Etusivu Artikkelit Vinkit testit Ideakokki jälleen haasteen edessä: Pieni on kaunista

Ideakokki jälleen haasteen edessä: Pieni on kaunista

Tällä kertaa Ideakokille annettuun haasteeseen valikoituivat raaka-aineiksi mustekala, granaattiomena, omena, sitruuna ja rucola. Kokki päätti haastaa itseensä tekemällä aineksista alkuruoan. Tärkeintä alkuruoan tekemisessä on Laurin mukaan annoksen säilyttäminen pienenä.  

Ideakokki Lauri Skyttä tarkastelee Ideakeittiön pöydälle aseteltuja raaka-aineita. Miehen katse kiinnittyy etenkin kulhoon paloiteltuun mustekalaan.

 

- Taidan tehdä tällä kertaa alkuruoka-annoksen. Alkuruokana kun käytetään tyypillisesti erilaisia salaatteja, etenkin sellaisia, joissa on vuohenjuustoa ja cashew-pähkinöitä. Näillä aineksilla saa kasaan jo jotain tyystin erilaista.

Lauri aloittaa valmistamalla liemen. Hän ryöppää muutaman puntin rucolaa ja ripottelee lehvät tehosekoittimeen. Päälle hän kaataa kanalientä, marinoitua mustekalaa sekä hunajaa ja suolaa. 

Tehosekoittimen suristessa ideakokki hyräilee iloisesti. Välillä hän pysäyttää sekoittimen ja maistaa lientä.

- Mmm… Joo-o! Trés bon! Ehkä tähän voisi vielä lisätä omenaa tuomaan raikkautta.

Lauri sujauttaa tehosekoittimeen omenanpalasia sekä yllättäen myös sitruunaa.

- Valmiiksi marinoidussa mustekalassa on jo etikan tuomaa hapokkuutta, mutta sitruunamehua voi silti lisätä tähän vielä hieman.

 

Seuraavaksi Lauri tekee paahtoleivästä pieniä pyörylöitä, jotka hän paahtaa voisulassa pannulla. Laurin mukaan uuni tai paahdin kelpaisivat tarkoitukseen yhtä hyvin, mutta silloin voin joutuisi jättämään pois makua tuomasta. 

- Tässä reseptissä ei ole ollenkaan rasvaa, niin tässä kohtaa sitä voi pikkuisen käyttääkin, Lauri vinkkaa.

Lopuksi edessä on omenoiden karamelisointi. Lauri kaataa pannulle sokeria ja heittää hetken päästä viimeiset omenan palaset hetkessä sulaneiden sokerikiteiden joukkoon. Keittiöön leviää nopeasti makea tuoksu.

 

- Tätähän vois maustaa eksoottisemminkin, mies miettii sekoitellen lohkoja pannulla.

- Laitetaas joukkoon vielä currya ja inkivääriä!

Keittiössä leijaileva  makea tuoksu muuttuu itämaiseksi. Lauri puristaa karamelisoitujen omenoiden joukkoon vielä ripauksen sitruunaa ja asettelee omenan palaset paahdetun leivän päälle. Annoksen hän kruunaa pienillä mustekalan paloilla. Päälle Lauri kaataa valmiin liemen, jonka joukkoon hän ripottelee granaattiomenasta kaapimansa siemenet.

- Tässä alkuruoassa on voimakkaita makuja, joten esimerkiksi lasi kylmää kuohuvaa sopii sen kanssa hyvin yhteen. Pääruoaksi voisin suositella esimerkiksi kermaisempaa lihaa.

Mitä neuvoja Lauri antaa alkuruoan tekoon ryhtyvälle?

- Tärkeää on muistaa pitää annos pienenä. Kannustan nostamaan annoslajien määrää  ja pienentämään niiden kokoa.

Ideakokki

- Ideakeittiön Facebookin lukijat äänestävät 5 ruoka-ainetta, joista Ideakokki valmistaa aterian
- Tällä kertaa aineksiksi valikoituivat mustekala, granaattiomena, omena, sitruuna ja rucola

Teksti & kuvat : Saija Viitala

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-02-25 13:14
Mustekala ei oikein houkuttele. Muuten ihan hyviä ideoita.
Käyttäjän jalkaholvi kuva

jalkaholvi

Su, 2015-08-16 18:18
Mustekalaa en ole maistanut..
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Pe, 2015-09-25 04:24
Mielenkiintoinen annos.
Käyttäjän VilmaJane kuva

VilmaJane

Ma, 2016-01-04 19:52
Nam :)