Etusivu Artikkelit Vinkit testit Helena Petäistön opeilla onnistut täydellisessä teehetkessä

Helena Petäistön opeilla onnistut täydellisessä teehetkessä

Perussyntejä teen valmistuksessa ovat liian kuuma vesi sekä kitkeräksi hauduttaminen. Parilla pikkuniksillä onnistut täydellisessä teehetkessä, vakuuttaa teeasiantuntija Helena Petäistö kirjassaan Tee teematka.

– Tärkeintä on, että kaapista löytyy hyvää irtoteetä sekä välineet sen hauduttamiseen, ja että hauduttaminen tapahtuu hyvässä vedessä ja sopivassa lämpötilassa kullekin teelaadulle tarpeellisen ajan, kiteyttää teeasiantuntija Helena Petäistö kirjassaan Tee teematka (Tammi, 2008).

Petäistö korostaa, että veden oikea lämpötila on yksi onnistuneen teehetken tärkeimmistä tekijöistä.

– Jos teelehdille kaadetaan sadassa asteessa kiehunutta vettä, se paitsi vaikuttaa makuun, myös tuhoaa suuren osan teen tärkeistä ja hyödyllisistä ainesosista, MTV3:n uutiskirjeenvaihtajana tutuksi tullut Petäistö painottaa.

Teessä onkin rutkasti terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten flavonoideja, jotka tutkimusten mukaan suojaavat soluja vanhenemiselta. Yli viidensadan ainesosan joukossa on lisäksi muuan muassa keskushermostoa aktivoivaa kofeiinia sekä rauhoittavaa tiamiinia.

– Tee siis todellakin sekä piristää että rentouttaa.

Yleinen nyrkkisääntö on, että teetä mitataan lusikallinen kuppia kohti. Sääntöä ei Petäistön mukaan kuitenkaan tarvitse orjallisesti noudattaa, vaan kokemuksen ja oman makumieltymyksen kautta kukin voi löytää oikean mittasuhteen. Hän myös muistuttaa, että teelaadut käyttäytyvät eri tavoin. Esimerkiksi valkoisen teen lehtiä kannattaa niiden suuren kokonsa takia annostella kannuun vain hyppysellinen. Lehtiä ei sovi laittaa suoraan kannun pohjalle, vaan kätevä apu on haudutusverkko.

– Brittien tapa heittää teelehdet kannun pohjalle ja unohtaa ne sinne, voidaan jättää omaan arvoonsa, sillä juuri haudutusaika on olennaisen tärkeä teen maulle ja onnistumiselle.

Suomalainen perussynti onkin hauduttaa teetä turhan pitkään, jolloin mausta tulee kitkerä. Kokonaisille mustille teelehdille sopiva haudutusaika on viisi minuuttia, rikotuille lehdille riittää kolme. Valkoista teetä Petäistö kehottaa hauduttamaan 7–8 minuuttia.

Sokeria, sitruunaa vai hunajaa?

Kullakin on omat tapansa tarjoilla tee ja se sallittakoon, onhan kysymys nautintoaineesta. Sitruunaviipaleen Petäistö kuitenkin kiertäisi kaukaa, koska äkäisen hedelmän alta hento teen maku ei enää erotu. Sitruunan voi korvata vaikkapa pienellä siivulla appelsiiniä.

– Ne, jotka arvostavat laatuteetä samalla tavalla kuin arvostetaan laatuviinejä, eivät pane teen joukkoon maitoa.

Teetä ei koskaan saa tarjoilla samasta kannusta kahvin kanssa. Petäistö antaa kuitenkin maitotilkallisen anteeksi, jos sillä pehmennetään massateelaatujen kitkeryyttä. Oikeaoppisesti maito kaadetaan kuppiin ensin, ja päälle lisätään tee.

– Hyväänkin mustaan teehen minusta voi hiukan panna hitaasti sulavaa kandisokeria. Jopa mausta tarkat ranskalaiset teetalot ovat tulleet siihen tulokseen, että se vaikuttaa vähiten teen makuun. Huh, onneksi!, Petäistö kirjoittaa.

– Ja aromatisoituun teehen panen kyllä aina iloisesti hunajaa. Se ei ole ollenkaan oikeaoppista, mutta hyvää se kuitenkin on. Varsinkin kylmänä talvi-iltana tai syyssateen ropistessa ikkunaan…

Petäistön Tee teematka -kirjaa myyvät kirjakaupat ympäri Suomea. Sen voi tilata myös netistä.