

 

Kreetta on itsekin osallistunut muutamaan ruokakuvaus workshopiin ja hän suosittelee niitä lämpimästi aiheesta kiinnostuneille. Viimeisin inspiraatiomatka oli Local Milk blogin workshopiin Venetsiaan.

 

ruokakuva

Omalla tyylillä

Kreetalla on vahva oma tyyli, joka on muovautunut tunnistettavaksi tekemisen kautta. ”Teen kuvia, jotka miellyttävät omaa silmääni. Tyyli syntyy jokaisen omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta ja ympäröivästä maailmasta. Se kehittyy ja muuttuu alati. Olen oppinut vuosien varrella muun muassa sommittelussa paremmaksi. Sitä oppii tekemisen kautta ja toki seuraan tekijöitä, joiden töistä tykkään.”

 

Kreetta on myös taiteilija, hän rakastaa maalaamista ja värien kanssa leikkimistä. Kreetta harrastaa keramiikkaa viikottain, saven muotoilu on hyvin terapeuttista ja jos menee mönkään sen voi aina rutata ja aloittaa alusta.

 

”Harrastukseni antavat minulle upeasti lisää energiaa ja ideoita kuvaamiseen. Toki joskus niissäkin tulee seinä vastaan eikä tiedä mitä sitä seuraavaksi tekisi, mutta sitten solahdan Pinterestin ihmeelliseen maailmaan tai lähden kotiin.”

 

ruokakuva

Kreetan vinkit aloitteleville ruokakuvaajille

”Kuvaa päivänvalossa. Etsi paikka kodissasi missä on hyvä valo. Voit kuvata samassa paikassa koko ajan; vaihdat vain taustaa, ruokaa ja rekvisiittaa. Kuvaa ikkunan lähellä tai tähän aikaan vuodesta reippaasti ulkona. Asettele ensin ruoka kuvaan, jonka haluat kuvata, sitten vasta lisukkeet eli eri rekvisiitat ym. Ruokahan on se pääasia. Kirjoitin blogiini postauksen, josta löytyy vinkkejä puhelimella kuvaamisesta.”

 

Tulevaisuudessa Kreetta jatkaa ruoan kuvaamista ja tuleva ruokakirjaprojekti kutittelee jo vatsan pohjassa. Kreetan upeita kuvia pääsee katsomaan osoitteista:

 

www.kreettajarvenpaa.com

www.gretchengretchen.com

Instagram: @kreettakreetta.

 

 

 

10 kommentit

Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

To, 2015-12-31 15:45
Upeita kuvia!
Käyttäjän Niskavuoren vanhaemäntä kuva

Niskavuoren van...

To, 2015-12-31 20:30
Kyllä, tuötä teettää.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Pe, 2016-01-01 13:00
Kauniita kuvia.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Ma, 2016-01-04 19:48
Kivoja kuvia.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ma, 2016-01-04 21:51
Inspiroiva, mielenkiintoinen, artikkeli. Hienot värit kuvissa!
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2016-01-04 23:49
Hienot ovat kuvat.
Käyttäjän VilmaJane kuva

VilmaJane

Ti, 2016-01-05 02:12
Kauniita on :)
Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

Ti, 2016-01-05 09:04
Kyllä tulee hyviä kuvia kun osaa.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2016-01-05 13:43
Hienot kuvat. Kiitos artikkelista.
Käyttäjän Henna73 kuva

Henna73

Ti, 2016-01-05 17:43
Upeat kuvat