Etusivu Artikkelit Vierasblogi Salkkareiden kuvauksissa kuluu tonnikaupalla leipää ja kahvia

Salkkareiden kuvauksissa kuluu tonnikaupalla leipää ja kahvia

Ideakeittiö vieraili hittisarja Salattujen elämien kulisseissa ja katsasti, mitä näyttelijät pitkien kuvauspäiviensä aikana syövät.

 

– Päivä alkaa parhaiten puurolla, tietää näyttelijätär Anneli Ranta.

– Ilman aamiaista ei herää kunnolla, komppaa vastanäyttelijä Jarmo Koski.

Olemme televisiosarja Salattujen elämien studiolla Helsingissä ja meneillään on kiireisen kuvauspäivän ensimmäinen kahvitauko. Catering-kärryyn on katettu leipää, leikkeleitä, juustoa ja hedelmiä. Kohta paikalle tuodaan myös pala kuvausrekvisiittana ollutta kermakakkua, joka häviää nopeasti tuotantotiimin suihin.

Kello on kymmenen, mutta Seppo Taalasmaana tunnetun Kosken herätyskello on soinut jo kuudelta ja tässä vaiheessa vatsassa kurnii pieni nälkä. Konkarinäyttelijä nappaa kärrystä viipaleen tuoretta ananasta ja kertoo aamurutiineistaan:

– Tykkään nukkua pitkään, mutta ennen töihin lähtöä on aina saatava aamupalaa. Yleensä nautin pari palaa leipää, teetä sekä mehua. Joskus korvaan toisen leipäpaloista puurolla.

Lihapullaleipiä ja luomuruokaa

Nelipäiväinen kuvausviikko startataan tiistaisin käyntiin studioaamiaisella, jota kulloinkin töissä oleva tuotantotiimi kokoontuu nauttimaan yhdessä. Muina päivinä aamiaista ei ole tarjolla.

– Tiistain studioaamiaiselle hankimme aina jotakin ekstraa, kuten vaikkapa kananmunia tai croissanteja, tuotantoassistenttina työskentelevä Hanna-Mari Laitinen kertoo.

Tänään Koski on valmistautunut kuvauksiin lihapullaleivän voimin. Ranta puolestaan on kiirehtinyt maskista suoraan kameran eteen, joten aamupala tuli syötyä kotona:

– Nautin riisipuuroa ja kahvia, hän kertaa ja painottaa, ettei ilman kunnon aamiaista selviä pitkistä kuvauspäivistä.

Joskus Ranta vaihtaa puuron mysliin tai leseisiin, joita täydennetään tuoreilla marjoilla. Marjoja hän kertookin syövänsä päivittäin.

– Luomu- ja lähiruoka ovat lähellä sydäntäni. Ne ovat laadukkaampia, vaikka maksavatkin vähän enemmän.

Työmaaruokaloita ja lähikaupan lämmintiski

 

Suomalaisten rakastamaa saippuasarjaa on kuvattu jo neljätoista vuotta. Ohjelmassa Ranta ja Koski näyttelevät avioparia. Molemmat kertovat kokkaavansa mielellään.

– Vaikka kotona ruokaa tuleekin laitettua isolle katraalle, en ole koskaan varustautunut työpäivään omin eväin, alusta asti sarjassa näytellyt Koski sanoo.

– Lounastan läheisissä kahviloissa. Silloin tällöin saatan hakea ruokaa lähikaupan lämmintiskistä.

Myös Ranta syö alueen työmaaruokaloissa, joissa on hyvät lounasvaihtoehdot terveellistä ruokavaliota noudattavalle näyttelijälle.

– Olen joutunut opettelemaan, että syön lounaan, enkä yritä sinnitellä iltapäivään ilman sitä. Kotona kokkaan ilman muuta vielä illallista, jota meillä nautitaan yleensä kahdeksan kieppeillä, hän valottaa.Kahvikärry

Ranta ei osaa nimetä bravuuriannostaan, mutta öljyssä rapeiksi haudutetut kasvikset ja kala maistuvat usein.

– Esimerkiksi grillattu kuha on älyttömän hyvää. Kalaa ei kannata maustaa liikaa, hän muistuttaa.

– Mottoni voisi olla ”yksinkertaista ruokaa laadukkaista raaka-aineista”, Ranta ynnää ennen kuin kiirehtii takaisin Taalasmaiden keittiöön uutta kohtausta kuvaamaan.

 

Tolkuttomasti kahvia ja tonnikaupalla leipää

Salatut elämät on ainutlaatuinen tv-tuotanto Suomessa. Se työllistää pitkälti yli toistasataa ihmistä yhdeksäksi kuukaudeksi vuodessa. Tuona aikana jaksoja valmistuu peräti noin 180.

– Uskon, että suosiomme salaisuus piilee pitkälle siinä, että ohjelmassa on hyvä peruskonsepti, mutta sisältö elää ajan mukaan. Meillä on rohkeutta puuttua yhteiskunnan ilmiöihin, analysoi tuottaja Marko Äijö.

– Katsojien on helppo samaistua sarjaan, sillä hahmoissa on kaikenlaisia ihmisiä aina pultsareista pankinjohtajiin. Emme tuomitse ketään, Äijö painottaa.

Haastavasta työstään Äijö kuulemma selviää palkkaamalla tiimien johtotehtäviin tyyppejä, jotka ovat piirun verran parempia kuin hän itse. Äijö valaa työyhteisöön hyvää ilmapiiriä, kannustaa ajatteluun ja vahtii, että kaikki pysyvät tiukasti aikataulussa.

– Tuotanto elää joka suuntaan kuin ameba, joten on osattava elää muuttuvien tilanteiden mukana, hän hymyilee.

Työpäivien aikana kiireinen tuottaja juo tolkuttomasti kahvia. Leipääkin studiolla kuluu ”tonnikaupalla” ja ulkokuvauksissa catering pelaa tauotta.

– Näyttelijöiden ruokailun perään ei koskaan ole tarvinnut katsoa. Kuuluu ammattitaitoon, että pitää huolta työvälineestään eli kehostaan, eikä vedä itseään ähkyyn ennen kuvauksia.

Kiire + nälkä = Huono yhtälö

– Perjantaisin tiimillä on karkkipäivä. Jos suklaalevyt ovat sattuneet unohtumaan kuormasta, saamme välittömästi asiasta palautetta, Laitinen ja hänen kollegansa Nina Eskelinen nauravat.

Catering kuuluu tuotantopuolen tyttöjen toimenkuvaan ja sitä varten heille on hankittu hygieniapassit. Varsinaista ruokaa he eivät joudu kokkaamaan, vaan kokoavat vain tauko– ja eväsmuonat tuotantoryhmälle sekä tekevät ostokset kuvausviikon murkinointia varten.

– Pääosin saamme pelkästään positiivista palautetta näyttelijöiltä. Kerran kuitenkin onnistuin polttamaan croissantit karrelle turhan ärhäkän uunimme ansiosta ja silloin sain kuulla asiasta, Laitinen muistelee hyväntuulisesti.

–  Kiire ja nälkäiset ihmiset eivät vain sovi kovin hyvin yhteen, hän naurahtaa.

2 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

La, 2015-03-07 11:05
Kauppaankaan ei kannata mennä nälkäisenä. Silloin tulee ostettua aivan liikaa kaikkea ylimääräistä ja usein epäterveellistäkin.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ke, 2015-05-13 22:03
En ole salkkarifani, mutta tämän jutun luin mielenkiinnolla.